byc moze wlasnie dlatego ze przeplywka powiedziala pa pa, jej nie idzie regenerowac
byc moze wlasnie dlatego ze przeplywka powiedziala pa pa, jej nie idzie regenerowac
No rozumiem, ta kontrolka zapaliła się dokładnie po tym jak wyczyściłem przepływke, wpiąłem ją i chciałem zapalić silnik, przekręciłem zapłon, zapalam i zapaliła sie kontrolka w tym momencie jak zapalałem. Fakt auto nie zapaliło samo, dopiero po dodaniu gazu zapala, jak puszcze pedał od razu gaśnie.
No ta przepływka to jest najbardziej prawdopodobna przyczyna.
Może poczekaj trochę, może jeszcze nie wyschła do końca po tych zabiegach czyszczących i jest szansa, że jeszcze ożyje.
No i sprawdż wtyczkę i kable od przepływki, może nie ma tam dobrego połączenia.
Najprawdopodobniej kontrolka jest winą zepsutej przepływki, ale co ja tam mogłem uszkodzić? nie rozbierałem jej dosłownie, wuciągnąłem z tej obudowy ktora jest częscia rury, spryskałem te szkiełko
To wyjmij jeszcze raz, delikatnie wytrzyj miękką gazą i zamontuj z powrotem, zwracając uwagę na strzałki określające kierunek przepływu zasysanego powietrza.
No i dokładnie sprawdź i wciśnij wtyczkę, musi zaskoczyć na zatrzasku.
Już to zrobiłem, wyjąłem jeszcze raz, wyczyściłem miekką szmatką, wpinam w dobrym kierunku bo jest strzałka nabita, kostka dobrze wchodzi bo "klika" przy spinaniu. Dziwi mnie jedno, ta przepływka sie zachowuje jakby nie była podłączona wogole.
No właśnie, w takich przypadkach najlepiej jest na chwilę pożyczyć sprawną przepływkę od kogoś, wtedy łatwo jest wyeliminować czy winne jest podłączenie, czy też sama przepływka padła.
No i mam nadzieję, że nie pogiąłeś pinów w ECU jak zapinałeś wtyczki.
Tylko jeśli chcesz to sprawdzić to pamiętaj o odłączeniu akumulatora, bo inaczej załatwiszECU.
O to chodzi, że nikt w okolicy nie ma takiej alfy:/ Nie wydaje mi sie że mogłem piny pogiąć, te kostki wchodzą bez zadnego oporu czy coś. Czyli przed podpięciem nowej przepływki mam odpiąć akumulator? Nie robiłem tego.
Wymiana przepływki nie wymaga odłączania aku, ale zapłon ma być wyłączony.
Jeśli odłączasz i załączasz ECU to aku ma być odpięty.
Zapłon za każdym razem był wyłączony, kluczyk miałem w kurtce. Co masz na myśli włączam i wyłączam ECU, chodzi o te dwie kostki na przepustnicy?
- - - Updated - - -
Znalazłem dość tanią przepływkę, ale nie jest od Bosha, co sądzicie? nada sie czy tylko oryginał?
- - - Updated - - -
tutaj jest ta przepływka
http://www.ebay.de/itm/LUFTMASSENMESSER-LMM-ALFA-ROMEO-156-166-1-6-1-8-2-0-16V-TS-1-9-2-4-JTD-/300873473181?pt=DE_Autoteile&hash=item460d74dc9d