Co do wtryskow...
Gdzies mialem katalog wtryskiwaczy boscha wraz z wydajnoscia...
Przypomnij sie na PW to poszukam bo mam na komputerze...
Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
zastanawiaja mnie jeszcze wtryskiwacze od 1.8t z s3 albo z tt ??
Sora ale nie wprowadzaj w błąd ludzi. TB i 3.0 mają dokładnie te same wtryskiwacze. numer 0 280 150 701
Co ciekawe ma je też BMW M5 E39
http://www.injectorrx.com/boschtf.html
miłej lekturki( generalnei impedancja musi być taka sama )
Wtrysk zapewne jaki cię zacieszy to 0 280 150 450 ( wtrysk z Fiata Coupe Turbo )
http://allegro.pl/lancia-kappa-2-0-t...063112933.html
impedancja ta sama ale wydajność 371 cm^3 / minutę. Generalnie z tym wtryskiem powinno się odrazu auto zestroićBo będzie nieźle lało na seryjnym kompie
Generalnie brać ... zrobić kontrolę na warsztacie ( czyszczenie około 60 zł sztuka.... żeby każdy lał tyle samo bo u nas jak jeden daje za mało to komp zwiększy dawke tak żeby ten jeden cofnięty lał dobrze a pozostałe 5 mają za bogato i wtedy spalanie masz z dupy... i mocy mniej ... Ja swoje wtryski niebawem oddaje na regenerację )
Ostatnio edytowane przez Raiss ; 11-03-2013 o 19:14
no wsumie racja nie pomyslalem nad tym ale te od saaba juz wynalazlem jedne sprawdzone za 6szt kolo 500 wiec bardziej sie oplaca a co do wydajnosci to maja przy 3barach 350cc ale narazie jeszcze szukamnarazie to mam problem z uszczelniaczami. i glowic niemoge odbrac przez to
![]()
A może sprawdzisz lepiej zamiast kogoś pouczać?
3,0 i 3,2 24V mają 0 280 156 038 wydajność 224cc
2,0 TB i 3,0 12v ma 0 280 150 702 wydajność 189cc
i nie, komp nie zwiększa dawki tak żeby ten cofnięty lał dobrze - komp zwiększa dawkę żeby lambda była ok, nie jest dla niego ważne co jest na poszczególnych cylindrach bo nie ma sondy na każdym cylindrze.
wtrysk wyciągnięty z 3.0 24v ma numer 0 280 150 701 więc gdzie tu sens ?
w moim ktalogu 0 280 156 038 ma ciśnienie operacyjne 3.5 bara a wydajnosc przy 3 barach 246 cc ( pozatym moj katalog pokazuje ze ten wtrysk siedzi tylko w 3.2 a ten wyżej w 3.0 )
Ale z tego co widze to co katalog to inną wydajność wtrysku podają.
I oczywiście mój błąd bo wtrysk z TB był w 3.0 tylko że 12v![]()
Co do lambdy... u mnie autko na gazie chodzi jak pszczółka a na benzynie troche "rzuca" silnikiem. Obstawiam wtryski więc dam je do czyszczenia/regeneracji z tym żę odrazu pojde w nowe świece i kabelki.
co do swiec i kabelkow to sa u mnie na pierwszym miejscu listy zakupów jakie polecicie swiece do v6 tb ?? a co do wtryskow orginalnych w 2.0 v6 tb to wyczytalem ze przy 3 barach cos kolo 189cc wiec cieniutko![]()
świece beru 4 elektrodowe, przewody beru.
Szarpanie na benzynie może być spowodowane tym, że komp gazowy rozstraja benzynowy (komp benzynowy używa korekt "nauczonych" na gazie które są nieodpowiednie dla benzyny). Warto zresetować komp benzynowy i pojeździć tylko na benzynie. Jeśli nie będzie szarpać to znaczy że gaz mimo wrażenia, że jest ok, jest źle zestrojony.
Wtryski nie są takie złe 6x189=1134cc/min w saabie 4x350=1400 a moc na nich do około 270KM się stroi więc ponad 30% więcej niż w Alfie czyli przepływ adekwatnie większy o 30%.
Najsłabszym ogniwem jest turbina i intercooler. 1,1 bara w overboost to dużo jak na cywilny samochód, Saaby chodzą na 0,9 przy 200 KM.
Silnik silnikowi nie równy oczywiście ale to trochę obrazuje sytuację. Turbina w Alfie jest dobrana żeby maksymalnie zmniejszyć turbodziurę, na większej turbinie przy tym samym doładowaniu 260KM można zrobić ale wstaje turbo później.
Ostatnio edytowane przez akiryz ; 12-03-2013 o 21:58
tylko ze przy overbooscie (1.1 bar) ten silnik ma wiecej niz 200km jak jest zdrowy. 250KM można osiągnąć na fabrycznym turbo z dobrym chipem + wydechem. Wiadomo t25 nie przeżyje drugiej młodości na takim booscie ( 50tys czy więcej). I najgorsze jest to, że t25 jest małą dmuchawą i powyżej 5 tys puchnie... nie ma wtedy sensu piłować samochodu pod odcięcie. Za to zdrowe T28 to jest to czego szukacie
A pytanie jeśli chodzi o wtryski z 3.0 24v... Będzie go mocno zalewało jak się je zamontuje bez programu?
Ile wam EGT i AFR pokazuje na serii a ile po chipie?
Ostatnio edytowane przez milky ; 13-03-2013 o 13:22