Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
To nie jest kwestia wiary tylko przepisów o rękojmi. najlepsze wyjscie to koszty na pół ty masz nowe sprzęgło a sprzedający pozbył się 2 problemów. Sprzedał alfe i nie musi wymienia sprzęgła w całości na własny koszt . co by sie niechybnie stało po paru jazdach próbnych przy próbie sprzedaży innym delikwentom![]()
kurcze ale jaka rękojmia w przypadku 15 letniego auta w którym może się sypnąć dosłownie wszystko? Tego nie mogę pojąć - rękojmia nie tyczy się tylko nowych produktów?
Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
Jest klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
ALFA-i każdy dzień jest inny
Rękojmia w tym przypadku "działa", tylko nikt o zdrowym rozumku by o nią nie występował bądź z niej się nie rozliczał.
Powiedz mi Bonzaj co będzie jak za tydzień padną mu świece, rolka i turbina? Też może to wszystko z kasy sprzedającego wyciągnąć?
Wg. Ciebie tak by wychodziło, bo co za różnica czy 30 min po kupnie czy tydzień po kupnie, czyli przez miesiąc pałuj auto, wszystko sobie porobisz, a sprzedającemu zostanie ze sprzedaży 2 zł na wózek do Biedronki.
Żaden rzeczoznawca Ci nie powie ,że sprzęgło padło w godzinę tylko ,że było już wyeksplatowane wcześniej czyli ma mniejszą wartośc i o te wartośc możesz żadac obniżenia ceny, czyli wada ukryta. natomiast zdrowy rozsądek nakazuje sensowne dogadanie się. Bo nikt do sądu z powodu świecy za 20 pln nie pójdzie ale ze sprzęgłęm za 1000 ,hm mozna sie zastanowic.
Ostatnio edytowane przez bonzaj ; 31-03-2013 o 17:57
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]
Czyli zasadne jest obniżenie ceny bo napewno sprzedający zaobserwował zmiany w działaniu sprzęgła a nie poinformował o tym. Generalnie cały spór ma charakter akademicki. (Subaru wymieniało sprzęgła w dizlu na gwarancji acz nie chetnie). Wg mnie koszty sprzęgła na pół i jest ok. Albo sąd i jesteśmy w plecy i kupujący i sprzedający pytanie kto więcej
![]()
DRIFT-R's ALFA 147[CENTER]