Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Sadek mocy!!! Pomóżcie.

Anuszka BG
    Gość

Domyślnie Sadek mocy!!! Pomóżcie.

Witam, mam alfe 147 1.9JTD 140koni, dzisiaj w czasie jazdy, gdy ruszałam zauważyłam spadek mocy, bardzo wolno się zbierał, choć były momenty szarpnięcia na wyższe obroty, obecnie różnie reaguje, czasem na 1 i 2 jest ok, ale na 3 spada moc i nie wchodzi na obroty. Co może być przyczyną? Nie wywala żadnego błędu na komputerze. Czy gdyby była to martwa kierownica zmiennej geometrii łopat turbiny, powinno wywalić błąd? Co może być przyczyną takiego zachowania się auta? Co ciekawe, że na luzie ładnie wchodzi na obroty. Dodam, że nie dawno rozwaliłam obudowę filtru powietrza i od jakiś 3 tygodni jeżdżę na stożkowym, czy to może mieć wpływ na zachowanie auta?

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Filtr powietrza nie ma znaczenia w dieslu, ważne że jakiś jest i zatrzyma nieczystości przed dotarciem do przepływomierza oraz turbiny.
    Problem ze zmienną geometrią objawia się błędem MCSF, ciśnienia doładowania nie zgadzają się wtedy, mam nadzieję że próbowałaś mocno przegazować alfę w trasie i błąd nie pojawił się... wtedy będzie 100% pewność.
    Kolejna sprawa to czy w czasie przyspieszania w trakcie przerywania lub całkowitego braku mocy pojawił się za tobą czarny dym? Po prostu czy alfa kopciła??
    Na luzie będzie zawsze ładnie wchodzić na obroty bez obciążenia, tym nie należy się sugerować.
    Jest jeszcze jedno urządzenie które może powodować takie objawy, zawór recyrkulacji spalin EGR.
    Jeśli się zacina to auto przerywa i przy mocnym uchyleniu nie chce jechać pod obciążeniem. Z wydechu leci czarny dym.
    Najlepszym sposobem byłoby zlogowanie auta i sprawdzenie parametrów (FES i kabel ELM-327).
    Bez kabla i logów można sprawdzić czy gruszka turbiny zaciągana jest po uruchomieniu silnika, na wyłączonym powinna być całkowicie wysunięta.
    EGR można sprawdzić zaślepiając go całkowicie kawałkiem blaszki i jazda próbna- jeśli będzie ok masz winowajcę.
    Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

to co wyżej plus sprawdzenie szczelności dolotu...

Użytkownik Rowerzysta Avatar orsonik
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    Alfa 147 2003r 1.9jtd 140KM

Domyślnie

możesz zobaczyć jeszcze filtr paliwa