Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Problem z odpaleniem - kręci ale nie odpala

Lenart89
    Gość

Domyślnie Problem z odpaleniem - kręci ale nie odpala

Witam wszystkich użytkowników pięknych włoszek.
    Ze swoją mam dość duży problem, mianowicie padł mi ostatnio rozrusznik i alternator, po wymianie jednej i drugiej części nie zauważyłem, że naruszyłem jeden z kabli od czujnika ciśnienia paliwa. Nie wykazało mi żadnych problemów, autko jechało tak jak jeździło wcześniej, aż po przejechaniu 100 km zapaliła mi się kontrolka od wtrysków (marchewka) po chwili zgasła i tak się to powtarzało do momentu aż dojechałem do celu. Jak zgasiłem już auto to go nie odpaliłęm. Kręci rozrusznikiem, ale nie chcę zapalić.
    Początkowo myślałem, że to pompa paliwa, ale po zdjęciu trójników przelewowych paliwo z nich leci - więc pompa podaje. Co dziwne, przekaźnik od pompy paliwa (ten przy akumulatorze) mam wrażenie jakby nie dostawał prądu. Co więcej, po podłączeniu to prostego OBDII wyskoczyły mi trzy błędy: P02E0, P02E1, P02E2, z tego co zdążyłem się zorientować, to błędy związane z dolotem powietrza.
    Czy miał ktoś z was podobny problem, jeżeli tak to czy udało wam się to rozwiązać.

Dodać mogę też, że od jakiegoś czasu turbo mi dziwnie gwiżdże i autko straciło chyba z 10 KM mocy.

Dzięki za wszelkie odpowiedzi.

Użytkownik Alfa i Omega
    Auto
    Alfa Romeo GT

Domyślnie

Spróbuj na początek sprawdzić przekaźniki przed akumulatorem. Górny prawy-czerwony i obok niego większy. Przeczyść styki, zobacz czy kable całe.

- - - Updated - - -

Czasami przewody które sa podłączone do kostek lubią robić psikusy

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Huber
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    156 SW FL 1,9JTD 16V

Domyślnie

Ja też polecam przyjrzeć się przekaźnikom i ich kablom. Najlepiej od razu zaopatrz się w kontakt-spray i obficie wszystko tam spryskaj, po uprzednim wyjęciu przekaźników ofc.

Lenart89
    Gość

Domyślnie

Kostki przekaźników sprawdzone, przewody po dokładnym przeglądzie, styki przeczyszczone, ale dalej brak poprawy. Wpiąłem się prostym OBDII i wyskoczyły mi trzy błędy: P02e0, P02e1, P02e2 - z tego co szukałem, to są to błędy związane z układem dolotowym, ale po dłuższej chwili zastanowienia i konsultacji z kilkoma znajomymi doszliśmy do wniosku, że te błędy nie powinny przeszkadzać w uruchomieniu silnika.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfagawrys
    Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM [98']

Domyślnie

proponuje zrobić test przelewowy wtrysków, komputer od tak sobie nie pokazuje marchewy, warto to sprawdzić z drugiej strony z tego co piszesz ECU nie pokazał żadnego błędu wtrysków tak?
    apropo błędów z dolotem sprawdź obudowe filtra powietrza, czy jest dobrze skręcona. Kiedyś też nie mogłem z tego powodu odpalić belli, obudowa filtra powietrza się poluzowała i gdy ją przymocowałem jak nalezy problem zniknął
    Ostatnio edytowane przez alfagawrys ; 13-03-2013 o 14:47

Lenart89
    Gość

Domyślnie

OBDII nie wykazało żadnego innego błędu niż:
    1. P02e0 - Diesel Intake Air Flow Control Circuit/Open
    2. P02e1 - Diesel Intake Air Flow Control Performance
    3. P02e2 - Diesel Intake Air Flow Control Circuit Low

Po skasowaniu tych błędów i ponownym włączeniu zapłonu - niespodzianka - błędy wracają, ale Kolego Alfagawrys sprawdzę jeszcze raz dokładnie połączenia na dolocie powietrza i spróbuje zrobić test przelewowy wtryskiwaczy (choć mogę go wykonać tylko i wyłącznie na zapłonie, bo silnika nie uruchomię. Jak tylko wykonam testy to napiszę co i jak.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfagawrys
    Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM [98']

Domyślnie

posprawdzaj szczelność dolotów i filtr powietrza sprawdź czy jest dobrze skręcona obudowa tak jak wspominałem, nastepnie zrob test przelewowy, czekamy na info

Użytkownik Rowerzysta Avatar orsonik
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 147 2003r 1.9jtd 140KM

Domyślnie

pompa paliwa, regulator ciśnienia na pompie, a w najgorszym wypadku wtryski

Użytkownik Alfa i Omega Avatar sumka33
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1.9 JTD FL, 2005;ALFA ROMEO 147 1.9 JTD FL, 2008

Domyślnie

Cytat Napisał Lenart89 Zobacz post
    OBDII nie wykazało żadnego innego błędu niż:
    1. P02e0 - Diesel Intake Air Flow Control Circuit/Open
    2. P02e1 - Diesel Intake Air Flow Control Performance
    3. P02e2 - Diesel Intake Air Flow Control Circuit Low

Po skasowaniu tych błędów i ponownym włączeniu zapłonu - niespodzianka - błędy wracają, ale Kolego Alfagawrys sprawdzę jeszcze raz dokładnie połączenia na dolocie powietrza i spróbuje zrobić test przelewowy wtryskiwaczy (choć mogę go wykonać tylko i wyłącznie na zapłonie, bo silnika nie uruchomię. Jak tylko wykonam testy to napiszę co i jak.
    Gdybyś mógł zrób logi z ciśnienia paliwa na listwie CR i położenia regulatora ciśnienia paliwa podczas kręcenia rozrusznikiem. Wrzuć logi tu na forum to w nie zaglądnę i powiem czy z układem paliwowym jest coś nie tak. Pozdrawiam

Lenart89
    Gość

Domyślnie

Sumka33 - niestety na chwilę obecną nie mam jak zrobić logów, gdyż nie mam dostępu do komputera diagnostycznego, ale jeżeli do poniedziałku znajomy nic mi nie wymyśli to wrzucę na pewno.

Alfagawrys - sprawdziłem szczelność układu dolotowego i fakt, była tam dziura zaraz za filtrem powietrza, którą wyeliminowałem. Zrobiłem też test przelewowy i wiem, że (licząc od rozrządu) czwarty wtrysk mi leje (w strzykawce było dwa razy więcej ropy niż w pozostałych).