Mam problem kiedy jeżdrze po górach to pokazuje mi 15 litrów spalania komp a na prostej potrafie zejść do 4,8 nie ma żadnych awari z kompa poprostu pytam czy też tak jest na spalaniu w waszych egzemplażach silnik jtd średnie wylicza 6,2
Mam problem kiedy jeżdrze po górach to pokazuje mi 15 litrów spalania komp a na prostej potrafie zejść do 4,8 nie ma żadnych awari z kompa poprostu pytam czy też tak jest na spalaniu w waszych egzemplażach silnik jtd średnie wylicza 6,2
15l spalania rozumiem ze chwilowego. Przy sporych górach tak bedzie. Ale jesli chodzi o spalanie średnie podawane przez komputer nie sugeruj się nim tak do końca. Komp lubi zanizac spalanie. Precyzyjne spalanie wyliczysz przy dystrybutorze, tankując do pełna przejedziesz 100km czy tam 200 i zas tankowanie do pełna.
Pozatym popraw to co masz wpisane w profilu. Nie spotkałem się z motorem 1.8 jtd.
Wysłane z mojego HTC One S
Najprecyzyjniej... tankujesz za każdym razem do pełna (do odbicia).
Przy każdym tankowaniu zerujesz licznik przebiegu dziennego.
Przy następnym tankowaniu sprawdzasz, ile litrów wlałeś (masz na dystrybutorze oraz na paragonie), następnie dzielisz to na ilość zrobionych kilometrów (przesuwając przecinek o dwa miejsca - żeby jednostką było 100km, a nie 1km).
Przykład:
zalałeś 56litrów
przejechałeś 850km
56 / 8,5 = 6.59
- - - Updated - - -
oczywiście zakładamy, że dystrybutory nie oszukują![]()
ostatnio nie tamkuje do pełna zbieram na wesele mało jeżdrze ostatnio alfa tak się pytam poprostu chce kupić jakiś motorower na ciepłe dni aby nie robić z alfy woła roboczego codziennie do pracy
w średnim spalaniu +-0,5l