W tym silniku się nie zamyka całkowicie EGR, bo wywali MCSFa ale można to zaślepić na próbe. Jeszcze dla sprawdzenia jak będziesz czyścił przepływkę to zamiast uszczelki na zaworze EGR (ta prostokątna) wsadź kawałek puszki po piwie czy cocacoli (wycięte w pełny prostokąt jak ta uszczelka) żeby całkowicie zaślepić EGR. W tej próbie z pewnością komputer wyrzuci ci błąd ale auto normalnie powinno odpalić. Napisz po próbie czy przeszło i jak samochód się zachowuje z całkowicie zaślepionym EGRem. Możliwe że zawór pracuje ale się do końca nie domyka.
Panowie,można pełną zaślepką zaślepić EGR w 16V, oprócz wyświetlenia checka(żeby się nie wyświetlał trzeba usunąć programowo) nic się z autem nie dzieje. Ja w swojej 159 1,9 16V do czasu korekty w ECU jeżdziłem z pełną zaślepką przez miesiąc, inny kolega z forum 159 przez rok i nic oprócz cheka nie było.
Jeśli EGR się szczelnie zamyka, to nie trzeba stosować zaślepki. Wystarczy go programowo wyłączyć (wgrywając odpowiednią mapę silnika).
Styp-Ok.żle zrozumiałem, ale do czasu usunięcia usterki zaślep EGR pełną zaślepką( to nic nie kosztuje, program ok. 400zł).Jeżeli przy czyszczeniu kolektora dolotowego nie wykręcałeś i nie czyściłeś czujnika doładowania to zrób to.
Ostatnio edytowane przez kaz156 ; 01-03-2013 o 22:13
kaz156 - kolektora nie czyściłem bo chyba nie da się go wyjąc tak po prostu? Jak się myle to powiedzcie jak to zrobic, gdzie znajduje się ten czujnik itd?
wyczyściłem tylko EGR i przepustnice ale widziałem że w kolektor jest bardzo brudny
Ostatnio edytowane przez Styp ; 02-03-2013 o 08:54