Witam, po wymianie krokowca silnik zapala, ale nadal trzyma sie na 2000 obrotów.
- - - Updated - - -
Może faktycznie po odłączeniu aku trzeba pojezdzic te 200 km czy wiecej zeby auto nauczyło sie i ustawiło obroty na biegu jałowym.
Witam, po wymianie krokowca silnik zapala, ale nadal trzyma sie na 2000 obrotów.
- - - Updated - - -
Może faktycznie po odłączeniu aku trzeba pojezdzic te 200 km czy wiecej zeby auto nauczyło sie i ustawiło obroty na biegu jałowym.
Po wymianie krokowca musi być zrobiony reset - można robić reset tylko samego krokowca lub całego ECU, który jednocześnie resetuje również krokowca.
Przepraszam, nie wymieniłem krokowca tylko przepływke, bo wczoraj ją uszkodziłem. Dzis wyjąłem krokowiec i włozylem z alfy z silnikiem 1.6 to samo, obroty trzymają sie na 2000 i faluja do 3000.
To może na spokojnie napisz jeszcze raz, co wymieniłeś - krokowca, czy przepływkę, czy jedno i drugie, bo już się pogubiłem.
Wymieniłem dziś przepływke, auto zapaliło ale znowu na luzie miał 2000 obrotów. Wiec odpiąłem akumulator, wyciągnąłem przepustnice, odkręciłem krokowca, potem wszystko poskładałem, podpiąłem akumulator i nic. Znowu trzyma 2000 obrotów i faluje, od 2000 do 3000. Pojechałem na szrot, stała alfa 156 1.6 podmieniłem krokowce ale nic nie dało, to samo. Wiec wkręciłem swojego krokowca i nie wiem co dalej.
To teraz trzeba sprawdzić podłączenie odmy i zaworek zwrotny i jak będzie OK to trzeba podłączyć kompa i zrobić reset ECU i adaptację.
Odma to odprowadzenie gazów ze skrzyni korbowej - w silnikach TS jest specyficzna bo składa się z 2 przewodów łączących pokrywę zaworów z dolotem i jednocześnie zapewnia dostarczenie tzw, powietrza dodatkowego, zaworek zwrotny jest w kolektorze pod króćcem do połączenia jednego z przewodów odmy.
zaworek nr 10a kabelek kup