Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Temat: Problem z odpaleniem - kręci ale nie odpala

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał Lenart89 Zobacz post
    Z drugiej strony mam pytanie, czy kupując kabel diagnostyczny pod wejście OBDII i używając programu Alfadiag, bądź Fiat ECU Scan będę mógł coś więcej się dowiedzieć na temat tego co może boleć moją alfinkę, czy jednak będę musiał jakoś dziwnie przerabiać kabel bądź kupować przejściówki albo jakiś specjalistyczny kabel.
    Jasne że będziesz mógł Będziesz mógł przede wszystkim odczytać błędy zapisane w ECU oraz sprawdzić parametry, zrobić logi i wrzucić na forum do oceny, itd. Tym samym nie będziesz nabijał nikomu kabzy za diagnostykę

Jeśli chodzi o kabelek/i to polecam od Viaken'a, są sprawdzone i na 100% działające

http://viaken.pl/pl/diagnoza-fiat/in...tyku-obd2.html

Lenart89
    Gość

Domyślnie

A więc tak, rozrusznik mimo tego, że kręcił, to kręcił za słabo (3-4 obroty i akumulator błagał o prostownik), dlatego tu powstał pierwszy problem (150 zł). Padnięty okazał się czujnik położenia wału (60 zł). Co do instalacji to okazało się że przekaźniki są dobre, ale przy wentylatorach przechodził jeden cienki kabel, który się przetarł i robił zwarcie. Po usunięciu wszystkich usterek wyszło mi, że mam jeszcze przepaloną 3 świecę, ale to już jest najmniejszy problem. Najważniejsze, że moja Bella już śmiga.

A co do Kabelka, to jak tylko zainstaluje FES to zobaczę jak będzie się sprawował.

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za wszelkie rady, temat uważam za zakończony.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfagawrys
    Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM [98']

Domyślnie

pięknie, teraz cieszyc sie i delektować jazdą ;P

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Lenart z tą 3 świecą to nie aż taki mały problem, bo nie wiem czy wiesz... najlepiej wymieniać komplet
    Ale to w porównaniu do poważniejszej usterki, to na pewno "pikuś"

Lenart89
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał malin2k5 Zobacz post
    Lenart z tą 3 świecą to nie aż taki mały problem, bo nie wiem czy wiesz... najlepiej wymieniać komplet
    Ale to w porównaniu do poważniejszej usterki, to na pewno "pikuś"

Wiem o tym, ale porównując wymianę świec, których koszt nie przekroczy powiedzmy 300 zł, a problemem taki jak miałem - Dlaczego nie mogę odpalić auta, to jest naprawdę pikuś. Ale świece zostaną wymienione przy najbliższej okazji.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mario595
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    Była Alfa Romeo 156SW Ti, jest Ford S-Max

Domyślnie

niestety i mnie przytrafiła się niespodzianka. Auto od pewnego czasu poszarpywało tak jakby brakowało paliwa. wczoraj jadąc do pracy dwa razy zgasł. Dojechałem i zostawiłem. Wieczorem zasiadam, kluczyk przekręcam, auto odpaliło i po 2sekundach zgasło. Prňby ponownego rozruchu nie przyniosły efektu. Dzisiaj dolałem paliwa sądząc, że może wskazňwka zawiesiła się ale niestety dalej to samo - pierwsza prňba odpalenia to 2 sekundy i zgasł. Podpiąłem kompa - błędňw brak. Najgorzej, że auto stoi pod pracą, garażu brak a dodatkowo tego wkręcanego haczyka też nie posiadam. Wydaje mi się, że to problem z paliwem. Zrobiłem test EGR i pokazało "komplet". Coś czuje, że to ten czujnik regulatora. Qrcze - no problem mam

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfagawrys
    Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM [98']

Domyślnie

Cytat Napisał mario595 Zobacz post
    niestety i mnie przytrafiła się niespodzianka. Auto od pewnego czasu poszarpywało tak jakby brakowało paliwa. wczoraj jadąc do pracy dwa razy zgasł. Dojechałem i zostawiłem. Wieczorem zasiadam, kluczyk przekręcam, auto odpaliło i po 2sekundach zgasło. Prňby ponownego rozruchu nie przyniosły efektu. Dzisiaj dolałem paliwa sądząc, że może wskazňwka zawiesiła się ale niestety dalej to samo - pierwsza prňba odpalenia to 2 sekundy i zgasł. Podpiąłem kompa - błędňw brak. Najgorzej, że auto stoi pod pracą, garażu brak a dodatkowo tego wkręcanego haczyka też nie posiadam. Wydaje mi się, że to problem z paliwem. Zrobiłem test EGR i pokazało "komplet". Coś czuje, że to ten czujnik regulatora. Qrcze - no problem mam
    załóż własny temat to napewno ktoś ci pomoże