Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Problem Liczniki

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    zkp
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie Problem Liczniki

Witam wszystkich jestem tu nowy za gosciłem tutaj na stronce posiadam Alfe 156 rok 97 1.8ts

mam problem szwankuje mi licznik od pomiaru paliwa wczoraj zatankowałem za 50zł no i swieci mi rezera troche czytałem o tym ale sam nie wiem co zrobic poniewaz nie pokazuje mi tez pelnego pomiaru ile samochud sie nagrzewa tylko skazówka idzie do 60 stopni nawet mi nie podswietlało tego ...
    Ale ostatnio wsadzilem tam reke poruszałem kostka i swieci ale to tylko swieci ... rezerwa jak sieci tak swieci .... co tu zrobic czy to wina plywaka czy tez lepiej kupic nowe zegary i po sprawie?? czekamm na wasze odpowiedzi.

ViP Ogier Avatar grzesiek87
    Mieszka w
    Piła
    Auto
    147, 159 i Giulietta

Domyślnie

Zalej za trochę więcej niż 50 i zobacz czy nie ruszy. A co do temperatury to zapewne pokazuje Ci tylko 60 stopni bo masz zepsuty termostat.

P.S 1 Temat powinien się znaleźć w dziale 156 a nie tu.
    P.S 2 Pisz bardziej zrozumiale.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    zkp
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

jestem nowy wiec wiesz nie wiiem gdzie co do temperatury bylm u mechanika samochud sie nagrzewado 90 bo podpiol sie komputerowo.... a licznik tak zle pokazuje..... myslisz termostat??? co do paliwa to ci powiem tak ze zatankowalem nie raz za 50 zawsze mialem nizej niz 1/2 ale rezerwa nie swiecila a tu zasiecila chociaz zatankowalem ....

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał alfa97 Zobacz post
    jestem nowy wiec wiesz nie wiiem gdzie
    Skoro jesteś nowy to zapraszamy do zapoznania sie najpierw z forum

Użytkownik Rowerzysta Avatar mikadz1
    Auto
    alfa romeo gtv 2.0ts ; dodge grand caravan 3.3l

Domyślnie

"co do paliwa to ci powiem tak ze zatankowalem nie raz za 50 zawsze mialem nizej niz 1/2 ale rezerwa nie swiecila a tu zasiecila chociaz zatankowalem ...."

taka rada pomyśl co chcesz napisać a pózniej napisz to zrozumiale...........................za 50zł to 8l wychodzi jak Ci wskazówka mocno leżała to z rezerwy nawet nie wyszedłeś po zatankowaniu tych 8 litrów

Użytkownik Znawca Avatar Tytanowy
    Mieszka w
    Iława
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 8V

Domyślnie

Zatankowałeś za 50 zł, ale nie napisałaś jaki miałeś stan przed tankowaniem... czy do końca wyjeździłeś czy nie, możliwe że po prostu za mało wlałeś. Zacząłbym się zastanawiać, dopiero gdy po wlaniu za 100zł, nic by się nie stało.
    Ostatnio sam miałem już dosłownie pusty bak, doczłapałem się chyba na oparach, wlałem też za 50pln i nic się nie stało. Zalej za więcej i dopiero powiedz czy dalej rezerwa się świeci.

PS. jesteś nowy, ale to nie zmienia faktu, że zakładać sobie możesz tematy gdzie chcesz. Zapoznaj się z regulaminem i pisz trochę bardziej zrozumiale i staraj się nie robić błędów ortograficznych.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    zkp
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

a co z tym ze nie pokazuje mi temperatury silnia ?? tylko 60

Użytkownik Znawca Avatar kylo1986
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    166 2.4 20v Fl x2, 159 1.9 8v

Domyślnie

A w jaki sposób odczytujesz te 60 stopni?????????
    Jeżeli myślisz że pomiędzy 50 a 90 jest 70 stopni to się grubo mylisz- skala nie jest symetryczna, ta kreska pomiędzy to około 83-85 stopni i jak powyżej radzę zapoznać się z forum i z instrukcja samochodu, bo domyślam się że w poprzednim samochodzie miałeś bak w granicach 40 litrów czyli około 6 rezerwy, tu masz na papierze 63 i teoretycznie rezerwy 8, w czasie jazdy musi być około 10 żeby nie migała rezerwa

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

przecież 50 zł to jakieś niespełna 9 litrów, a w rezerwe wchodzi coś koło 7? Co prawda nie wiem jak jest w benzynie. Jak kielokrotnie tankowałem za 50 zł i zawsze podchodziła wskazówka, nawet jak była już zapalona rezerwa. Jakby zatankował za 20 zł, to można by twierdzić, że wskazówka nie drgnie, ale przy 9 litrach już powinna ruszyć do góry.

Kolego Alfa97, zauważ czy na trasie wskazówka zachowuje się normalnie, tzn czy regularnie i sukcesywnie opada, czy jest syndrom np. taki, że jedziesz 2x 50 km i w jedną stronę spada Ci załóżmy 4 litry, w drugą 1 litr. Ja mam na dniach też wskaźniki do wymiany i u mnie własnie momentami tak wariowała wskazówka.

Co do tej temperatury to warto sprawdzić termostat, ale z tego co piszesz już podpinałeś pod kompa, tak?

Użytkownik Romeo Avatar Krusz
    Mieszka w
    Warszawa / Lancaster UK
    Auto
    156 1.8TS '02

Domyślnie

U mnie rezerwa świeci się przy ok 10l w baku.

Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
    Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
    "Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."