Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: [156] Olej w zbiorniku po kapitalce, dotarcie, gaz a dym

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Nie ma co sie zastanawiac tylko odstawic do mechanika i niech robi... uszczelke wsadziles oryginal czy jaki tanszy odpowiednik? Tak czy inaczej cos zostalo zle zrobione albo nie dopatrzone.
    Genetics makes the champions, want to compare?!

syfon
    Gość

Domyślnie

No niestety raczej masz sp.....y ten remont. Oczywiście na początek uszczelka pod głowicą.
    Ale to niekoniecznie musi być koniec Twoich problemów. Weź pod uwagę jak wygląda układ chłodzenia gdy został zalany olejem. Nie tak łatwo się tej mazi z chłodnicy i nagrzewnicy pozbyć.
    Poza tym zastanawiąjący jest ten znaczny ubytek oleju. Nie wydaje mi się żeby cały ten olej poszedł do układu chłodzenia. Raczej tulejowanie i wymiana pierścieni nie zakończyła się pełnym sukcesem.
    Oczywiście jazda na gazie nie ma żadnego znaczenia i nie miała wpływu na zaistniałą sytuację.

Użytkownik Romeo Avatar Morbob
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Wrocław
    Auto
    GT 3.2 V6 2004

Domyślnie

A może płyn poszedł do silnika i został wydmuchany, a olej poszedł do układu chłodzenia... Nie ma co panikować. Najpierw uszczelka, a potem się można matrwić.

Użytkownik Embrion
    Auto
    W planie

Domyślnie

Cytat Napisał Tytanowy Zobacz post
    Właśnie sam nie jestem co do tego pewien. W 2.0 wiem, że na 99% jest, co do 1.8 nie wiem. Po prostu podałem to co przyszło mi do głowy, lepiej napisać to co się wie, a może akurat trafi się w sedno problemu.
    Mechanik też coś mówił, że może to być to, więc jak? Jest tak chłodniczka? 1.8ts 2003 rok.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Cytat Napisał tomasi Zobacz post
    Mechanik też coś mówił, że może to być to, więc jak? Jest tak chłodniczka? 1.8ts 2003 rok.
    Jest czy nie nie zmienia to faktu, że nie jest to przyczyna. Bo skąd olej w układzie chłodzenia?
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krzysiek156
    Mieszka w
    Elbląg
    Auto
    156 2.0 TS 155km 2000 rok

Domyślnie

gdy ja mialem uszkodzona chlodniczke oleju to wlasnie mialem olej w zbiorniczku wyrownawczym. myslalem ze to upg ale naszczescie wymiana chlodniczki i dokladne plukanko zalatwilo sprawe.

Użytkownik Romeo Avatar Morbob
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie/Wrocław
    Auto
    GT 3.2 V6 2004

Domyślnie

Dziwna sprawa... Ale poszukałem w Google trochę o chłodniczce oleju i jest trochę tematów w stylu - uszkodzona chłodniczka i olej w układzie chłodzenia. Ja osobiście nie mam zielonego pojęcia "Co ma piernik do wiatraka" ale mechanikiem nie jestem

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Cytat Napisał Kazek Zobacz post
    Jest czy nie nie zmienia to faktu, że nie jest to przyczyna. Bo skąd olej w układzie chłodzenia?
    A no właśnie stąd że robiłem parę aut w których był olej w zbiorniczku wyrównawczym, a przyczyną była właśnie chlodniczka. Więc nie gadaj mi kolego, że to na pewno nie przez to.
    Jeżeli więc, w 1.8 była chłodniczka to najpierw bym się temu przyjrzał. Tym bardziej, że mechanik powiedział to samo co ja.

Mam nadzieję koledzy, że uświadomiłem Wam, że chłodniczka również temu może być winna i nikt nie będzie pisał teksty typu "co ona ma do tego" bo wiem co piszę. Więc za nim zaczniesz kolejny remont silnika, szlif głowicy i wymianę uszczelek tak jak tutaj Ci doradzano, sprawdź to co napisałem wcześniej i teraz.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Tytanowy ; 18-03-2013 o 01:46