Strona 9 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 105

Temat: Alfa padla pół godziny po kupnie.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    To ja chcę kupić następne swoje auto od koleżanki Aglaja - gwarantuję, że w ciągu miesiąca rekojmy do zrobienia będzie turbo, sprzęgło, półosie, i 3/4 zawieszenia
    I zostanie Ci tylko drobiazg ,musisz przekona biegłego

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Biegły będzie miał tu trudne zadanie bo jeśli sprzęgło było wadliwe wcześniej to kupujący powinien to zauważyć na jeździe próbne. A jeśli podczas jazdy było sprawne i nie budziło zastrzeżeń kupującego to trudno będzie z kolei udowodnić że jest to wina sprzedającego.

Do autora tematu - co powiedział sprzedający w związku z informacją, że sprzęgło padło?
    Czy y zostało już zdemontowane przez mechanika i stwierdzono na czym polegało uszkodzenie?

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Na umowie kupna sprzedazy jest napisane czarno na bialym ze kupujacy zapoznal sie ze stanem faktycznym pojazdu. Nie wiem o co caly wywod. Jesli ktos podpisuje umowe znaczy ze ZAPOZNAL sie ze stanem faktycznym pojazdu. Sprzedajacy nie musial wiedziec o sprzegle tak samo jak sprzedajacy nie ma obowiazku wiedziec o przeszlosci powypadkowej pojazdu, czy samochod byl zalany, czy komus sie zmarlo w samochodzie. Gdyby takei sprawy byly od reki do wygrania to handlarze nie mieliby pracy. Nuestety przed zakupem masz czas na sprawdzenie samochodu jak tylko ci sie podoba w ilu stacjach diagnostycznych chcesz. I dlatego to jest dobra opcja... jedziesz do stacji diagnostycznej ktora sprawdzi wszystko na co masz ochote i jesli cos z samochodem sie stanie po zakupie to mozesz miec pretensje do warsztatu a nie sprzedajcego ktory jest tylko uzytkownikiem i nie musi miec pojecia o samochodzie ktory sprzedaje. Reasumujac. Kupiles samochod bez sprawdzenia w porzadnym serwisie ktory daje na wszystko wydruki? Pretensje mozesz miec do siebie. Pozdrawiam.

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał pakooo Zobacz post
    Proponuje zamknąć temat. Bo komentarze niektórych osób delikatnie mówiąc mnie irytują...
    A czemuż to - wielu informacji się można dowiedzieć , choć mogą ciebie irytować. Widziały gały co brały.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar August
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Alfa Romeo 156 CrossWagon Q4 1.9JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał nobodyspecial Zobacz post
    Na umowie kupna sprzedazy jest napisane czarno na bialym ze kupujacy zapoznal sie ze stanem faktycznym pojazdu.
    To już zależy od umowy, co na niej sobie wpisali. Osobiście sprzęgło bym poprostu wymienił bo to taki element który ma prawo się zużyć. Chyba, że sprzedawca jakoś sztucznie przedłużał mu życie. Też ciekawy jestem co odpowiedział autorowi wątku po zgłoszeniu tej usterki.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar cherrybloss
    Mieszka w
    Piła/Kraków
    Auto
    inna marka

Domyślnie

Nie masz co się irytować, nobody ma rację a Ty zachowales się po prostu naiwnie podczas kupna. Teraz musisz wymienić sprzegło i nie płakać. Sprawa jest nie do wygrania.

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Dlaczego większośc stoi po stronie sprzedającego- małego oszusta, (na pewno wiedział ,że sprzęgło jest już marne)!!!!!!??
    Czy oszukiwanie to już standart w naszym kraju?!!!!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar aglaja
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD 115 KM, 2002 r. + Trabant 601 '78 r. + Opel Astra 1,7 CDTi 2012 r.

Domyślnie

Cytat Napisał Krusz Zobacz post
    To ja chcę kupić następne swoje auto od koleżanki Aglaja - gwarantuję, że w ciągu miesiąca rekojmy do zrobienia będzie turbo, sprzęgło, półosie, i 3/4 zawieszenia
    Oczywiście ja mechanikiem byc nie muszę, więc nie musze wiedzieć, że ze sprzęgła się nie strzela na każdych swiatłach, że jak jest dziura i ograniczenie do 80 to raczej ją ominąć niż w nią wjechać, czy że po ostrzejrzej jeździe turbo się chłodzi (a przecież silnik się kręci do tych 4k w jtd-ku żeby tego używać na codzień nie?). Już widze jak to właśnie Aglaja pokornie zmienia mi wszystkie elementy - no i mam nadzieję, że w ASO
    Nie ma sprawy, jak będę sprzedawać samochód na pewno dam Ci znać, jednak na to trochę poczekasz. Szczęścia próbować możesz tylko pamiętaj, że pozostanie Ci udowodnienie, że ja już taki samochód sprzedałam a nie Ty go zajechałeś po kupnie ;] zapłacisz 600 zł biegłemu i będziemy rozmawiać.

pakooo widzę, że uzyskał już odpowiedź więc nie widzę sensu dalszej przepychanki

jak będę sprzedawać samochód mam nadzieję, że dalej spotkam się z tak miłym odzewem ;] będę czekać na oferty. Szykujcie już kasę

ViP Znawca Avatar cinas
    Mieszka w
    Tomaszów Maz. czasem Piła
    Auto
    Alfa 159 SW -> 2007->1.9 16v JTD->136KM

Domyślnie

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    Dlaczego większośc stoi po stronie sprzedającego- małego oszusta, (na pewno wiedział ,że sprzęgło jest już marne)!!!!!!??
    Czy oszukiwanie to już standart w naszym kraju?!!!!
    Mi nie chodzi tu o robienie kogoś w trąbę - sam pewnie będę sprzedawał kiedyś auto - chodzi o to, że sam nie wiem co może paść za te przysłowiowe pół godziny. I czemu ja mam za to ponosić odpowiedzialność? Myślę , że większość wypowiadających widzi siebie w roli sprzedającego i stąd te całe zamieszanie. Ja nie wiem co kupujący robił z autem po zakupie - a jak dobrze wiecie auto można szybko skatować i zajechać - i czemu ja mam za to ponosić odpowiedzialność ? Ja uważam, że po to są oczy, doradcy za plecami i ASO lub diagności by mogli poprawnie zweryfikować - żeby nie było jak w tym przypadku płaczu.

Było Skromne 156 1.8 TS 144 km i mniej skromne 156SW 2,5 V6 i były powody do mruczenia
    Jest
    klekot 159 SW 1.9 JTD i 136 km i nie ma powodów do mruczenia
    ALFA-i każdy dzień jest inny

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

w sytuacji sprzedazy auta o wartosci np 600 pln (sa tez takie), kiedy stała by sie analogiczna sytuacja jak u autora watku, to rozumiem ze wg co niekórych sprzedajacy musi usunac usterke(przykładowo koszt 1000 pln z robocizna), czy moze kupic mu drugie auto w ramach rekompensaty...

jak juz wyzej ktos napisał - strach sprzedac auto teraz i bezpieczniej oddac do stacji demontarzu