Strona 4 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 116

Temat: klapy wirowe

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Po usunięciu klap wirowych moja krowa zaczęła dawać kwaśne mleko... Tak więc nie polecam.
    A tak na serio - Ci mechanicy mieli jakieś sensowne podstawy, żeby odradzać tą operację?
    Np. właściciel ASO Mozga Fiat, który od wielu lat jest mechanikiem w swoim serwisie i cieszy się bardzo dobrą opinią wśród właścicieli AR mówił mi o wzroście spalania.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    159 1.9JTDm 16V 172KM 402Nm, 6.2007

Domyślnie

ASO Mozga mimo dużego pojęcia, zna tylko wiedzę książkową, a w niej nie ma nic na temat usunięcia klap. wg mozgi np całkowite zaślepienie egr prowadzi do spadku mocy silnika i jego nierównomiernej pracy.... co jak wszyscy wiem i wielu już sprawdziło jest bzdurą.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał derpin Zobacz post
    ASO Mozga mimo dużego pojęcia, zna tylko wiedzę książkową, a w niej nie ma nic na temat usunięcia klap. wg mozgi np całkowite zaślepienie egr prowadzi do spadku mocy silnika i jego nierównomiernej pracy.... co jak wszyscy wiem i wielu już sprawdziło jest bzdurą.
    Mozga jako ASO będzie proponował zawsze rozwiązania serwisowe czyli w przypadku EGR-a jego wymianę. Na pewno nie zmodyfikuje Ci oprogramowania w sterowniku silnika, bez czego usuniecie EGR-a jest niemożliwe. Dlatego nie traktuję jego opinii jako ostatecznej tylko chciałbym żeby wypowiedzieli się Ci co usunęli klapy w swoich autach.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Giulietta 2.0JTDm 170KM TCT

Domyślnie

Na forum masz same pozytywy od użytkowników co usunęli klapy, sam taki zabieg przeszedłem i nie zaobserwowałem większego spalania, zresztą mój kolektor już był lekko mówiąc w słabym stanie tzn sterowanie klapami, dlatego postanowiłem to wywalić i mieć spokój raz na zawsze z tym kolektorem.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ja usuwalem klapy jakies pol roku temu i auto zdecydowanie zaczelo lepiej jezdzic. PRzez to ze wczesniej uciekalo powietrze (z tym co domiesza EGR do niego) przez nieszczelnosci na osiach klap syfil sie strasznie kolektor - byl caly mokry z czarnego syfu a w aucie zaczelo smierdziec jakas spalenizna. po zmianie kolektora na bezklapowy i umyciu silnika problem zniknal calkowicie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał marcingoleniow Zobacz post
    Np. właściciel ASO Mozga Fiat, który od wielu lat jest mechanikiem w swoim serwisie i cieszy się bardzo dobrą opinią wśród właścicieli AR mówił mi o wzroście spalania.
    Mówił, bo zrobił sobie eksperyment z takim kolektorem, czy mówił, bo mu się wydawało? Bo wiesz - teorie teoriami, a praktyka czasem pokazuje coś zupełnie zaskakującego. Poza tym ASO ma zupełnie inne wytyczne dotyczące napraw i tam nie ma mowy o żadnym spawaniu kolektora w celu usunięcia klap wirowych...
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Tomek1986
    Mieszka w
    Bristol UK
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16V 150KM Lusso 2007

Domyślnie

Ja mam kolektor plastikowy i usunalem z niego klapy w Pazdzierniku zeszlego roku ale tylko z przyczyn zapobiegawczych gdyz nic sie z nim zlego nie dzialo.
    Gdy usuwalem klapy nie mialem DPF-a i zaslepiony EGR no i oczywiscie remap od Cinka. Nie spodziewalem sie zadnych zmian w kulturze pracy silnika a tu niespodzianka bo po usunieciu klap i wyczyszczeniu kolektora silnik nabral takiego dolu ze nie moglem uwiezycPo remapie mial kopa ale dopiero tak od 2k rpm a teraz tak pieknie ciagnie od dolu do 2k rpm ze banan z twarzy nie schodzi
    Jest to zapewne efekt powiekszenia sie dolotu przez samo przeczyszczenie jak i usuniecie klap z ich oskami.
    Efekt jest zaje....ty wiec polecam!!!

Pozdrawiam

Ponizej kilka zdjec z kastracji kolektora
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor1.jpg
Wyświetleń:	637
Rozmiar:	102.2 KB
ID:	88219Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor2.jpg
Wyświetleń:	1052
Rozmiar:	91.4 KB
ID:	88220Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor3.jpg
Wyświetleń:	1336
Rozmiar:	104.2 KB
ID:	88221Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor4.jpg
Wyświetleń:	458
Rozmiar:	99.5 KB
ID:	88222Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor5.jpg
Wyświetleń:	527
Rozmiar:	58.6 KB
ID:	88223Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor6.jpg
Wyświetleń:	548
Rozmiar:	92.1 KB
ID:	88225Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Kolektor7.jpg
Wyświetleń:	541
Rozmiar:	80.8 KB
ID:	88224

Acha bylbym zapomnial... dobrze, ze usunalem klapy bo mechanik stwierdzil luzy oski na trzecim cylindrze, wiec kiedys moglaby sie klapka urwac...
    Ostatnio edytowane przez Tomek1986 ; 09-03-2013 o 01:24

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Dzięki chłopaki Właśnie o takie opinie mi chodziło. Jak będę wymieniał rozrząd to przy okazji usunę klapy i wyczyszczę kolektor. Czy widziałeś jak i czym usuwał mechanik klapy z kolektora? Chodzi mi o samo ich usuniecie z wyjętego już kolektora?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar xdj1
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 2,4jtdm, AR GT 1,9jtd

Domyślnie Pytanie do tych co wywalili klapy wirowe z kolektora ssącego.

Witam, mam nieszczelnośc na 1 i 2 klapie licząc od akumulatora. Największa nieszczelność jest na tej sterującej. Chciałbympozbyc sie tych klap raz na zawsze. Wymysliłem sobie, że otwory w kolektorze po tych grzybkach od sterowania klapami zaślepię tulejkami. Z uwagi na fakt, że musze uporac się z tym w jeden dzień muszęznać srednicę tych otworów aby wcześniej zamówić je u tokarza. Dlategomamgorącą prośbę: może ktoś z Was co wywalał te klapy coś pamieta. Byłbym również wdzięczny o kilka danych: jak jest ze spalniem i przyspieszeniem samochodu po wywaleniu tych klap.

Pozdrawiam Jarek.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

przepraszam za niemila uwage ale moze sobie plastelina zaklej??Jak chcesz to zrobic tulejkami??Nie wiem moze sie da.Ja pojechalem do Tomka i w 4 godziny mi zrobili wszystko.Zdjeli kolektor i zalozyli zaspawany z tym ze oczywiscie mieli drugi juz wczesniej zaspawany.Nie lepiej by bylo zebys pomyslal o czyms takim??Bylo na forum jak jest ze spalaniem i przyspieszeniem.Zmiany jezeli sa to nieodczuwalne.Spalanie napewno Ci nie wzrosnie