Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Temat: Demontaż tylnego zderzaka

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    mi przod nawala.Cofam a piszczy srodek na przodzie.Nie wiem co sie z nim dzieje.Troche to wkurza ale jakos sie z tym daje zyc.
    A nie masz przysłoniętego odrobinkę któregoś z czujników ramką rejestracji? Bo uszkodzenie czujnika powoduje automatyczną deaktywację parktronika.

---------- Post added at 15:10 ---------- Previous post was at 15:07 ----------

Cytat Napisał sendiii Zobacz post
    Witam. Wysiadł mi czujnik parkowania z tyłu ( drugi od prawej ) ale mam problem ze ściągnięciem tylnego zderzaka ponieważ nie wiem jak, czy zna ktoś sposób dostania się do tych czujek?
    A po co chcesz się do nich dostawać? Najpierw zdiagnozuj FES-em, który czujnik jest uwalony. Jak już zdiagnozujesz - wtedy możesz się próbować dostawać
    Odkręcić trzeba lampy tylne, tam też są śruby mocujące zderzak. Potem okręcasz śruby na tylnym pasie (od góry), od nadkoli oraz 2 od spodu zderzaka. Ściągasz go "do tyłu" dość mocno, bo siedzi w zaczepach.
    Nim rzucisz się na zakup nowego czujnika - przełóż jakiś sprawny w miejsce niesprawnego i ponowna diagnoza FES-em. Może się bowiem okazać, że masz problem z wiązką elektryczną od czujnika.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    lubań
    Auto
    AR 159 1,9 jtdm 175 km

Domyślnie

Sprawdziłem FESem . Drugi od prawej z tyłu. Problem znika tylko w bardzo ciepłe dni powyżej 25st.C a w te troszkę zimniejsze nie działa.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

[QUOTE=Tomek_KRK;706224]A nie masz przysłoniętego odrobinkę któregoś z czujników ramką rejestracji? Bo uszkodzenie czujnika powoduje automatyczną deaktywację parktronika.

No wlasnie zrobilem tak jak mi mowiles i dokrecilem ta ramke ale dalej wyje bez powodow(nie zawsze ale jednak)

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Odgrzebię trochę temat, ale mam kilka dodatkowych uwag dla kogoś kto chciałby sam zabrać się za wymianę zderzaka.
    Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Odkręcić trzeba lampy tylne, tam też są śruby mocujące zderzak. Potem okręcasz śruby na tylnym pasie (od góry), od nadkoli oraz 2 od spodu zderzaka. Ściągasz go "do tyłu" dość mocno, bo siedzi w zaczepach.
    Po pierwsze – demontaż i późniejszy montaż tylnych lamp. Ta operacja wymaga zgrabnych rąk i małego kluczyka "8" (chyba że da się łatwo zdjąć wewnętrzną tapicerkę?). Lampy trzymają się na trzech śrubach 8 (dwie są łatwo widoczne, trzeciej trzeba poszukać).
    Kolejna sprawa – u mnie w SW nie było śrub na tylnym pasie (od góry), nawet odkręciłem tapicerkę w bagażniku i wydaje mi się, że było to zbędne – łącznie śrub jest 6, po jednej na stronę pod lampami, po jednej na stronie od dołu, po jednej spinającej zderzak z błotnikiem koło nadkola, dodatkowo są po 3 wkręty na stronę trzymające nadkole.
    Śruby od dołu (dwie) są mocno zabrudzone i wymagają użycia jakiegoś penetratora i dobrego torxa.
    Nadkola wystarczy tylko odkręcić od zderzaka, przy nadkolach jest jeden wkręt trzymający zderzak z błotnikiem i 2-3 wkręty trzymające nadkole do zderzaka.
    Samo ostateczne ściągnięcie zderzaka wymaga dość mocnego szarpnięcia. Warto jednak w okolicy tylne lampy pomóc sobie długim śrubokrętem – załączam fotkę jak wyglądają zaczepy po zdjęciu zderzaka - może komuś pomoże.

Wydaje mi się, że nie trzeba ściągać całego zderzaka – do wymiany czujnika z lewej strony próbowałbym odkręcić tylko lewą lampę (pominąłbym zdejmowanie prawej lampy – to najbardziej czasochłonna robota). Na pewno do wymiany czujnika po lewej stronie wystarczy odhaczenie zaczepów po lewej stronie, ja prawej strony nie ruszałem (tzn. zdjąłem tylko lampę i odkręciłem śrubę zderzaka spod lampy, ale zaczepy pozostały na swoim miejscu)

Sama robota dla osoby, która to robi pierwszy raz, to jakieś 2-3 godziny. Następnym razem pewnie w jedną godzinkę bym dał radę to zrobić.

To tyle dodatkowych uwag, podziękowania dla Tomka_KRK – bez jego krótkiego, ale treściwego opisu, chyba bym nie zabrał się za tą robotę (nie zabrałbym się też, gdybym nie miał dostępu do podnośnika oraz ogrzewanej i suchej hali - dwie dolne śruby są mocno upierdliwe i bez leżenia na ziemi jest ciężko do nich podejść).
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20121001045.jpg
Wyświetleń:	514
Rozmiar:	39.6 KB
ID:	71737   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20121001046.jpg
Wyświetleń:	493
Rozmiar:	45.6 KB
ID:	71738  
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 01-10-2012 o 21:05

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

Panowie, mam szybkie pytanie, trochę z innej beczki ale nie chciałem bez sensu zakładać nowego tematu.
    Czy jest jakaś różnica między zderzakiem na tył do Sedana i SW, jeśli tak to jak to rozpoznać ?

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał tonny Zobacz post
    Panowie, mam szybkie pytanie, trochę z innej beczki ale nie chciałem bez sensu zakładać nowego tematu.
    Czy jest jakaś różnica między zderzakiem na tył do Sedana i SW, jeśli tak to jak to rozpoznać ?
    Nie ma żadnej różnicy między SW a sedan.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Tak. Jest inna wysokosc progu zaladunku...

Wysłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk

Użytkownik Romeo Avatar sickboy
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 16V Distinctive 2006r

Domyślnie

Cytat Napisał CodeMaker Zobacz post
    Tak. Jest inna wysokosc progu zaladunku...
    Według ePER nie ma podziału zderzaków na SW i sedan.

Nero Provocatore - AR159
    Jedna mARka - Jeden Klub - Alfaholicy

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Brera

Domyślnie

No to nieźle. Po prostu szukam zderzaka na Allegro i nie chciałem, żeby się potem okazało, że kupiłem do SW. Sporo sprzedawców na allegro pisze w tytule SEDAN, a niektórzy KOMBI, więc stąd ta wątpliwość.
    Jeśli faktycznie nie ma podziałów na SW i sedany, to dzięki za pomoc .

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

Tony, jaki potrzebujesz? Bo mam na zbyciu. Napisz na PW.