Nie ma co sie zastanawiac tylko odstawic do mechanika i niech robi... uszczelke wsadziles oryginal czy jaki tanszy odpowiednik? Tak czy inaczej cos zostalo zle zrobione albo nie dopatrzone.
No niestety raczej masz sp.....y ten remont. Oczywiście na początek uszczelka pod głowicą.
Ale to niekoniecznie musi być koniec Twoich problemów. Weź pod uwagę jak wygląda układ chłodzenia gdy został zalany olejem. Nie tak łatwo się tej mazi z chłodnicy i nagrzewnicy pozbyć.
Poza tym zastanawiąjący jest ten znaczny ubytek oleju. Nie wydaje mi się żeby cały ten olej poszedł do układu chłodzenia. Raczej tulejowanie i wymiana pierścieni nie zakończyła się pełnym sukcesem.
Oczywiście jazda na gazie nie ma żadnego znaczenia i nie miała wpływu na zaistniałą sytuację.
A może płyn poszedł do silnika i został wydmuchany, a olej poszedł do układu chłodzenia... Nie ma co panikować. Najpierw uszczelka, a potem się można matrwić.
gdy ja mialem uszkodzona chlodniczke oleju to wlasnie mialem olej w zbiorniczku wyrownawczym. myslalem ze to upg ale naszczescie wymiana chlodniczki i dokladne plukanko zalatwilo sprawe.
Dziwna sprawa... Ale poszukałem w Google trochę o chłodniczce oleju i jest trochę tematów w stylu - uszkodzona chłodniczka i olej w układzie chłodzenia. Ja osobiście nie mam zielonego pojęcia "Co ma piernik do wiatraka" ale mechanikiem nie jestem![]()
A no właśnie stąd że robiłem parę aut w których był olej w zbiorniczku wyrównawczym, a przyczyną była właśnie chlodniczka. Więc nie gadaj mi kolego, że to na pewno nie przez to.
Jeżeli więc, w 1.8 była chłodniczka to najpierw bym się temu przyjrzał. Tym bardziej, że mechanik powiedział to samo co ja.
Mam nadzieję koledzy, że uświadomiłem Wam, że chłodniczka również temu może być winna i nikt nie będzie pisał teksty typu "co ona ma do tego" bo wiem co piszę. Więc za nim zaczniesz kolejny remont silnika, szlif głowicy i wymianę uszczelek tak jak tutaj Ci doradzano, sprawdź to co napisałem wcześniej i teraz.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Tytanowy ; 18-03-2013 o 01:46