Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: Nivomat

Użytkownik Świeżak Avatar piorkum
    Mieszka w
    Pilzno
    Auto
    Alfa Romeo 159Ti 2.4, ALFA ROMEO GTV 2.O 1987

Domyślnie

witam, potrzebuje pomocy , wymienilem tylne amorki na zwykle poniewaz padl mi prawy nivomat i w tym problem ze kupilem amorki monroe gazowe nowe odboje oslony i miseczke pod sprezyne ktora byla taka sama jak stara od nivo sprezyny zostaly stare czyli od nivo mam sportpack i tyl znow caly czas nurkuje gdzies juz tu przeczytalem ze springi moga zostac od nivo mam tez spirngi od znajomego jeszcxze nie zalozone eibach moge podac ich numer ale wydaje mi sie ze to te same co mam na aucie wiecie gdzie kupic springi tylne sportpack do sw ? czy to bez roznicy czy sw czy sedan juz sie sam w tym gubie pomoze ktos ? po swietach auto jedzie na norwegie wiec pasuje szybko usprawnic

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Sprężyny do SW i sedana są inne. Poza tym z tego co wiem, to sprężyn od nivo nie zakłada się do zwykłych amorów.

Mieszka w
    Pilzno
    Auto

Domyślnie

wiec jakie mam kupic?? jak podobno w sw tylko nivo bylo :/

Auto

Domyślnie

Nie wiem kto Ci takich bzdur naopowiadał... W SW oczywiście, że było również normalne zawieszenie z tyłu. Na popularnym portalu aukcyjnym masz chociażby sprężyny do SW firmy Kayaba.
    Swoją drogą jak założyłeś sprężyny od nivo do zwykłych amorów, skoro one się różnią konstrukcją?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Swoją drogą jak założyłeś sprężyny od nivo do zwykłych amorów, skoro one się różnią konstrukcją?
    Ze niby co? Jak tego nie robiłeś to sam nie powielaj bzdur... jak napisałeś wyżej. Sprężyny, jak sprężyny. Pasują, tylko są niższe (to trzeba zobaczyc), mają bodajrze 1 zwój mniej od standardowych (nie jestem pewien). Jak coś to mam jeszcze jeden nivo gdzieś w czeluściach garażu, sprężyna też, do podglądu. Po założeniu sprężyn od nivo tył usiądzie w stosunku do nowych, lecz standardowych sprężyn. Będzie to fajnie wyglądało (przód zrówna się z przodem i nie będzie efektu "kozy" tyłu, co pojawia się po wymianie nivo na standarowe amory + sprężyny). Lecz jak zapakujesz komplet osób + bagaże może obcierac o nadkole, czy dobijac....

Mieszka w
    Pilzno
    Auto

Domyślnie

no wlasnie widze nie opowiada jakies bzdury a w rekach tego nie mial czyli zalozyc zwykle standardy nie sportpakowe ?? czy jak im wieksza cena sprezyny i firmia w zwyklym sklepie motoryzacyjnym to bedzie sport pack bo nie chce miec jakiegos wysokiego tylu tylko na rowni z przodem wszystko sie rozchodzi o to ze chce sprezyny sportpack sw ale od zwyklych amorow nie nivo powiedz mi jeszcze majster bo widze znasz temat czy sprezyny sw sportpack maja 5 zwojow czy 6 ?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał piorkum Zobacz post
    wiec jakie mam kupic?? jak podobno w sw tylko nivo bylo :/
    Nivo było za dopłatą ale możesz zawsze wymienic na zwykle, chociażby ja taką operacje przeszedłem u siebie.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	DSCN3507.jpg
Wyświetleń:	148
Rozmiar:	356.7 KB
ID:	90790

Miałem nivo sportowe w dodatku, a zmieniłem za standardowe amory + sprężyny + odboje, podkładki pod sprężyny.
    Amory, odboje, podkładki dobrał mi TaniFiat, sprężyny od KYB do 156 SW

Auto

Domyślnie

W takim razie mea culpa, byłem przekonany, że są inne jak w kilku innych markach.

Mieszka w
    Pilzno
    Auto

Domyślnie

i nikogo w zasadzie z tyly nie woze, czy na strandardowych sprezynach bedzie duzo wyzej niz sportpack ? bo amortyzatory mam juz te standardowe o charakerystyce sportowej

- - - Updated - - -

a ja kupiulem wszytsko oprocz sprezyn i te miseczki gorne po sprezyne sa identyczne jak w nivo moze mi zle dal gosc w sklepie :/ majster moglbys wrzucic fotke jak ci siedzi tylek po tej operacji tez mam sportowe nivo i juz je wywalilem tyle te sprezyny nie daja mi spokoju siedzi nisko i dobija mi na wiekszych nie rownosciach przez co tyle sie bardzo nerwowo zachowuje nie da sie tak jezdzic

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał piorkum Zobacz post
    bo amortyzatory mam juz te standardowe o charakerystyce sportowej
    Gdzie masz owe amortyzatory i kto Ci je sprzedał (chyba, że mowa o przednich montowanych razem z nivo)?

Fabrycznie było tak
    1. Zwykłe amortyzatory + sprężyny na przodzie i tyle.
    2. Zwykłe amortyzatory i sprężyny na przodzie, a na tyle nivomat standardowy (zwykły)
    3. Obniżone i utwardzone sprężyny + amortyzatory z przodu wraz z systemem nivomat sportowym z tyłu ( z tym nivo przód też był obniżany fabrycznie, co powinno wyjść po numerze vin.) Ta opcja jak i opcja nr. 2 występowały za dopłatą. Przy czym opcja nr.3 jest widoczna gołym okiem (przód jest niżej niż w innych 156 z standardowymi amorami i sprężynami). Helmut u mnie zamówił sobie opcje Sportpack 751 (co wychodzi po vinie), dlatego u mnie opcja 3.
    Bodajże jeszcze po wyjęciu nivomatów na naklejce pisało coś "sport" co by się zgadzało....

Co by nie być gołosłownym pozwole sobie wkleic moją konwersacje z TanimFiatem, od którego to brałem części żeby zastąpic nivo zwyklymi amorami.
    Można zastąpić nivomaty zwykłymi amortyzatorami, zaproponuję zestaw. SportPack = nivomat. Jest nivomat zwykły oraz sportowy obniżony.
    następnie,
    Jeśli jest nivo z tyłu z przodu też są amorki i sprężyny sportowe - odrobinę niższe.
    Ogólnie w Alfach było tak. W sedanach są zwykłe zawieszenie oraz sportowe niższe, obejmujące tradycyjne amortyzatory. W kombi czyli Sportwagonach też są zwykłe oraz sportowe ale te drugie zawsze opierały się na nivo z tyłu.
    oraz,
    Chcąc zamienić nivomaty (u Pana sportpack opcja 751) nalezyzastosować zwykły amortyzator np. z mojej aukcji:

http://allegro.pl/alfa-romeo-147-156...495540504.html
    i zostawic oryginalna sprężynę od nivo, ale wtedy przy pasażerach i ładunku tył auta nam będzie schodził za nisko lub dołożyc do nich spreżyny dedykowane do kombi:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=2464964856

i wtedy z prześwitem tył nie będzie problemu. Z tego co się orięntuję, oryginalna poduszka od nivo będzie pasowała:
    W całym okresie produkcji nie było sportpacka bez nivo dla wersji kombi.
    Prz mojemu zapytaniu o sprężyny niższe niż standarodwe od KYB do SW, niestety usłyszałem taką otą odpowiedź:
    Jedyne rozwiązanie to kombinowanie z sportpackiem od sedana ale nie gwarantuję, że da radę z cięższym tyłem od kombi.
    Więc niestety Fiat nie ma juz sprężyn do 156 Sportwagon z serii Sportpack montowanych do 2001r. przed liftingiem, gdzie sportpack zastąpiono systemem Nivomat.
    Szkoda.

Temat troche kiedyś męczyłem. Następnym razem montuje sprężyny eibach - 30, bo używek ze sportpacka jakoś nie potrzebuje (zależy jaki stan), a w przypadku jej pęknięcia jesteś pokonany bo sprężyny takie nie są dostępne od ręki. Mało tego jak są to do sprzedaży w komplecie i bardzo rzadko się pojawiają. Do sedana można je jeszcze jakoś dostac, ale nie chcę mieć przebojów później na drodze po zapakowaniu kompletu osób.

Uff się rozpisałem postawisz piwo będzie git.