Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Temat: Alfa zgasła. Po odpaleniu głośno pracuje. 2.0 TS

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bercik
    Mieszka w
    Silesia
    Auto
    Alfa 147 1.6 105PS Distinctive "Grigio Platino"

Domyślnie

Cytat Napisał Marco21 Zobacz post
    Dlaczego rozrząd ma przeskoczyć? Jak jest wszytko dobrze zrobione z rozrządem to nie powinien według mnie, przecież rozrusznik napędza ten sam element co skrzynia w samochodzie i dokładnie ten sam wałek rozrusznik "szarpie" aby silnik zaskoczył.

Możecie zarzucić mi że nie zgrywa się to z wybuchem mieszanki, tzn że gdy mieszanka paliwa i powietrza wybucha to nie ma ujścia tej mocy ale z drugiej strony jak próbuje się ruszyć z trzeciego biegu na skrzyżowaniu (co w korku może się zdarzyć) i auto zgaśnie to nie kończy się to zerwaniem paska, co np jest bardzo częste w naukach jazdy i jakoś nie słyszałem żeby im paski wszystkim strzelały.
    Chcesz to sobie odpalaj i na line holowniczą którą ciągnie traktor, ale ja po doświadczeniach mojego znajomego wolałbym zakorkować miasto niż pchać samochód żeby zapalił. Mam nadzieję że autor tematu ma nauczkę bo nie oszukujmy się ale rozrząd mu nie przeskoczył dlatego że zamarzł mu reduktor tylko przez to że go pchał i próbował zapalić. Tyle mam do powiedzenia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar esdablju
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    rodzinne kombi na ropę ;)

Domyślnie

i tak miał meeeeega szczęście, że nie stało się nic więcej bo jak by poszedł pasek to powodzenia, ok 3tys nie jego... chociaz z drugiej strony jak zamarza LPG samochód powinien wróć na benzynę...

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kremien
    Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie

Panowie,nie stety nie mialem takiego szczescia.. u mechanika okazało sie jednak ze trzeba sciągac głowice bo przywaliło w zawór,naprawa głowicy jakies 1000 zł,trzeba robic jakies wszystkie zawory,mina mi posmutniała ale to nic,na drugi dzien dzowni do mnie mechanik zebym przyjechał zobaczyc co sie stało,zdjeli głowice i czegos takiego jeszcze nie widzialem,normalnie w jednym tloku zostal zawór,oprocz tego wszystkie zawory rozjebane,jednym słowem silnik do wyrzucenia,(wstawie tu potem foto rozjebanych tłoków).Na szczescie udało znalez mi sie silnik z identycznym numerem jak moj,jest to identyczny silnik wiec wystarczy go wlozyc i wszystko bd go niego pasowalo bez zadnych przeróbek.Za ten taki sam silnik 2.0 t spark z przebiegiem nie całe 120 000km z wysyłką zapłacilem razem równe 2000zł i mam na niego gwarancje miesiąc rozruchową,tylko wariator do niego przekładam z mojego starego silnika bo rok temu byl wymieniany,do tego w tym nowym silniku wymieniam od razu na dzien dobry cały rozrząd jakies 500 zł plus oczywiscie olej i robocizna.Ale mechanik powiedzial ze to na pewno sie nie stalo przez to ze palilem na pych,jest pewny ze tam juz duzo wczesniej to bylo uszkodzone tylko dopiero teraz zawór nie wytrzymał,wiec przedzej czy pozniej to by sie stało.Koszt nowego silnika z nowym rozrzadem i olejem i robocizna wyjdzie mnie jakies 2700-2800zł (((

edit,ale dodam ze zaden pasek a ni nic nie strzelił
    Ostatnio edytowane przez kremien ; 28-03-2013 o 12:54

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał kremien Zobacz post
    ....mechanik powiedzial ze to na pewno sie nie stalo przez to ze palilem na pych,jest pewny ze tam juz duzo wczesniej to bylo uszkodzone .....edit,ale dodam ze zaden pasek a ni nic nie strzelił
    Przeskoczył rozrząd i wielce prawdopodobne że właśnie od odpalania na pych - nie pierwszy jesteś, a pewnie i nie ostatni....
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar kremien
    Auto
    147 2.0 TS+LPG

Domyślnie

ale to silnik nie rozpadl sie przez rozdzad tylko i wylacznie,tam juz moze tlok bil w zawór bardzo dlugo i wkoncu nie wytrzymal i poszlo a i przy okazji rozrzad i cala reszta.Mam nadzieje ze nowy silnik niby nowszy i mniej przebiegu bd sie dobrze sprowował

Użytkownik Pirat drogowy Avatar misior82
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    AR 147 1.6 16V 120 Km

Domyślnie

jezeli cie to pocieszy mialem podobna sytulacjne wymiana silnika + pozostale koszty 2600 zl :-( boli i to bardzo niedlugo zaloze temat o mojej belli tam wszystko opisze

Użytkownik Rowerzysta Avatar esdablju
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    rodzinne kombi na ropę ;)

Domyślnie

przeskoczenie rozrządu a co się z tym wiąże uderzanie tłoka o zawór. Jak będzie miał mechanik nowy silnik niech przeglądnie go dobrze by teraz nie zapukała Ci w okno panewka i bez wulgaryzmów pisz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar gechu
    Mieszka w
    konin,bełchatów
    Auto
    156 1.8ts

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    ....mechanik powiedzial ze to na pewno sie nie stalo przez to ze palilem na pych,jest pewny ze tam juz duzo wczesniej to bylo uszkodzone .....edit,ale dodam ze zaden pasek a ni nic nie strzelił
    to w wcześniej nic nie słyszałeś

Alfa, czyli walka serca z rozumem

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kremien Zobacz post
    ale to silnik nie rozpadl sie przez rozdzad tylko i wylacznie,tam juz moze tlok bil w zawór bardzo dlugo i wkoncu nie wytrzymal i poszlo a i przy okazji rozrzad i cala reszta.Mam nadzieje ze nowy silnik niby nowszy i mniej przebiegu bd sie dobrze sprowował
    Żaden silnik przy złym traktowaniu nie będzie się dobrze sprawował... Jak będziesz częściej wpadał na pomysł z paleniem na pych to powodzenia życzę. Poza tym po czym wnioskujesz, że tłok bił w zawór? Taki trochę chaos w tym co piszesz. Paski kiedy miałeś wymieniane? Może zjadło zęby na pasku i dlatego zgasł bo rozrząd przeskoczył?

Użytkownik Świeżak Avatar Dżeju
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Marco21 Zobacz post
    Dlaczego rozrząd ma przeskoczyć? Jak jest wszytko dobrze zrobione z rozrządem to nie powinien według mnie, przecież rozrusznik napędza ten sam element co skrzynia w samochodzie i dokładnie ten sam wałek rozrusznik "szarpie" aby silnik zaskoczył
    Marco21 ma racje. Zabronione jest uruchamianie awaryjne samochodu na tzw. pych, ze względu na katalizator.
    Kolego Bercik, Poloneza z katalizatorem też nie mogłeś uruchamiać na pych. Było to wyraźnie wytłuszczonym drukiem napisane w instrukcji
    Uszkodzenia, które podaje założyciel wątku, jasno wskazują, że to było kilka ogniw łańcuszka padającego silnika, które w pewnym momencie "spięły" się w jeden łańcuch i pach - po silniku.