Strona 10 z 26 PierwszyPierwszy 1234567891011121314151617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 259

Temat: benzyna czy diesel ???

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Ale ja nie neguje tego, TS jest silnikiem podwyzszonego ryzyka I trzeba go rozgrzewac I smarowac dobrym olejem.
    Ile wytrzyma nie wiem. Wkurza mnie jednak notoryczne wieszanie psow na tym silniku I stereotypy.
    Moj Ts jest z "nie wiadomego" zrodla, skazalem go na smierc przedwczesnie. Mialem swiadomosc zblizajacej sie wymiany silnika.... A on lata....
    Zmierzylem kompresje I cisnienie oleju I oniemialem..... parametry jak mlody bog

Nawet jak padnie to I tak wiem jedno - sprobowalem I wiem, ze naprawde fajny silnik , a nie opieram sie na zaslyszanej opinii....

Podobno wszystkie alfy sie psuja...

Wysłane z mojego Dell Streak 7
    Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

Użytkownik Rowerzysta Avatar RobertWroc
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2JTS

Domyślnie

Cytat Napisał damian1989 Zobacz post
    i o taka wypowiedz mi chodzilo. Koszta ekploatacji v6 i ts na podobnym poziomie a dla zaoszczedzenia 3 l plg na 100 nie ma sensu pakowac sie w awarynego ts. Przejedz sie v6 a nie bedziesz chcial slyszec o ts! V6 jest warta tych 3l lpg wiecej

:p

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAGE_054.jpg
Wyświetleń:	82
Rozmiar:	77.7 KB
ID:	87051

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielawa - Ateny- Lublin
    Auto
    Kiedyś 156 3.0 V6 aktualnie 159 1.9 16v

Domyślnie

Cytat Napisał mattom Zobacz post
    Powiedz mi jedno - ile kilometrów zrobiłeś TSem, a ile kilometrów zrobiłeś vka?
    Sądzę, że jednak troszkę więcej się najeździłem Teesami, bo 147 ma u mnie 65tys obecnie, 166 około 40tys.
    Vka - w momencie jak miałem na sprzedaż zrobiłem koło 10tyś ...
    Na vke tak samo - ekstra motor, ale stwierdzanie, że jest w cholere wytrzymalszy niż TS - no nie.
    TS zrobilem moze z 10 km w 156 1.6 kumpla. 3.0 V6 zrobilem 10kkm
    JTD jest jednym z lepszych silnikow w swojej klasie
    V6 zdobyl mase nagrod i jest nalepszym silnikiem w swojej klasie. 300 kkm przy odpowiedniej eksploatacji nie robi na nim wrazenia
    TS o nim nie slyszalem nic dobrego a 300 kkm bez remontu to dla niego swietny wynik, to bubel, ktory troche zaniedbany rozlatuje sie
    Ostatnio edytowane przez Damian1989 ; 25-02-2013 o 19:58

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Cytat Napisał jacoff Zobacz post
    Ale ja nie neguje tego, TS jest silnikiem podwyzszonego ryzyka I trzeba go rozgrzewac I smarowac dobrym olejem.
    Ile wytrzyma nie wiem. Wkurza mnie jednak notoryczne wieszanie psow na tym silniku I stereotypy.
    Moj Ts jest z "nie wiadomego" zrodla, skazalem go na smierc przedwczesnie. Mialem swiadomosc zblizajacej sie wymiany silnika.... A on lata....
    Zmierzylem kompresje I cisnienie oleju I oniemialem..... parametry jak mlody bog

Nawet jak padnie to I tak wiem jedno - sprobowalem I wiem, ze naprawde fajny silnik , a nie opieram sie na zaslyszanej opinii....

Podobno wszystkie alfy sie psuja...

Jacoff ja to rozumie i szanuje cie za podejscie do auta . Tylko ,że róznica między tobą a resztą swiata polega na tym ,że ty wiesz ,że ten silnik to jak delikatna kobieta o którą trzeba dbać żeby dawała lata radości i wiesz jak to czynić a reszta nieświadomych niewtajemniczonych ludzi , którzy jezdzili innymi autami porównują i dla nich to jest dziwne . No bo jak gość miał starego Mietka czy golfa i przez 15lat zmieniał klocki i lał do baku co popadło i jezdził to nie dziw się ,że dla niego takie podejscie do auta jest żenujące conajmniej . Ja kocham ten samochód i wiem ,że ma swoje "gorsze chwile" . Uwielbiam go za stylistyke ponadczasową i to że wyzwala usmiech na mej twarzy kiedy sobie chulam w nim . I mimo ,że jest warty tyle co komplet alusów z X6 to duma mnie rozpiera bo to ja jade Alfą Ale nie zmienia to faktu ,że Alfa jest strasznie droga w utrzymaniu ( oprócz 145 JTD ) . Nie miałem jeszcze 159 bo z opinii wiem ,że to już inna jakość , oby . Zraziło mnie zawieszenie w 156/147 . Nie chce się wypowiadać na temat trwałości innych podzespołów bo to wątek o benzynie vs. Diesel . Powiem prosciej : Jakby nie to ,że stawiam wygląd ponad awaryjność auta to spaliłbym te auto po miesiącu w pierwszym przydrożnym rowie. I to nie jest ,że ja mam jakieś problemy . Czytam forum i innych problemy i dziw mnie bierze jak może maglownica się wysypać przy przebiegach 150-200tkm , pompa wspomagania i kupe innych rzeczy o których będąc posiadaczem BMW nawet nie miałem pojecia . ALfa to naprawde delikatne auto dla miłośników a nie normalnych użytkowników i tyle .

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Damian1989 Zobacz post
    JTD jest jednym z lepszych silnikow w swojej klasie
    V6 zdobyl mase nagrod i jest nalepszym silnikiem w swojej klasie. 300 kkm przy odpowiedniej eksploatacji nie robi na nim wrazenia
    TS o nim nie slyszalem nic dobrego a 300 kkm bez remontu to dla niego swietny wynik, to bubel, ktory troche zaniedbany rozlatuje sie
    Widzę że odpowiedzi na poziomie podparte argumentami to norma.
    Nie będe się więcej produkował - nastukałem ponad 100tyś teesami i złego słowa nie powiem.
    Kupujcie sobie co chcecie - tylko później bez płaczu, jak coś nie tak pójdzie - bo niezniszczalny JTD z przebiegiem 200tyś km wypluje turbo pompe czy dwumase.
    To tak jak z boxerem - tak awaryjny silnik, a u mnie jakos jezdził ...dziwne mam te auta.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Nazar Zobacz post
    . Powiem prosciej : Jakby nie to ,że stawiam wygląd ponad awaryjność auta to spaliłbym te auto po miesiącu w pierwszym przydrożnym rowie. I to nie jest ,że ja mam jakieś problemy . Czytam forum i innych problemy i dziw mnie bierze jak może maglownica się wysypać przy przebiegach 150-200tkm , pompa wspomagania i kupe innych rzeczy o których będąc posiadaczem BMW nawet nie miałem pojecia . ALfa to naprawde delikatne auto dla miłośników a nie normalnych użytkowników i tyle .
    I widzisz - u mnie każde auto musi być gotowe w każdej chwili do trasy bo nigdy nie wiadomo gdzie trzeba będzie pojechać ... i jakoś nie mam tych przypadłosci poza zawieszeniem wielowahaczowym - ale to na inny wątek.
    Kwestia dbania - i tyle.
    Jeździłem innymi autami - i porównawszy do przebiegu alfy wychodzą najtaniej w kosztach pozaeksploatacyjnych ...
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Mattom, przecież pisałem odnośnie wszystkich silników - NIE MA REGUŁY

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    164 QV 24V '93, 164 Super TB '96, 166 2.5V6 '98, 155 2.0TS 16v '96

Domyślnie

Kolego Nazar dziekuje, bo odbieram poczatek wypowiedzi jako komplement

Masz wiele racji w tym co piszesz o 147/156/gt napisze tylko, ze sa piekne.... I tyle

Dlatego wlasnie po latach "poszukiwan" wrocilem do dwoch dla mnie genialnych konstrukcji: Gtv I 164....
    Takich aut juz sie nie robi ;(

Pozdrawiam

Mam na imię Jacek... i jestem alfaholikiem...
    Powrót do Busso.... w najfajniejszym opakowaniu...

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No i doszliśmy do jakiegoś kompromisu . 164 to jak stary Mieczysław -niezniszczalny . Sam bym chciał ale ..inne priorytety . Widzisz GT to samo co 156 /147 a ja w to się mam zamiar wepchać bo dla mnie to bezkonkurencyjne wizualnie Coupe . Tyle ,że diesla nie chce w tym wypadku bo nie pasuje mi klekot do sportowego auta ( no chyba ,że ktoś mi swapa zrobi z 2,4 bo to inna bajka ) , więc pozostaje jedynie poszukiwanie 3,2 .

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Mattom, przecież pisałem odnośnie wszystkich silników - NIE MA REGUŁY
    jak nie ma reguły - JTD ile by nie miał najechane - będzie bezawaryjny.
    vka - jest bezawaryjna do 300tyś bo jest - później też jest bezawaryjna - ale chyba juz mniej ?
    TS - jest awaryjny bo jest - a jak nie jest to przecież będzie.
    no a o boxerach to juz nikt nie pamieta - bo przeciez tych silników juz nie ma na rynku - wiec pewnie tez byly awaryjne
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

I na pewno nie będzie się robiło... postęp cywilizacyjny
    Mało tego, nadeszła era downsizesingu

- - - Updated - - -

vka - jest bezawaryjna do 300tyś bo jest - później też jest bezawaryjna - ale chyba juz mniej ?
    no a o boxerach to juz nikt nie pamieta - bo przeciez tych silników juz nie ma na rynku - wiec pewnie tez byly awaryjne
    Boxery były paliwożerne i dlatego ich nie ma.

- - - Updated - - -

Boxery były paliwożerne i dlatego ich nie ma.