Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Podstawa aneteny GT

Użytkownik Świeżak Avatar bologt
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie Podstawa aneteny GT

Witam!

Wersja mojej alfy to impression 1,9 jtd '06 r, Niestety uszkodziłem atene dachowa ( a dokładniej podstawe, czesc nr 2 ->
    http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=0&DRW_NUM=2).

Mam pare pytań związanych z naprawą elementu:

1. Jak najłatwiej zdemonotwać podstawe anteny ? ( domyslalem sie ze trzeba bedzie zdjąc cała podsufitke.. )
    2. Czy ta podstawa bedzie dobra ? http://allegro.pl/antena-panda-grand...html?source=oo ( z tego co udało mi sie zorietowac napewno wystepuje jeszcze wersja z 3 kablami, ale wydaje mi sie ze to do navi )

Z góry dziekuje za pomoc

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Całej podsufitki na pewno nie trzeba zdejmować chyba, że chcesz sobie sam ją wyprać
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Może kiedys poki co chciałbym to załatwić możliwie najmniejszym nakładem pracy. Jezeli mozna prosiłbym o dokładniejsze wskazówki co i jak

Użytkownik Rowerzysta Avatar Silvador
    Mieszka w
    Przeworsk
    Auto
    Alfa Romeo GIULIETTA QV 241KM

Domyślnie

wystarczy wyjąć chyba lampkę tą z tyłu i pod spodem jest śruba

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    AR GT 1.9 jtd

Domyślnie

witam, wymontuj lampkę i jest dostęp do śruby mocującej, ja użyłem płaskiego klucza nie pamiętam jaki rozmiar, ale dość duży, w tej antenie od pandy brakuje kabla zasilania wzmacniacza anteny, sprawdź przed zakupem ile kabli jest w twojej podstawie, nie jestem pewien czy każda podstawa anteny ma wzmacniacz.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar xweb
    Mieszka w
    Wlkp
    Auto
    156 SW 1.9 JTD 16V 140@167KM

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

kolego niedawano opisałem cała procedure wymontowania podstawy anteny w GT, poszukaj!

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

moim zdaniem trzeba zdemontować podsufitkę. Niby demontując tylną lampę widać śrubę, ale nie na tyle żeby ją odkrecić. Tak mi się zdaje, chociaż nie pamiętam dokładnie, bo bawiłem się tym z ciekawości rok temu. Jak chcesz to mogę w wolnej chwili sprawdzić dokładnie czy dojście do śruby śrubokrętem jest dogodne

Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Dziekuje za odpowiedzi. Zdemontowałem lampke, dojście jakies jest.

xweb -> ta antena niestety raczej nie podejdzie, ma jeden kabel, z tego co widzialem w GT sa 2 ( 1 zasilanie do wbudowanego w podstawe wzmacniacza, 1 sygnałowy )

W związku z tym pytanie, czy atena ze 147 bedzie ok ?

http://allegro.pl/alfa-romeo-147-ant...069452170.html
    http://allegro.pl/alfa-romeo-147-00r...027239096.html

Wizualnie połączenia pasują, prosiłbym o opinie

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Demontujesz tylna lampke podsufitkowa(podwaz z obu stron płaskim srubokretem wyjdzie elegancko) potem odpinasz od niej kostke, nastepnie demontujesz plastikowy czarny koszyk w który to siedziala lampka.Teraz widzisz ze antena jest przykrecona śrubą nr 22 ale jeszcze jej nie odkrecaj, musisz ułatwic sobie dostep. Wyjmujesz teraz plstikowa spinke ktora trzyma podsufitke.Otwierasz bagażnik i idziesz na tył auta, teraz masz dostep do anteny na stojaco (duzo wygodniej).Zanim odkrecisz srube trzymajaca podstawe naszej anteny musisz odpiac wszystkie kable tj,od nawigacji,gsm,anteny i taki czerwony ktory daje 12v na wzmacniacz sygnału anteny. Kable siedza po prawej stronie patrzac od tyłu auta jakies 20 cm od "dziury po lampce" w takiej plastikowej czarnej spince przymocowanej do dachu.Troche cierpliwosci i wszystko ładnie poodłaczasz.Gdy odłaczysz juz kabelki bierzesz klucz oczkowy płaski 22 i odkrecasz srube trzymajaca podstawe anteny.Teraz mozesz juz ja wyjąc przez dziure w dachu(uwazaj na kable).Z podstawy demontujesz czarna uszczelke od spodu i tam bedziesz miał 4 zalane jakims klejem śruby.Ostrym nozykiem zdrap klej i je odkrec.Wyjmij plastikowa obudowe i masz juz wszystko na widelcu.U mnie było troche wilgoci wiec suszara i do boju.Potem posikałem blaszke ( na samym czubku płytki wzamcniacza taka elastyczna blaszka ktora dotyka gwintu na bat anteny) sprayem "kontakt" i w tej plastikowej obudowie ten zalany gwint tez popsikałem kontaktem( jesli masz zasniedziałe te elementy to radio gubi fale wez wtedy papier scierny 600 i delikatnie zdrap sniedz) Na koniec ja uszczelniłem obudowe do całosci silikonem zeby nie łapała wiecej wilgoci.Skrecasz wszystko do kupy w odwrotnej kolejnosci i gotowe. Jesli natomiast bedziesz miał pecha i wzmacniacz uległ uszkodzeniu( zimny lut, spalona sciezka itp. to czyszczenie nic tu nie da ale mozesz dac to magikowi co zna sie na układach scalonych i powinien bez problemu to zrobic bo cena anteny 3 systemowej jest dosyc droga. Powodzenia

Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/gt/8...#ixzz2NP2ZK8kx