Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 105

Temat: Alfa padla pół godziny po kupnie.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Ale kupiec czyli forumowicz sam pisze ze cos tam szarpalo itp i mimo to zakupil bez uwag ...
    Wiec teraz mozna tylko zagadac i moze uda sie cos urwac a jak nie to wykladac 700zl za kpl sprzeglo i juz po sprawie skoro reszta jest ok

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Nawet na gwarancji jak sie spitoli sprzęgło w nowym aucie to jej nie uznają salony, bo jest to naturalne zużycie. poprostu trzeba sie z gościem dogadac

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa 156

Domyślnie

Jak bylo mowione sprzedajacemu ze sprzeglo nisko lapie to powiedzial ze jest ok. Jesli jest ok to dlaczego sie posypalo. Poza tym prawnik powiedzial jasno. Sa trzy mozliwosci. Na umowie nie ma wylaczenia punktu rekojmi wiec: 1. oddanie auta 2. zabranie auta przez sprzedajacego i naprawa, potem przyprowadzenie sprawnego. 3 pokrycie kosztow naprawy. Gosc po rozmowie telefonicznej dzisiaj stwierdzil. "Nie bedziemy sie sadzic o pare groszy". Wiec logiczne ze wiedzial co jest na rzeczy i o tym nie poinformowal.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar alfagawrys
    Mieszka w
    Zgierz/Łódź/Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 105KM [98']

Domyślnie

witam w klubie spi******nych sprzęgieł w październiku kupiłem alfę po wcześniejszych oględzinach u mechanika, wszystko było cacy, przejechałem 200metrów od mechanika i mi poszło sprzęgło mechanik stwierdził że chyba się w czepku urodziłem, ja jednak po dłuższym namyśle byłem szczęśliwy że stało się to 200metrów od mechanika a nie gdzieś na trasie od razu zostawilem u niego samochod z robotą wyszło mi 650zł. Mój spec mechanik stwierdził że poprzednia tarcza sprzęgła była założona na odwrót, inny znowu mechanik kiedyś indziej stwierdził jak wymieniał mi łożysko, że gdyby tarcza byla zalozona na odwrót to auto by nie ruszyło. Wie ktoś w koncu kto ma rację? jak to jest z tą tarczą?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar aglaja
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115 KM, 2002 r. + Trabant 601 '78 r. + Opel Astra 1,7 CDTi 2012 r.

Domyślnie

Fajnie, że trafił sie gościu, który rozumie swoją pozycję i nie ma ochoty iść do sądu. Szkoda, że jeszcze tyle osób takie rzeczy odpuszcza. Myślę, że tak jesteśmy przyzwyczajeni do "robienia nas w konia", że już przestało to każdego dziwić i zaczynamy wpisywać to w ryzyko. Obowiązkiem sprzedawcy jest poinformować kupującego o wszelkich wadach rzeczy i tyle.. jeśli tego nie zrobił to ponosi później koszty tego co było zepsute a on nie poinformował. Jedno to zużycie w trakcie eksplotacji a drugie to awaria...Tutaj jeśli polubownie nie da się załatwić sprawy sięgamy po opinię biegłego i lecimy dalej z pozwem, który przy obniżeniu ceny nie kosztuje kroci.

Ja ze swojej strony radzę tylko pilnować terminu miesięcznego. Jesli nie zwróci Ci pieniędzy do tych 3 tygodni od zawiadomienia go to wysyłaj pismo. Bez tego nic nie zdziałasz, a jak pisma są wysyłane jednak szybciej ludzie reagują. Niestety nie wszyscy..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał aglaja Zobacz post
    Obowiązkiem sprzedawcy jest poinformować kupującego o wszelkich wadach rzeczy i tyle..
    A jeśli nie jest świadom tego, że coś jest nie tak lub ewentualnie kupujący w drodze powrotnej będzie chciał przetestować auto i coś nawali?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słoica
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2003 FL 1.8 TS

Domyślnie

Ciężka sprawa, ale ja bym to brał bardziej w kategorii pecha niż jakiegoś zamierzonego działania sprzedającego. Sprzegła łapią różnie i rzeczywiście mogłeś mieć wrażenie, że musisz się przyzwyczaić. Poza tym nawet jeśli to rzeczywiście to, to możesz na sprzęgle zrobić tysiące kilometrów i nic się nie stanie więc po prostu miałeś mega niefart. Powalcz o kasę od sprzedającego, jakby co wyślij pisemko jak napisał kolega wyżej i powinno pomóc. Nawet jak zwróci połowę, zawsze coś. Powodzenia.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Sprzęgło padło nie po półgodzinie tylko po 15 latach, ale jeżeli sprzedający jest normalny to się bez problemu dogadacie np on części a ty robociznę. Powodzenia

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

To po co kupować nowe z salonu.
    Od razu 15-latka , potem przez pierwszy miesiąc dać mu w palnik niech sprzedający je nam naprawia.
    Moja Bella

Użytkownik Pirat drogowy Avatar AlfaFAN
    Mieszka w
    Pińczów
    Auto
    Fiat Tempra 1.6&2.0... mam nadzieję, że wkrótce Alfa Romeo...

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    To po co kupować nowe z salonu.
    Od razu 15-latka , potem przez pierwszy miesiąc dać mu w palnik niech sprzedający je nam naprawia.
    Dokładnie :]
    Chore prawo i chore przepisy. Strach sprzedać komuś auto teraz.
    Ja też kupiłem, od wujka w dodatku i po 2 tygodniach padłą skrzynia. I co? Miałem się sądzić? Wujek mnie zrobił w konia? Nie bardzo, bo sam zaproponował zwrot kasy za skrzynie na co oczywiście się nie zgodziłem, bo mam świadomość, że dziś wszystko jest cacy, a jutro może mi korba wyjść bokiem, bo coś ulegnie awarii...
    "Nie boje się kogoś kto trenował 10000 kopnięć, boje się tego kto 10000 razy trenował jedno kopnięcie..." - Bruce Lee