Tak się zastanawiam jakie ryzyko niesie za sobą chipowanie 2.4 w automacie, skoro skrzynia projektowana jest pod 440Nm czyli mniej więcej tyle ile seria, a mody sięgają do 500Nm.
Ma ktoś chipa na 2.4 w automacie?
Tak się zastanawiam jakie ryzyko niesie za sobą chipowanie 2.4 w automacie, skoro skrzynia projektowana jest pod 440Nm czyli mniej więcej tyle ile seria, a mody sięgają do 500Nm.
Ma ktoś chipa na 2.4 w automacie?
Jesli mówimy o samej róznicy w mocy max,to nie będzie to za mocno odczuwalne,ale jesli mówimy o +10KM w całym zakresie obrotów,to jest to już bardzo odczuwalne.
Przykład : przy 3000 obr mamy dajmy na to 170km ( czyli 400NM) ,a możemy mieć załozmy 180km ( czyli 420Nm),co będzie już dosc odczuwalną róznicą.
Andree: może i jestem fanatykiem,nie mówię ,że nie,ale mocno interesuję sie najnowszymi dieslami,wiem na co stać je po przeróbkach i z mojego punktu widzenia, włoskie 2.0 jest naprawdę godną jednostką,a to że dzieli wał czy korbowody z 1.9 to tylko dla mnie zaleta.
Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 05-03-2013 o 14:37
Ten silnik 250KM pochodzi od Nissana 350Z i jak nazwa wskazuje ma 3,5 litra. Wiem że 2,0 ma 170KM, tyle że ja mając 1,9 też mam prawie 170KM na seriiAle podzielam twoje rozczarowanie tym silnikiem. Ty wziąłeś 2,0 bo nie było innych, przynajmniej nie doświadczysz problemów z klapami. Ja bym go chętnie wziął pod kątem stosunku mocy do masy, ale po co gdy chipowanie pokrywa się z 1,9. Mam nadzieję że uda wam się rozwiązać problem z ubytkiem mocy.
- - - Updated - - -
Wiem bo 2,0 od VW nie ma porównania, padają wtryski, pompy oleju i panewki. Byłem już wczesniej na stronie tego tunera z Warszawy, pamiętam go po tej rajdowej Alfie 156, co zamienili jej silnik na diesla. Jest wykres tej dwulitrówki co ma 230KM po chipie, tylko zwróć uwagę że na serii ma 200KM!!! Rewelacja i wiadomo teraz skąd się te 230kucy wzięło. A de facto facet jest chyba leniem, albo przedstawia najbardziej atrakcyjne wykresy. Cinek sypie wykresami z rękawa, jest urozmaicenie, można zobaczyć 5 tych samych silników, albo różnice jakie daje pozostawienie egr, dpf. Analizując sytuację jestem w kropce, ponieważ 2,0 ma nie wiele lepsze parametry od 1,9. A silnik 2,4 jest o wiele cięższy plus napęd na wszystkie koła. Przyrost mocy zeżre mi przyrost masy.
Ostatnio edytowane przez Andree ; 05-03-2013 o 17:03
Jak podjedziesz na światła obok 320 w okolicach 200KM to Cię łyknie[/QUOTE]
Zgadza się. Mam w tej dziedzinie doświadczenieObecnie jako drugie auto posiadam 318 (silnik 2.0 143 km) i napiszę wam Panowie tak do setki pół długość samochodu, na trasie jestem w stanie dopiero odjechać od 180 - w danych technicznych zresztą to widać 8,8 do 9,2 . Kolega natomiast ma 320 d 177 km i niestety mnie objeżdża spokojnie. Taka moja refleksja- kultura pracy diesla alfy (2.0 jtdm)niczym nie odbiega od tego z bmw - ale Panowie Alfa pali mi 10-11 po mieście a bmw 6,0- 6,5- ale co tam te parę litrów i to że kolega mnie objedzie w 320 i tak lepiej mi się jeździ Alfą jeśli ktoś z forum posiadał lub posiada e90 wie o co chodzi
Ps. bmka ma genialnie zestopniowaną skrzynie - przy 3000 obrotów na szóstym biegu mam praktycznie 200 km/h (brakuje grubości kreski).
Zgadza się. Mam w tej dziedzinie doświadczenieObecnie jako drugie auto posiadam 318 (silnik 2.0 143 km) i napiszę wam Panowie tak do setki pół długość samochodu, na trasie jestem w stanie dopiero odjechać od 180 - w danych technicznych zresztą to widać 8,8 do 9,2 . Kolega natomiast ma 320 d 177 km i niestety mnie objeżdża spokojnie. Taka moja refleksja- kultura pracy diesla alfy (2.0 jtdm)niczym nie odbiega od tego z bmw - ale Panowie Alfa pali mi 10-11 po mieście a bmw 6,0- 6,5- ale co tam te parę litrów i to że kolega mnie objedzie w 320 i tak lepiej mi się jeździ Alfą jeśli ktoś z forum posiadał lub posiada e90 wie o co chodzi
Ps. bmka ma genialnie zestopniowaną skrzynie - przy 3000 obrotów na szóstym biegu mam praktycznie 200 km/h (brakuje grubości kreski).[/QUOTE]
Chciałem dopisać jeszcze do tego posta rzecz dla mnie nie zrozumiała którą odkryłem przed chwilą biorąc dwa dowody rejestracyjne do ręki - wyżej wspomnianej Alfy 2.0 i Bmw e90 318 (2.0) otóż bmw chociaż dużo mniejsze jest 15 kg cięższe a pomimo to Niemcy dużo lepiej sobie poradzili sobie z osiągami. Przeglądając forum często spotykałem się z opiniami ze 159 jest ciężka ale te 1490 kg przy tych gabarytach auta to nie jest żle porównując ją np. do e90.
Ja mam takie pytanko...Chciałbym wybrać się do Cinka z moim 1.9 16V...ile tak pi razy drzwi kosztowało by usunięcie DPFa, zaślepienie EGRa, i programik tak do ok 180-190 kucy (zależy ile wyrzuci z siebie bez programu)...Ktoś robił te wszystkie zabiegi tam na raz ?....Pozdrawiam![]()
DPF out to 200 zł w zewnętrznym warsztacie wskazanym przez cinka.
EGR out + poprawione mapowanie to w granicach 1600zł. Nie są to stałe ceny.
W sumie może się wahać aż do 2200-2400 za całość.
Taniej będzie w zakupie grupowym organizowanym u nas na forum.
Mnie kosztowało to co piszesz 1800 i jakieś 3-4 godziny sobotniego przedpołudnia. Zobaczenie prawie 240km/h na blacie w drodze powrotnej bezcenne
Mam w rodzinie e90 i jego właściciel po przejażdżce moją 159 był mocno zdegustowany. Lepiej jeździło mu się alfąMimo, że jest fanem bmw i tylnego napędu z benzyną.
Swoich zamiłowań nie zmieni ale rozmowie stwierdził, że jego bmka "jest jakaś taka goła".
Ostatnio edytowane przez seba_css ; 05-03-2013 o 21:48
Mam w rodzinie e90 i jego właściciel po przejażdżce moją 159 był mocno zdegustowany. Lepiej jeździło mu się alfąMimo, że jest fanem bmw i tylnego napędu z benzyną.
Swoich zamiłowań nie zmieni ale rozmowie stwierdził, że jego bmka "jest jakaś taka goła".[/QUOTE]
E90 jest dobrym autem ale deskę ma echhhh........ brak komentarza nie da się jej porównać do 159