A ja mam nadzieje że doczekamy się czasów kiedy za takie "domowe" przyciemnianie lamp będą zabierać dowód i nie przepuszczać na przeglądach. Czy naprawde tak to poprawia wygląd żeby ryzykować wjechanie przez kogoś w tyłek? Kilka razy zdarzyło mi się jechać za takim i w słoneczny dzień naprawde niewiele trzeba żeby zatrzymać się na czyimś bagażniku, tylko dlatego że ktoś zabawił się sprayem albo folią.
Dokładnie. To samo jest zresztą przy światłach dziennych. Jak sobie chłopki pozakładają tandetne i bez jakiejkolwiek homologacji, 2 razy po cztery diody z przodu i udają, że mają światła dzienne. OK jak, to jest w dzień, ale ilu takich jeździ przy porządnej szarówce na tych pożal się diodach. Jak mu migniesz, to bulwersacja, bo on przecież ma cud techniki włączony![]()
Dlaczego - "doczekamy się"? - przecież to jest sankcjonowane przepisami.
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Policja w większości przypadków jeśli coś takiego zwróci ich uwagę i nie będzie wyglądało seryjnie zabierze dowód , poza przypadkami gdy można usunąć problem na miejscu - zerwać folię itp. Co do przeglądów to rzeczywiście jest z tym kiepsko bo diagnosta wypuści auto w praktycznie dowolnym stanie.
Ja jestem ciekaw ilu z was ma auta które przeszły by bezboleśnie przegląd z innych powodów niż lampy ? Bo troche przesadzacie z tymi przeglądami . To tak jakby zacząć się czepiać czemu policja nie wlepia mandatów za przekroczenie prędkości o 5km/h . Za sztywno do wszystkiego nie można podchodzić .Przepisy trzeba respektować ale z głową . A co do lamp to kolego Kubajg troche masz smieszne podejscie bo kiedyś w dzien nie trzeba było lamp używać i nikomu to nie pogarszało widoczności i nie przeszkadzało w jezdzie . Bo piszesz ,że kilka razy w słoneczny dzień prawie wjechałeś komuś do auta . Może to nie wina nie włączonych lamp tylko słabego wzroku . Ja jeżdze na dziennych ale jak widze ,że pogoda pochmurna to odpalam "krótkie" . Masz łeb to myśl ,jak nie masz to nie wsiadaj za kierownice . Ja nie mam nic do lekkiego sciemnienia lampy ( z głową ) . Co prawda widuje auta które już praktycznie lamp nie mają bo są czarne . Sam przyciemniałem i 3 warstwy sprayu tragedii nie robią . Lampa ze starości też traci na "mocy" przez wypalanie się odbłysnika więc powinni dowody zabierać w autach powyżej 8 lat![]()
Nazar - nie chodzi o postojowe tylko światła stop
To 3 też nie zawsze widać - zwłaszcza jak ktoś sobie strzeli przyciemnienie tylnej szyby smołą.