Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

Cytat Napisał btomek Zobacz post
    Nie wadliwe pompy, tylko ich napęd, a dokładnie wycierający się trzpień napędzający. Wszystkie silniki 2.0TDI bodajże do 2010, niezależnie od kodu silnika może dopaśc usterka w postaci pękającej głowicy, czy też padających wtrysków
    Jednostka JTD na pewno w porównaniu do 2.0TDI ma mniej typowych usterek.
    dokladnie tak jest.
    Tomekzabrze musisz trochę nadrobić wiedzy na temat 2.0 tdi a dopiero potem wytykajc innym błędy związane z niewiedza. Ja osobiście znam temat z w/w modelu audi i z passata.
    Ostatnio edytowane przez Olej555 ; 12-04-2013 o 16:25

ryjuu
    Gość

Domyślnie

jeszcze jedno mam pytanie alfa 159 maunal czy automat?. wolałbym autmat ale nie wiem jak z jakoscia, jak usterki.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał ryjuu Zobacz post
    jeszcze jedno mam pytanie alfa 159 maunal czy automat?. wolałbym autmat ale nie wiem jak z jakoscia, jak usterki.
    Na ten problem można spojrzeć w ten sposób, że prędzej czy później dopadnie problem zużycia elementów przeniesienia napędu:

1.9 JTDm – można się spodziewać wymiany sprzęgła i koła dwumasowego (lekko licząc ponad 2500 zł) i niestety wymiany kilku łożysk skrzyni biegów (pięta Achillesowa tego modelu) +2000 zł
    2.0 i 2.4 JTDm – skrzynia jest dużo trwalsza (mocniejszy model), ale zestaw sprzęgła i koła dwumasowego jest sporo droższy niż 1.9 jtdm
    automat – opinie ma bardzo dobre, ale jak to automat: kupisz skatowany samochód bez wymienianego oleju to skrzynia klęknie.

Jeśli masz szczęście to kupisz samochód i żadne z ww. się nie wydarzy. Jeśli masz pecha to trafisz w jeden z ww. punktów i koszty są bardzo wtedy porównywalne. Można ewentualnie liczyć prawdopodobieństwo naprawy, o ile sprzęgło prędzej czy później wymienia każdy to usterka skrzyni (manualnej czy automatycznej) jest rzadsza.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

napisalem pompy bo moim zdaniem lepiej wymienic na pompe juz z poprawionym napedem za 600zl niz kupicl sam naped za pare zl i w niedlugim czasie martwic sie znow o to samo........ co do glowic to od 2005 rokuw silnikach 8v sie to nie zdarza tak notorycznie jak w starszych jednostkach....... i patrzac na to ile tego jezdzi to procentowo nie jest to tak duzo.......wtryski to temat akurat dotyczacy wszystkich diesli...... glownie w polsce przez nasze paliwo.....i nie do 2010 tylko do 2008 ktoregos tam miesiaca i nie chodizlo mi o to zeby sie zachwalac co i jak ze i 2.0tdi jest zajebiste tylko o to ze gosc pyta o zdanie a wypowiada sie ktos kto niema pojecia o audi nic a nic ani o tym silniku i opowiada to co wyczytal na internecie i co slyszal....i wrzuca kazde 2.0tdi do jednego koszyka..........

jestem mega przewrazliwiony na teksty typu bo w intrenecie pisze...... akurat pracuje w sklepie motoryzacyjnym i jak klient zaczyan ze chce kupic np czujnik bo wyczytal wintrenecie ze to on moze opwoaidac za to i za to.... i tak mozna milion przykladow podawac.....

- - - Updated - - -

sam osobiscie wybralem jtd zamiast audi moja pierwsza alfa w zyciu..... i wogole....ale doswiadczenie z 2.0tdi mam i wiem ze nie wszystkie sa tak zle jak je opisuja ....

- - - Updated - - -

i jakbym mial kupowac auto z opini jakie sa w internecie to teraz jezdzilbym corolla z rocznika 2000.......

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    napisalem pompy bo moim zdaniem lepiej wymienic na pompe juz z poprawionym napedem za 600zl niz kupicl sam naped za pare zl i w niedlugim czasie martwic sie znow o to samo........ co do glowic to od 2005 rokuw silnikach 8v sie to nie zdarza tak notorycznie jak w starszych jednostkach....... i patrzac na to ile tego jezdzi to procentowo nie jest to tak duzo.......wtryski to temat akurat dotyczacy wszystkich diesli...... glownie w polsce przez nasze paliwo.....i nie do 2010 tylko do 2008 ktoregos tam miesiaca i nie chodizlo mi o to zeby sie zachwalac co i jak ze i 2.0tdi jest zajebiste tylko o to ze gosc pyta o zdanie a wypowiada sie ktos kto niema pojecia o audi nic a nic ani o tym silniku i opowiada to co wyczytal na internecie i co slyszal....i wrzuca kazde 2.0tdi do jednego koszyka..........

jestem mega przewrazliwiony na teksty typu bo w intrenecie pisze...... akurat pracuje w sklepie motoryzacyjnym i jak klient zaczyan ze chce kupic np czujnik bo wyczytal wintrenecie ze to on moze opwoaidac za to i za to.... i tak mozna milion przykladow podawac.....

- - - Updated - - -
    To i ja się wypowiem niewyczytawszy takich informacji w internecie, czy zaszłyszanych od mechaników.

Kolego, a ja miałem nieprzyjemność posiadania 2.0 TDI w Passacie i Audi A4. Wsześniej jeździłem tylko VW lub Audi i powiem, że większego gówna po 2005r. jak 2.0TDI nie miałem. 2 razy na lawecie, awaria napędu pompy, głowica, blok i jeszcze kilka innych. Po tych doświadczeniach wyleczyłem się z "bezawaryności" VAGów.

Jakosć plastików w środku i całego wykończenia oraz trwałość na poziomie KIA, a nie wiem czy teraz w KIA nie lepsze.

Wcześniejsze 1,9 były super, robiłem nimi ponad 300tyś bez awarii.
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 12-04-2013 o 17:24
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Świeżak Avatar Olej555
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    BMW f10 2016, Mazda 6 2015, Alfa Romeo 159 SW 2.4 JTDm 2006 , Alfa 156 SW 1.9JTD 200

Domyślnie

myśle ze temat 2.0tdi został wyczerpany. Lepiej skupmy sie na 159.
    automat w alfie przyjemnie pracuje, nie jest moze tak szybka jak w 8 biegowa skrzynia BMW czy DSG w Vw ale wstydu nie przynosi. Nie wiem jak z trwałościa.

Użytkownik Rowerzysta Avatar btomek
    Mieszka w
    BIAŁYSTOK
    Auto
    159 3.2 Q4 2009 PORSCHE-924S

Domyślnie

Cytat Napisał kriswin Zobacz post

..... a nie wiem czy teraz w KIA nie lepsze.
    Zaryzykowałbym właśnie stwierdzenie, że Kia/Hyundai (oczywiście Alfa również) produkuje od kilku ostatnich lat mniej awaryjne auta niż koncern VAG.
    Ostatnio edytowane przez btomek ; 12-04-2013 o 18:40

Użytkownik Świeżak Avatar fleszu2
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki/Siennica
    Auto
    147 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Wróce do tej Alfy http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jtd...C28681083.html
    Sprzedawca podał mi VIN do sprawdzenia a tu nie ma nic o nim w bazie. Dziwne bo sprzedawca pisze że serwisowane w ASO. Co to może znaczyć?
    Pewnie wałek nie?

Użytkownik Rowerzysta Avatar koziolek
    Mieszka w
    Halmstad
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS

Domyślnie

Aaa tam zaraz wałek. Najpierw trzeba jechać zobaczyć co i jak. Czasem te co myślimy że są nie tak okazują sie wierne jak żaden inny. Ja bym pojechał zobaczyć. Trochę mały przebieg jak na 2007 r no ale szczegół

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

te autko juz ktos gdzies pokazywal..... na tym forum ze 2 dni temu