Strona 4 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 81

Temat: 159 2,4JTDM 200KM vs 2,4JTDM 210KM

Użytkownik Rowerzysta Avatar Myszkin
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Raczej sprawdź zanim coś napiszesz: http://en.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_159
    No tak, kolejny przypadek pt. "wiem, bo w wikipedii tak jest napisane". Tak, jak Koledzy pisali - poza przypadkami typu q4, q tronic wersje 200 i 210 konne nie były oferowane rownolegle na poszczególnych rynkach. Konia z rzędem temu, kto np w 2008 roku chcąc kupić np w polskim salonie "zwykłą" 2.4 jtdm miał wybór pomiędzy 200 a 210 km.

@Kenobi - nie mogły być produkowane w latach, jak to napisales, 2005-2009, ponieważ wersja 210 konna ujrzała swiatło dzienne w 2007 roku.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Udowodnij zatem
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

Udowodnij zatem
    Jak z dzieckiem...no, ale proszę - specyfikacja polskiej oferty 159 z 2008 roku - jak widać 200 KM jest tylko już przy Q-tronicu:

A jak już koniecznie jesteś takim "dzieckiem wikipedii", to polecam szukać u źródła - włoska strona jest najbardziej wiarygodna, a kwestia 2.4 JTDm i wariantów jego mocy jest tam dosyć ładnie wytłumaczona - no, ale do tego trzeba znać język Viscontich.
    "Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."

"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No i wyszło na moje- obie wersje silnikowe były oferowane w tym samym czasie... więc nie kumam o co Ci chodzi?
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    służbowe

Domyślnie

No i wyszło na moje- obie wersje silnikowe były oferowane w tym samym czasie... więc nie kumam o co Ci chodzi?
    Człowieku, ile ty masz lat ? Przeczytaj dokładnie poprzednią stronę dyskusji a może twoja nagła amnezja cofnie się. Koniec OT.

Użytkownik Romeo Avatar kenobi
    Mieszka w
    lubin
    Auto
    156 FL 2.4 20V Mjtd

Domyślnie

nie odnioslem sie do oferty TYLKO polskich salonow napisalem ogolnie i jest jak wspomnialem
    ..... powered by www.cinsoft.pl

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Komuś chyba nadepnąłem na odcisk hehe
    Oczywiście, że nie odnosimy się tylko do polskich salonów. Może kolega ma cenniki i katalogi zagraniczne?

Wikpedia nie kłamie w tym przypadku- obie wersje silnikowe były dostępne w jednym czasie, więc skąd atak na mnie, że "bo na wiki napisane, to wiem"?
    Ostatnio edytowane przez AirAjti ; 26-02-2013 o 18:38

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Drodzy, proponuję przejść na bardziej wyrozumiały, pokojowy ton wypowiedzi, bez zaczepek – znów zrobi się pyskówka, a nie o to tutaj chodzi.

Zrobiłem kolejne badanie, przejrzałem kilkadziesiąt aut i posprawdzałem według numerów VINów. I potwierdza się to co pisałem wcześniej:
    Q4 = 210 KM
    Qtronic = 200 KM
    pozostałe wersje przed liftem 2007/8 to 200 KM, po lifcie 210 KM - choć faktyczna zmiana była tuż przed liftem, czyli 210 km było w przedliftowych FWD manual, a czy 200km w poliftowych nie-Qtronicach było - tego nie zbadałem.
    Dodatkowo – nie znalazłem żadnego auta po 2010 roku z 2.4 i manualną skrzynią biegów, co zgadza się chyba z tym co jest w ePerze (choć ciężko go pod tym kątem przeszukiwać) i tym co napisałem wyżej oraz tym co jest w cennikach. Dla mnie to raczej sensowne i trzyma się kupy.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 26-02-2013 o 19:09

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Dokładnie to jest to, co podawałem na początku w linku na wikipedii... rozumiem, że nie byłoby żadnej dyskusji, gdyby link prowadził do innego źródła z tymi samymi informacjami?
    Wkurza mnie takie czepialstwo i wyzwiska... nie podawałbym linka z wiki gdybym nie miał pewności, że tak właśnie było. Szkoda, że tak łatwo ludzie dają się trollować.

OK, ale nie chcę ciągnąć tematu, bo wiem, że to nic nie da. Myszkin się czepił, że 200 konna wersja była tylko z Qtronikiem, a pytanie dotyczyło:
    CZY 200 I 210 KONNA WERSJA BYŁA RÓWNOLEGLE OFEROWANA NA RYNKU?

ODPOWIEDŹ BRZMI: TAK I MOŻNA TO SPRAWDZIĆ M.IN. NA WIKI...

... a że te samochody różniły się skrzyniami, napędami itd to inna bajka.

To by było na tyle z mojej strony, mam nadzieję, że rozwiałem wątpliwości Myszkin'a.

Nie używaj wyłącznie wielkich liter.

Ostatnio edytowane przez szewi ; 03-09-2013 o 11:10

Rainn
    Gość

Domyślnie 2.4 JTDm 200 km i 210 km - porównanie silników

Witam Panowie, od kilku dni czytam o silnikach montowanych w ww alfie, jednak nie dowiedziałem się kilku rzeczy nt. tej jednostki
    No więc czym tak naprawdę różnią się te silniki, a raczej silnik i jego wersje - czyli 200 i 210 konna. Nie licząc faktu że 200 konna jest produkowana od 2005 roku, a 210 konna od 2007 roku. Nie licząc też faktu że wersja 210 konna jest nieco żwawsza (zdaniem pewnego użytkownika z forum).

Druga sprawa to z wiki wynika że w brerze 200 konne silniki były tylko z skrzynią q-tronic, a 210 z manualną - co chyba jest błędem, bo wiekszość z alledrogo ma 200km w manualu
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Alfa_Romeo_Brera

Do tych którzy mnie spławią..Powiedzą że taki temat już był i został doszczętnie wyczerpany:
    Proszę podać link bo ja przewertowałem chyba wszystkie tematy które mają jakiś związek z tymi silnikami - nie tylko na polskich forach