Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał ryjuu Zobacz post
    Ja patrzyłem na dwa samochody. ciezko wybrac jedni polecaja audi inni alfe. Mnie bardziej przekonuje alfa wyglada, ten urok. Ale ponoc bedzie o wiele drozsza w utrzymaniu niz audi. ale w audi znowu bardziej prawdopodobne ze licznik jest krecony.
    co myślicie o tych dwóch:
    o to alfa: http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C24132222.html
    a to audi: http://otomoto.pl/audi-a4-dsg-navi-s...C28387957.html
    wolałbym alfe w automacie ale no coz .
    Jeżeli wyposażenie i silnik Alfy Tobie pasuje to warto się przejechać zobaczyć. Musisz trochę 159 pooglądać żeby mieć jakieś punkty odniesienia.
    Co do audi to również nie uważam żeby auto było tańsze w utrzymaniu.
    Ogólnie ten model A4 już mocno mi się opatrzył bo strasznie dużo tego jeździ. Aczkolwiek ten egzemplarz który podesłałeś wyjątkowo fajnie wygląda.
    2.0 TDI PD - radzę unikać jak ognia. Mój znajomy kupił w zeszłym roku taką A4 z tym TDIkiem i już miał poważny remont silnika (6000zł) przy przebiegu ok 160tys km -salon polska, ks serw. Zresztą w necie znajdziesz mnóstwo niepochlebnych opinii o tym motorze.
    DSG ? o ile mi wiadomo ten model nie miał jeszcze DSG tylko Tiptronic albo Multitronic (bezstopniowa skrzynia) myślę że sprzedający się w ogłoszeniu pomylił.
    Ostatnio edytowane przez Olej555 ; 12-04-2013 o 08:31

Użytkownik Rowerzysta Avatar koziolek
    Mieszka w
    Halmstad
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Do tego tak jak pisałem tez lubi cos sie posypac a nie jak to krążą mity ze sa nie do zajechania. Jak juz w audi cos walnie to kosztuje sporo

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Olej555 Zobacz post
    2.0 TDI PD - radzę unikać jak ognia.
    True. Ten silnik to król lawet. Warto poszperać, których roczników należy całkiem unikać, a które pozbawione są przynajmniej części wad (omówionych np. tutaj: www.vwszrot.pl). Alfa – choćby najbardziej zajeżdżona – nie będzie generowała takich kosztów jak ww. silnik TDI.

Mieszka w
    Halmstad
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Poza tym jesli pojawia sie dylemat vw lub alfa lepiej wziąć to pierwsze i sie na nim przejechać. Alfe albo chce sie bardzo mieć i sie ja kupuje albo nie. Zawsze marzyłem o alfie i w końcu tez dopialem swego a audi juz mnie przewiozlo raz i dzieki

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

widze ze nie bardzo sie znacie na silnikach 2.0 wiec po sie wypowiadac na temat o ktorym sie niema pojecia i opiera sie na wiadomosciach z internetu dotyczace silnika 2.0 stosowanych w starszym modelu i w innych autach grupy audi vw ? trzeba po numerze vin zobaczyc ktory to model silnika i wtedy mozna ocenic co jest wadliwe......... w tym audi jest juz pewnie poprawiony silnik i wadliwe byly tylko pompy oleju ktora poprawiona mozna kupic za 600zl i cieszyc sie jazda....... o ile ktos dlugo nie jezdzil na uszkodzonej poprzedniej ale kazdy .... dodam kazdy silnik ma jakies wady...

ryjuu
    Gość

Domyślnie

o marce Alfa krąży taki nie wiem czy to mit i ile w tym prawdy, że trzeba mieć dużo pieniędzy żeby sobie ją utrzymać. Tylko tam myślę czy skoro by tak było to czy tyle osób by ja kupowało no chyba że faktycznie mają "trochę" pieniedzy i stac ich a utrzymanie, ale nowe auta i te młodsze jak 159 chyba nie zostały by dopuszczone na rynek skora sa tak awaryjne. chyba, ze sie myle.

Mieszka w
    Halmstad
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Mit i tyle a utrzymanie alfy romeo serwisujac ją w aso jest z reguły tańsze niż aut niemieckich. Poza tym sa napewno lepszym kąskiem na arenie aut używanych z tego względu ze wielu niemcow szwedow holendrow itp kupuje te auta zeby mieć przyjemność z jazdy a swoje niemieckie auta ujezdza do pracy i trzepie nim kilometry. Poza tym niemieckie auta lubią zmieniać właścicieli i najpierw ktoś używa go 3-4 lata zrobi około 150 tys km i oddaje w inne ręce,po paru przejściach trafia do Polski. Alfy nie sa tak popularne ciężej je sprzedać i sa drogie akurat tutaj biorę przykład ze Szwecji. Jesli chodzi o moja jestem drugim właścicielem gdzie jesli sprawdze audi z tego samego roku przecietnie miało juz ono około 5

i nie jest to krytyka marki audi czy vw w tej chwili tylko moje spojrzenie na ta sprawę.
    Ostatnio edytowane przez koziolek ; 12-04-2013 o 11:58

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

dokladnie nowe alfy sa jzu poprawione mit jest glownie przez model 156 gdzie psulo sie naprawde duzo.................. a np 159 jest juz poprawionym modelem ......... tak samo jest zopinia o silniku 2.0 duzo ludzi co niema pojecia wrzuca je do jednego kosza czy to satre bkd czy nowe common rail

krissis
    Gość

Domyślnie

nie wiem jak samochody niemieckie bo nie było mi dane być ich właścicielem, ale swoją alfę mam już dokładnie rok i nie było z nią żadnych przygód. Jedyny koszt to standardowy przegląd w ASO przy 150 tysiącach km.
    No i dzięki polskim dziurom na drogach musiałem wymienić tylną sprężynę, ale to koszt niewielki, a zdażyć się może w każdym samochodzie niezależnie od kraju z którego pochodzi,
    Także awaryjność alfy romeo 159 uważam za mit i nie mam pojęcia skąd się on bierze

Cytat Napisał ryjuu Zobacz post
    o marce Alfa krąży taki nie wiem czy to mit i ile w tym prawdy, że trzeba mieć dużo pieniędzy żeby sobie ją utrzymać. Tylko tam myślę czy skoro by tak było to czy tyle osób by ja kupowało no chyba że faktycznie mają "trochę" pieniedzy i stac ich a utrzymanie, ale nowe auta i te młodsze jak 159 chyba nie zostały by dopuszczone na rynek skora sa tak awaryjne. chyba, ze sie myle.

Użytkownik Rowerzysta Avatar btomek
    Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Auto
    159 3.2 Q4 2009 PORSCHE-924S

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    widze ze nie bardzo sie znacie na silnikach 2.0 wiec po sie wypowiadac na temat o ktorym sie niema pojecia i opiera sie na wiadomosciach z internetu dotyczace silnika 2.0 stosowanych w starszym modelu i w innych autach grupy audi vw ? trzeba po numerze vin zobaczyc ktory to model silnika i wtedy mozna ocenic co jest wadliwe......... w tym audi jest juz pewnie poprawiony silnik i wadliwe byly tylko pompy oleju ktora poprawiona mozna kupic za 600zl i cieszyc sie jazda....... o ile ktos dlugo nie jezdzil na uszkodzonej poprzedniej ale kazdy .... dodam kazdy silnik ma jakies wady...
    Nie wadliwe pompy, tylko ich napęd, a dokładnie wycierający się trzpień napędzający. Wszystkie silniki 2.0TDI bodajże do 2010, niezależnie od kodu silnika może dopaśc usterka w postaci pękającej głowicy, czy też padających wtrysków
    Jednostka JTD na pewno w porównaniu do 2.0TDI ma mniej typowych usterek.