Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Moduł Świateł Dziennych DRL Światła Dzienne CAN

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wodzisław Śl.
    Auto
    Giulietta Veloce 1.75 TCT

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    (usuwając halogeny pozbywasz się homologacji samochodu)
    Od kiedy?
    Przecież halogeny nie są wymagane, to jak ich brak moze mieć wpływ na homolagacje?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar 3voQ
    Mieszka w
    LDZ
    Auto
    156, A8L, Voyager, Peżo

Domyślnie

Miałem kiedyś skodę w której wszystko chciałem zmienić, żeby jakoś wyglądała.. to był mój błąd, bo wymieniłem wiele, o wiele za wiele i dalej była to Skoda, za późno to zrozumiałem ale do sedna. Wymieniłem w niej tylne światła na czarne z homologacją, biała z tymi światłami wyglądała...jak to biała skoda z czarnymi światłami:-) no powiedzmy, że odrobinę lepiej ale szkopuł w tym, że bardzo słabo było mnie widać, niektórzy twierdzili, że mam światła po prostu wyłączone, niektórzy trąbili jak wyprzedzali itd. Pewnego razu wracałem z przeglądu, który oczywiście odbył się w słynnej stacji w Łodzi pod nazwą Nastapol - po takim przeglądzie Policja nie ma zastrzeżeń do auta i co? w drodze powrotnej zostałem zatrzymany przez Policję (po prostu nie wierzyłem i cieszyłem się, że pojechałem na drugi koniec miasta na przegląd). Panowie dłuuugo oglądali światła i z wielkim bólem serce puścili mnie, mówiąc, że powinni zabrać dowód, a ja na to: dlaczego zatem tego nie robicie?? - odpowiedź była śmieszna: bo światła mają homologację (sic!) Przyszły nabywca pierwsze co zrobił to wymienił światła, bo stwierdził, że chce żyć - ja nie zdążyłem tego zrobić, bo się jej pozbyłem. Panowie homologacja to nie wszystko!!! jeśli robimy coś z głową i ma to ręce i nogi to ma to sens ale oczywiście w świetle prawa jest to nielegalne i koniec kropka.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał bonzaj Zobacz post
    No ale to właśnie oto oznaczenie chodzi!!! nie ma to nie ma homologacji a ma potencjalnie duuuże problemy
    i tak i nie:

1. w razie kontroli zabiorą Ci dowód i unieruchomią auto.
    2. w razie wypadku zależy - jeśli ktoś Ci wjedzie w tył, to możesz stracić dowód i po temacie, w przypadku czołowego zderzenia nic Ci nie grozi?

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Cytat Napisał 3voQ Zobacz post
    2. w razie wypadku zależy - jeśli ktoś Ci wjedzie w tył, to możesz stracić dowód i po temacie, w przypadku czołowego zderzenia nic Ci nie grozi?
    A skąd ta pokręcona teoria!!!!

Mieszka w
    LDZ
    Auto
    156, A8L, Voyager, Peżo

Domyślnie

A skąd ta pokręcona teoria!!!!
    dlaczego uważasz, że pokręcona?? :-) powiedziałbym, że z życia wzięta..

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Jak ci ktoś wjedzie w tył, a auto nie spełnia warunków dopuszczenia do ruchu, a bez homologowanych świateł NIE SPEŁNIA! ty pokrywasz z własnej kieszeni wszystkie koszty. I sądu nie interesuje czy je lepjej widac czy gorzej ,są zgodne albo nie i już. Pokręcona bo się zastanawiasz czy z tyłu czy z przodu a to jest nie istotne -samochód nie powinien sie poruszac po drodze publicznej jeżeli jakiś element jest niesprawny, lub go nie ma. Wymontuj sobie żarówki z długich i jedź na przegląd -podbiją legalnie, nie -bo samochód nie spełnia warunków.

Mieszka w
    LDZ
    Auto
    156, A8L, Voyager, Peżo

Domyślnie

Jak ci ktoś wjedzie w tył, a auto nie spełnia warunków dopuszczenia do ruchu, a bez homologowanych świateł NIE SPEŁNIA! ty pokrywasz z własnej kieszeni wszystkie koszty. I sądu nie interesuje czy je lepjej widac czy gorzej ,są zgodne albo nie i już. Pokręcona bo się zastanawiasz czy z tyłu czy z przodu a to jest nie istotne -samochód nie powinien sie poruszac po drodze publicznej jeżeli jakiś element jest niesprawny, lub go nie ma. Wymontuj sobie żarówki z długich i jedź na przegląd -podbiją legalnie, nie -bo samochód nie spełnia warunków.
    no właśnie to się zmieniło w polskim prawie (ale wcześniej rzeczywiście tak było), to miałem na myśli w moim pierwszym poście. Jak ktoś Ci wjedzie w tył auta to ubezpieczyciel WYPŁACI i nic mu do twoich przednich świateł ani sądowi, Policja może jedynie zabrać dowód (i powinna to zrobić). Jeśli natomiast masz czołówkę to myślisz, że ktoś będzie w stanie stwierdzić czy miałeś włączone światła mijania czy też światła omawiane w tym wątku? Dokładnie to miałem na myśli podając te dwa przypadki, nie widzę w tym nic pokrętnego.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Gość nie miał ważnego przeglądu i z jego winy była kolizja. Sąd ustalił, że OC ma pokryć koszty poszkodowanych a ubezpieczyciel chciał inaczej.

Wysłane z mojego GT-I9000
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Gość nie miał ważnego przeglądu i z jego winy była kolizja. Sąd ustalił, że OC ma pokryć koszty poszkodowanych a ubezpieczyciel chciał inaczej.
    I gdzię to taki miłosierny są d był? Skoro nie miał Oc to jak z oc miał pokryc szkode????

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

I gdzię to taki miłosierny są d był? Skoro nie miał Oc to jak z oc miał pokryc szkode????
    OC posiadał tylko ubezpieczyciel niechciał wypłacić poszkodowanemu szkodę bo stwierdził, że jak ma nie ważny przegląd to ma nie ważne OC. Sąd to podważył.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

michal.orzel
    Gość

Domyślnie Siema

Odgrzeje kotleta...
    Piszecie że brak homologacji i ogólnie masakra z tym modułem

Pofatygował się któryś do napisania do jakiegoś sprzedawcy świateł dziennych z "homologacją" o potwierdzenie na piśmie tej homologacji??
    Ja próbowałem Ale nie będe odbierał wam tej przyjemności Proszę napisać do sprzedawcy ledów z homologacją o przesłanie wyciągu, xero lub innego potwierdzenia że homologacja to homologacja a nie tylko fantazja projektanta form do wtryskarki

Nie chce mi się wierzyć że wszyscy wypowiadający się w tym wątku , ślepo ufają że kawałek plastiku z wtryskarki z napisem RL - świadczy o homologacji

No ja wiem że gdyby zamiast RL - było Adidas... to już rodziłoby wątpliwości... ale jak już jest RL - to homologacja murowana

Czemu diagności na stacjach proszą was o homologację na butle na papierze , zamiast spojrzeć na samą butlę.....?
    Jak na coś została wydana homologacja to i jest papier na nią powodzenia w szukaniu potwierdzenia w temacie Ledów z "homoniewiadomo" co.