Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Lewarek zmiany biegów się rusza dól góra??? Co to??

Karol89
    Gość

Domyślnie Lewarek zmiany biegów się rusza dól góra??? Co to??

Cześć mam taki problem z lewarkiem zmiany biegów otóż podczas szybkiego dodawania i puszczania gazu podczas jazdy lewarek samoczynnie się porusza w kierunku góra dół a i to przeważnie na biegach 5, 3 , i 1 na 4 i 2 bardzo delikatnie praktycznie wcale. Gdzie szukać przyczyny ??? Od jakiegoś czasu mam także problem przenoszenia się drgań na kierownicę?? Co to może być. Proszę o poradę bo nie wiem co naprawić??? Mechanik sprawdził poduszki mówił ze są nawet dobre. To nie wiem gdzie szukać przyczyn???? A i jeszcze jedna wada która mniesz wkurza szelest przy pasku klinowym myślałem że to łożysko od klimy wymieniłem i dalej jest/ Sprawdzone wszystkie rolki nie szeleszczą co to może być. Pozdrawiam i dziękuję za porady.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

to niech mechanik dokładniej jeszcze raz przyjrzy się poduszkom silnika i skrzyni

Użytkownik Alfa i Omega Avatar stopczyk26
    Mieszka w
    Malczyce
    Auto
    Peugeot 407 3.0 V6 211KM 2005, Peugeot 307 1.4 88KM 2005

Domyślnie

Niekoniecznie muszą to być poduszki. U siebie wymieniłem wszystkie na nowe bo mam ten sam problem i okazało się to zbędne bo nie przyniosło to poprawy. Podejrzewam że musi coś być w przeniesieniu napędu tylko nie wiem dokładnie co, czy któryś z przegubów, czy może coś w skrzyni. Jak zrobi się cieplej to będę próbował dojść do tego co to może być bo jak dla mnie jest to denerwujące, bo oprócz tego że przy odejmowaniu czy dodawaniu gazu porusza się lewarek zmiany biegów to jeszcze czuć szarpnięcia całą budą. Przy tym szarpnięciu nie dochodzą żadne dźwięki w trakcie jazdy i to powoduje trudność w zlokalizowaniu usterki. Jednak wczoraj gdy chciałem ruszyć zapomniałem zwolnić ręczny i w momencie gdy puściłem sprzęgło usłyszałem delikatne stuknięcie, silnik nie zgasł bo w pore się zorientowałem ale dało to do myślenia. Zrobiłem tak jeszcze kilka razy przy otwartej szybie i przy szybszym puszczeniu sprzęgła i wciśnięciu go z powrotem słychać za każdym razem te stuknięcie, które dochodzi z lewej strony. Było to już pod wieczór i nie miałem gdzie podjechać do jakiegoś mechanika żeby to sprawdzić dokładniej. Zastanawiam się czy to może być np przegub zewnętrzny? Dodam, że przy skręcie w lewo czy w prawo nie słychać żadnego stukania. Następna sprawa, którą dostrzegłem również wczoraj to gdy ruszam i dodam mało gazu to przy puszczaniu sprzęgła gdy silnik lekko przydusi z tych samych okolic wydobywa się lekkie stukanie i czuć spore drgania do czasu aż silnik wejdzie na obroty np lekko ponad tysiąc. Gdy już ruszę to w trakcie jazdy niezależnie jaki bieg nie ma już żadnych stuków oprócz tych szarpnięć lewarkiem nawet przy ostrzejszym przyspieszaniu z niższych obrotów rzędu 1500-1800 na pierwszym czy drugim biegu. Czy ma ktoś jakieś przypuszczenia co może kończyć swój żywot, co dokładnie sprawdzić i jak lub może ktoś miał taki przypadek i jest pewien co mogło ulec uszkodzeniu? Jeśli mogę to również proszę o pomoc, za którą z góry dziękuję tak jak autor tematu.

Użytkownik Romeo Avatar Avari
    Mieszka w
    Włodawa
    Auto
    AR 147 2003r 1,9JTD 115KM

Domyślnie

Przegub nie ma nic tu do rzeczy. Łożysko skrzyni.

- - - Updated - - -

Karol co znaczy szelest?? Poza łożyskiem klimy jest drugie łożysko może to ono w moim przypadku tak właśnie było (nie pamiętam już dokładnie od czego to jest).

Karol89
    Gość

Domyślnie

takie szumienie jak się rozgrzeje dopiero jest to słyszalne. a od czego to 2 łożysko nie pamiętasz???

Mieszka w
    Włodawa
    Auto

Domyślnie

Jedno łożysko jest na rolce klimy a drugie na drugiej rolce (alternatora?? albo jakiś napinacz) nie wiem ale wieloklin ma dwie.

- - - Updated - - -

Dasz radę nagrać ten dzwięk?? Wszystko z rozrządem ok?? Czy te szumienie pojawia się powyżej 2tys obrotów??

Karol89
    Gość

Domyślnie

Rozrząd wymieniony 1 tys km temu .
    A mam pytanie bo wymieniłem koło pasowe wału i zaczęła mi drżeć kierownica to od tego?? Źle zamontowane to koło?? trzeba dokręcać kluczem dyno metrycznym??

- - - Updated - - -

A co do lewarka co to może być jakieś linki?? Czy co bo już sam nie wiem??

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    147 1.9 jtd 115

Wink

u mnie tak 3 lata drga letko alfa daje znaki że działa jak nic nie piszczy ani nie daje znakuw dymnych to znaczy że działa nie przejmuj się tak wszystkim bo ci pieniędzy na dziewczyny nie starczy

Mieszka w
    Włodawa
    Auto

Domyślnie

Tak tylko z takim podejście: "działa to nie przejmuj się" to można w golfie. A później: "koledzy pomóżcie nie wiem co się dzieje". Takie podejście woła o pomstę do nieba.

Co do koła pasowego to nie wiem. Jeśli rozrząd ok to w nim nie ma co szukać.
    Co do linek cięgna zmiany biegów to raczej objawy by były ciężko wchodzących biegów.
    A spytam inaczej czy podczas mieszania kołem czujesz że lata skrzynia?? słyszysz stukot, dobijanie skrzyni??
    Bo w pewnym sensie delikatne ruchy gałki zmiany biegów są w miarę normalne.

- - - Updated - - -

Za kilka dni nie wiem dokładnie kiedy, będę zmieniał poduszkę skrzyni bo mam wybitą całkiem. Wtedy powiem Ci jak wygląda to po zmianie poduszki skrzyni i dwóch poduszek silnika.

Karol89
    Gość

Domyślnie

nie jak ruszam kołem nie lata skrzynia.