michal_lc4 - dzięki za informację![]()
michal_lc4 - dzięki za informację![]()
Sorry za odkop ale po co zakładać nowy temat. Może mi ktoś wytłumaczyć jak podłączane są te światła, jak je się włącza? razem z postojowymi czy one świecą po włączenie zapłonu ?
I czy mogę je legalnie zamontować zamiast halogenów których nie posiadam ?
- ja zapalam po zapłonie (montujesz jak chcesz)
- możesz montować zamiast halogenów
http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...halogenow.html
a ten przekaźnik musi być ? I czy jak kupie lampy z automatem to muszę dokupywać coś jeszcze ? A ty masz tak że jak włączysz światła postojowe/mijania to dzienne same gasną ?
Są lampy z przekaźnikiem lub bez. Jesli kupisz bez, to wiadomo musisz dokupić przekaźnik. Przekaźnik musi być, bo bez niego będzie jak wiocha jak bywa na ulicach. Niektórzy jeżdzą z zapalonymi dziennymi i mijania, co mija się z celem...
Ja mam tak, że po włączeniu swiateł gasną dzienne.
No nie do końca bo ja u siebie mam z automatem wbudowanym i mam po zapłonie ale u ojca montowałem zwykłe bez automatu i zrobione są ,że jak zapalisz postojówki to swiecą a jak przekręcisz na mijania to gasną i to o tyle fajne rozwiązanie ,że swieci mu tył i w bardziej pochmurne dni auto jest i z tyłu widoczne bardziej i nie trzeba żadnych dodatkowych bajerów . Podłączasz "+" pod postojówke a "-" pod mijania . Jak są wyłączone mijania a tylko postoje to "+" idzie z postoja a "-" kradnie przez mijania z masy . Jak zapalasz mijania to poprostu przez żarówkę mijania idzie prąd i tym samym odcina ci mase na dzienne . A dioda jest skonstruowana ,że przewodzi w jedną strone prąd więc zwarcia nie ma .
Pozostaje tylko problem z ewentualnymi kontrolami Policji, ale z drugiej strony ryzyko przyczepienia się do tego jest znikome.
Btw przy tym module "długie-dzienne" zapalają się już po włączeniu zapłonu, czy dopiero po chwili od włączenia silnika?
Dopiero po chwili od odpalenia silnika i z tzw soft-startem, czyli sie powoli "rozpalaja"Alfa to moje 2 auto z takimi dziennymi, do tej pory zadnych kontroli.
Sent from my HTC Flyer P512