Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Temat: sprężyny przednie nie pasują 2,4JTD

Nielot
    Gość

Domyślnie

prosiłbym o radę czy ktoś już zakładał coś takiego?? swykłe amorki 18cm (tłok) i sprężyny 40cm?? pytam bo nie wiem czy szukać niższych bo tych nie dam rady dopasować? czy dam rade tylko źle się zabrałem??
    lukas1983- rada z serii zaopatrz się i zrób mi nie pomaga niestety. 2 dni się męczyłem 1 dzień straciłem w warsztacie samochodowym kumpla i samymi ściągaczami nie dało się bo jak się mu udało to sprężyna była krzywo wygięta... dlatego pytam czy ktoś zakładał taki zestawik???? (w warsztacie było ścisków pod dostatkiem i nie były one z bazarku...) z resztą ja też nie mam bazarkowych;D

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

jeśli kupisz kpl dedykowany do normalnego kombiaka to musi pasować. Skoro amor w sw i zwykłym kombi jest taki sam wedle twojego sklepu i jeśli jest to prawdą to problem jest w twoich zdolnościach manualnych.
    Ale jakoś nie chce mi się wierzysz że te same amortyzatory są w normalnym zawieszeniu i sw.
    Niech się wypowiedzą inni.

Nielot
    Gość

Domyślnie

dzisiaj tak stwierdzili ale może być tak że kombi po lifcie ma wyższe zawieszenie bo miałem okazję porównywać w pracy z kolesiem który ma wersję poliftową. może to o to chodzi... a umiejętności manualnych mi nie brak i nie tylko mi bo nie tylko ja przy tych sprężynach poległem...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Po pierwsze primo kolego lukas1983, SW nie jest niższe o 20 mm, tylko zawieszenie SPORTPACK w SW JTD obniża auto o 20 mm (w JTS o 40 mm). (a i jeszcze jedno czym Twoim zdaniem różni się zawieszenie SW od zawieszenia w "normalnym" kombi ?!? )
    Przecież SW to tylko oznaczenie wersji nadwozia - czyli kombi...
    Wydaje mi się że piszesz i nie masz pojęcia o czym piszesz.

AR156 SW JTD tak samo jak i sedan występowała w dwóch wersjach zawieszenia, standard i sportpack ( - 20 mm ). Nie wiem jak w wersji przedliftowej, ale polifcie jeśli zawieszenie było sportpack z tyłu siedziało zawsze NIVO.
    Ja u siebie wymieniałem zawieszenie z tyłu (usuwałem NIVO) i założyłem amory od alfy sedan sportpack i do tego spokojnie pasowała sprężyna od zwykłego SW (bez problemu ścisnąłem ją 4 ściskami).

Jeśli Ty nie możesz założyć sprężyny z 4 ściskami, to albo nastąpił błąd w fabryce i zapakowali nie te amory, lub sprężyny, albo masz dwie lewe ręce ale to drugie wykluczam
    Sprężyny do 2.4 są inne niż do 1.9 ale bez przesady. Skoro tak się męczysz to coś musi być nie tak.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa / Kobyłka
    Auto
    AR 156 FL 1,9 JTD 8V Berlina

Domyślnie

Koledzy, autor ma problem z przednim zawieszeniem, a wy tu juz poruszacie kwestie nivo. Z tego co ja kojarzę (szukałem do swojej krótszych springów) to przednie springi w sedanie i SW są chyba takie same. Różnice występują w tylnim zawieszeniu.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Cytat Napisał taerg Zobacz post
    Koledzy, autor ma problem z przednim zawieszeniem, a wy tu juz poruszacie kwestie nivo.
    Za to Twoja odpowiedź na pewno pomoże koledze założyć sprężyny bez problemu "Chyba są takie same" - Chyba to się pchła na j..ach

Sprężyny z przodu czy to sedan czy SW są identyczne, pod warunkiem, że przekładamy je z/do tej samej wersji zawieszenia (normal, sportpack) a po drugie tej samej wersji silnikowej. Tyle w temacie.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał lukas1983 Zobacz post
    SW jest niższe o 20mm i stąd może twoje problemy
    ??????????? co??????????? wyjaśnij, bo coś mi tu nie pasuje....

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    156 2.4 20V 03', 147 1.9 JTD 06', 159 2.0 JTD 10'

Domyślnie

witam,
    w listopadzie zmieniałem zawieszenie z przodu i tyłu.
    Na przód włożyłem B6 + amortyzatory standardowe do 2,4jtd (pasują tylko do 2,4 i 2,5) i powiem, że namęczyłem się aby skręcić sprężyny co niemiara. Kupiłem wcześniej ściągacze, ale nie było szans tylko za ich pomocą ścisnąć sprężyn. W końcu wykorzystałem podnośnik (mam na podwórku 4 kolumnowy) jako prasę, powoli opuszczałem podnośnik i skręcałem sprężynę ściągaczami. Jak już ścisnąłem tyle ile było potrzeba, skręciłem z poduszką i puściłem ściągacze to sprężyna i amortyzator jakoś tak dziwnie się wygiął. Po montażu w samochodzie i opuszczeniu na koła wszystko pasowało/ułożyło się idealnie.
    Według mnie bez prasy do sprężyn na przodzie nie ma co podchodzić, chyba, że i ja miałem jakieś inne sprężyny, chociaż wcześniej jeździły u kolegi z forum w takiej samej Belli.
    Na tyle z wymianą sprężyn nie było problemu żadnego!
    pozdrawiam

Nielot
    Gość

Domyślnie

no u mnie jak wstawiłem sprężyne to też się dziwnie ułożyła i myślałem że coś jest nietak. a jakiej długości miałeś sprężyne?? i jak się jezdzi na nich Tobie? miękko czy twardawo?? pytam bo z tego co się dowiadywałem oryginał powinien mieć mniej niż 40cm długości...

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Milicz
    Auto
    jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)

Domyślnie

SW zawsze rozumiałem jako SportWagon czyli Sportpack w budzie kombi.
    Jeśli źle zrozumiałem to już to sprostowaliście. Dla tego napisałem jak wyżej niech wypowiedzą się inne osoby