Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Czym to skleic ?

kerni
    Gość

Domyślnie

Szyba samochodowa jest dwuwarstwowa, tak wiec jeśli uszkodzeniu uległa jedna warstwa raczej nie ma czym się przejmować ...na początek radze delikatnie podrównać papierkiem ściernym dziurę ... następnej z lusterka usunąć kawałki szkła i stary klej

Klej do szyby mógł by być, z tym, że tej osobie która Ci to doradza, zleć trzymanie lusterka ok 1 godziny do prawidłowego związania.

Ja Ci polecam, w hurtowni żeglarskiej lub sklepie z gumami (posiadającemu w ofercie odbojnice do łodzi) kupić klej do metal/szkło - guma z przydomkiem Marine na wody słone.

Podstawa to nie odtłuszczać powierzchni!!!! nie używać alkoholu i tym bardziej benzyny, tj. odtłuścić po czym pozostawić do odparowania (ok 10min) po czym zmatowić, zarówno cześć na lusterku jak i kawałek szyby, posmarować klejem oba elementy, odczekać 10 min do zaschnięcia wierzchniej warstwy kleju i przyłożyć, po 1min powinno związać na tyle, że można swobodnie puścić i nie odpadnie, następnie darować sobie jazdę przez 12h, do całkowitego związania

Czemu nie odtłuszczać ...guma, ABS i kleje reagują negatwnie na benzynę, elementy gumowe (praktycznie każdy rodzaj) i plastikowe po zmatowieniu i przetarciu np. benzyna reagują, tworząc mało przyczepna strukturę na wierzchu z która nie wiąże się klej, podobnie klej, gdy element jest obojętny np szkło, blacha ...nieodparowana do końca benzyna/alkohol itp negatywnie reaguje ze styczną warstwą kleju
    Ostatnio edytowane przez kerni ; 08-03-2013 o 19:30

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kerni Zobacz post
    Szyba samochodowa jest dwuwarstwowa, tak wiec jeśli uszkodzeniu uległa jedna warstwa raczej nie ma czym się przejmować ...na początek radze delikatnie podrównać papierkiem ściernym dziurę ... następnej z lusterka usunąć kawałki szkła i stary klej

Klej do szyby mógł by być, z tym, że tej osobie która Ci to doradza, zleć trzymanie lusterka ok 1 godziny do prawidłowego związania.
    Ja natomiast radzę jeszcze raz przeczytać co ja napisałem a potem się zastanowić gdzie tam jest wspomniane o przyklejaniu całego lusterka...?
    Na zdjęciu widać wyraźnie, że w szybie jest ubytek więc nie wiem co autor tematu ma przeczyścić papierem skoro tam jest pierwsza warstwa wyszczerbiona. Ja miałem identyczną sytuację w poprzedniej 156 i zrobiłem dokładnie tak, jak radziłem koledze. Przez 3 lata posiadania auta nic się z tym nie stało.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar JTD
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105 KM 2000r Opel Astra SW 1.9 CDTI 101 KM 2007r.

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	silikon.jpg
Wyświetleń:	771
Rozmiar:	76.0 KB
ID:	88213 koledzy a co myslicie o tym , pisze ze silkion ale w praktikerze byl w dziale kleje , pisze do klejenia i uszczelniania , duza sila klejenia i doskonale przylega do typowych powierzchni nieporowatych , takich jak : szklo , ceramika , aluminium i tworzywa sztuczne . Uchwyt lusterka jest aluminiowy w plastikowej ramce no i szyba wiec teoretycznie by sie nadawalo , dodam ze lusterko musialo byc poprzednio przykejone na jakis twardy klej i jak sie urwalo to wyrwalo kawalek szyby .

kerni
    Gość

Domyślnie

kleje na bazie silikonu bym odpuścił ...produkty w praktikera, castoramy itp, maja "praktiker czy tam castoquality" ...czyli dobry, ale uniwersalny, załatwi sprawę ale na chwile

tak się składa, że piastuje funkcje Technologa w pewnej firmie budującej pewne rzeczy na zamówienie, i na dobieraniu różnych substancji klejących zjadłem zęby

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał JTD Zobacz post
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	silikon.jpg
Wyświetleń:	771
Rozmiar:	76.0 KB
ID:	88213 koledzy a co myslicie o tym , pisze ze silkion ale w praktikerze byl w dziale kleje , pisze do klejenia i uszczelniania , duza sila klejenia i doskonale przylega do typowych powierzchni nieporowatych , takich jak : szklo , ceramika , aluminium i tworzywa sztuczne . Uchwyt lusterka jest aluminiowy w plastikowej ramce no i szyba wiec teoretycznie by sie nadawalo , dodam ze lusterko musialo byc poprzednio przykejone na jakis twardy klej i jak sie urwalo to wyrwalo kawalek szyby .
    Tak się zastanawiam po co założyłeś temat z pytaniem, skoro sam próbujesz sobie wmówić, że klej z Castoramy będzie ok... Jak Ty niby chciałeś mieć przyklejone lusterko, jeśli nie na twardym kleju? Wiesz jakie tam siły działają na to mocowanie w momencie przestawiania lusterka? Ja Ci podałem sprawdzony sposób na załatwienie tego a Ty rób, jak uważasz.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar moonraker3
    Auto
    Alfa Romeo 159, 1750 Tbi

Domyślnie

No jak dla mnie to jednak nowa szyba a z nową szybą lusterko przykleją. Ubytek spory i może pójść rysa dalej w każdej chwili. Tak do 400zł się wyrobisz i szyba nówka, lusterko dobrze chwycone a koszt chyba nie jakiś ogromny?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Ka-Ka
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    MAZDA RX-8 była:AR 159 SPORTWAGON 1.9JTDM/AR 156 Grigio Lipari 1.9 JTD M-jet Sportwagon

Domyślnie

Nowa szyba może nie. Ale posłuchaj kolegi Belfer i zrób to porządnie zapłacisz troszkę więcej niż za klej z ciastoramy, a będziesz miał święty spokój. Bo to co ty chcesz zrobić to zadziała, ale na chwilę, a za chwilę znowu będzie ups...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefów, Poland, Poland
    Auto
    Peugeot 407 2.0 HDi/Rover 620 SDi była Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie

Mocne kleje do lusterek w tych alfach :p Ja miałem tak samo i pojechałem do zakładu zajmującym sie wymianą szyb. Za 10 zł przykleili mi lusterko i jest ok. Wiec nie wiem czy warto jest samemu kombinować bo tyle to pewnie sam klej będzie kosztował albo coś

Użytkownik Pirat drogowy Avatar JTD
    Mieszka w
    Leszno
    Auto
    AR 156 1.9 JTD 105 KM 2000r Opel Astra SW 1.9 CDTI 101 KM 2007r.

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Dokładnie tak, jak pisze Ann. Kleje do lusterek są dedykowane do powierzchni czarnej, na którą się zawsze lusterko/uchwyt przykleja.
    W tym przypadku podjedź do firmy montującej szyby. Niech pomalują primer'em (taki podkład) i potem Ci przykleją uchwyt typowym klejem do szyb. Po kilku godzinach będziesz mógł spokojnie lusterko na to nasunąć. Tylko przed montażem posmaruj czymś plastik lusterka, żeby gładko wchodziło. Oczywiście możesz sam kupić klej i primer ale wyjdzie Cię to co najmniej 40-50 zł za dobry produkt.
    dobra zrobie tak jak napisales a w zasadzie to podjade tam gdzie montuja szyby i niech mi przykleja fachowo , dzieki wszystkim za odpowiedz

Użytkownik Pirat drogowy Avatar derebere
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 156 1.9 JTD '99 105KM

Domyślnie

Też mi "samo" odpadło. Tylko u nas ceny troszke inne. Jak na "już" to zawołali 50 zł.

Wysyłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2