Zastrzyk wykonał mechanik przy okazji wizyty związanej z wymianą wahacza górnego. Został użyty olej i został on wstrzyknięty jedynie "w sworzeń". BTW nie wiem czy WD40 to dobry pomysł w tym przypadku.
Dlatego pytałem czy użyłeś WD40. Bo ma właściwości rozpuszczające materiały gumowe.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)
Od jakiegoś czasu słyszę skrzypienie na nierównościach, z tyłu auta, prawa jego strona. Te skrzypienie występuje tylko pod obciążeniem tylnej kanapy. Po sprawdzeniu najprawdopodobniej jest to wahacz tylny poprzeczny prawy. Guma jest dość zdezelowana.
Czy moźna wymienić samą tuleję tego wahacza i gdzie takową dostać. Będę wdzięczny za info.
![]()
Była:
159 SW 1.9 JTDm 120KM 2008r.
156 1.6 16V TS 2001
U mnie na mrozie słychać z przodu skrzypienie, jak ze starej kanapyWystępuje ono tylko na nierównej drodze. Wahacze z przodu są w miarę nowe, mają może z 10 tysięcy. Czy rzeczywiście ''przesmarowanie'' elementów zawieszenia pomaga?
Pewnie, że pomaga. Na jakiś czas. Ale jeśli u Ciebie wachacze są tak młode to albo są wyjątkowo marnej jakości albo masz wyjątkowego pecha i ktoś Ci na złość porozrywał gumowe osłony.
Pooglądaj stan gum na wahaczach, to przez nieszczelności w nich do swożni dostaje się woda z piaskiem, zaczyna to korodować i się wycierać, przy okazji wypłukując smar.
U siebie miałem tak z dolnym wachaczem- skrzypienie jak u Ciebie- okazalo się, że guma na swożniu popękała. Jakiś czas smarowałem toto smarem w spray-u (do łańcuchów motocyklowych), co nie uchroniło mnie przed jego wymianą.
Dobra, a teraz pytanie które będzie niektórych dotyczyć w przyszłości - na rynku pojawiło się wiele zamienników dolnych wahaczy - czy ktoś miał już z nimi do czynienia? Czy dalej tylko TRW?
PS. U mnie smarowanie pomogło, ale przy zmianie na letnie 17" zaczęło się delikatnie postukiwanie (oczywiście wszyscy którzy ze mną jadą uważają, że mi się wydaje...), więc powoli myślę o serwisie dolnego zawiasu.
Ostatnio edytowane przez Franek Strzelba ; 15-04-2013 o 07:37
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
[QUOTE=Franek Strzelba;1162607]ale przy zmianie na letnie 17" zaczęło się delikatnie postukiwanie[/QUOTE
I ja mam to samo, na 16 była cisza, na 17, na nierównościach słychać delikatne pukanie,w zawieszeniu żadnych luzów nie ma, przy ujemnych temp. nic nie skrzypiało, bądż tu madry i znajdż przyczynę tych stuków. W byłej 156 szukając przyczyny postukiwań wymieniłem z przodu wszystkie wachacze - nie pomogło,dopiero regeneracja magla i wymiana tulejek stabilizatora dały błogą ciszę.
Ja jeszcze nie byłem na "szarpakach", więc nie jestem w stanie nic powiedzieć, ale podejrzewam dolny wahacz.
AR 147 1.9 JTD 8V (2004)