dużo zależy od stanu silnika ale też od stylu jazdy, jak ktoś będzie szarżował na nierozgrzanym silniku to mu będzie więcej brało oleju, tak samo zależy czy ktoś nabija przebieg długimi trasami czy krótkimi
dużo zależy od stanu silnika ale też od stylu jazdy, jak ktoś będzie szarżował na nierozgrzanym silniku to mu będzie więcej brało oleju, tak samo zależy czy ktoś nabija przebieg długimi trasami czy krótkimi
Nie wiem jak w TS ale w moim JTD przy ENERGICZNEJ jeździe od wymiany do wymiany mam spokój.
TSy podobno potrafią trochę wypić zwłasza przy dynamicznej jeździe. JTD raczej nie powinien brać oleju. U siebie w Vce też nie zauważyłem żeby ubyło coś po 6k zrobionych, a 7 tyscięcy na obrotomierzu nie jest mi obce i do tego mam lipny olej teraz.
TSy podobno lubią. Sam mam 5'ego TS'a z kolei... i fakt faktem zdarzało się coś dolać. Ale bez przesady. Jeśli wymianę robisz co 10kkm jak ja, to robiłbyś prawię wymianę w trakcie
Ja zobaczę stan u siebie zaraz, bo zrobiłem z 1500-2000 od wymiany chyba i dam znać![]()
A jak ktoś lubi ostro hamować silnikiem, to tym bardziej wciąga olej.
z tym hamowaniem silnika to chyba lubi olej ale w silnikach starszej generacji
Kolejna alfa kolejne problemy
moja na razie bierze sporo ale jestem na etapie likwidowania wycieków. Zobaczę jak będzie po tym. Norma to chyba poniżej 1l/1000 km. Planuję też pokombinować ze zmianą oleju. Zostaje remont silnika jednak chyba nie jest to tanie i nie wiem czy sensowne. Słyszałem że pierścienie są jakieś "unowocześnione" w tych silnikach 1.6 TS i to przez to. Poza tym 16V w innych samochodach np. opel też biorą sporo. Moja podobno brała od nowości. Może pierwsza właścicielka nie dotarła właściwie silnika - gdzieś czytałem opis jak to dobrze zrobić. A chodzi właśnie o dobre ułożenie pierścieni.
I nawet remont silnika nie zagwarantuje ci tego , że nie będzie brało oleju.
1.6 16V oplowski silnik bierze olej jak szalony i nawet kapitalny remont nic nie daje wada fabryczna niestety, kapitalka dużo nie pomogła a sporo kosztowała
Wiem bo miałem 1,6 16V Vectre B
Viki jak założyłem gaz zaczęła brać średnio 1L na tydzień i moto doktory pomagały ale tylko na 4 dni w tym czasie nie brała i nawet nie dymiła
brat ma vectre b 16v i jakoś mu nie bierze oleju wiec raczej mit![]()
jeździ na gazie ma przejechane ponad 200 tysia i nie dymi
silnik luźno spasowany to i oleju musi trochę spalić
jeśli o zmianę oleju chodzi znajomy mechanik mający kiedyś 2 alfy polecił mi 10W60
Kolejna alfa kolejne problemy