cinek - www.cinsoft.pl ( hamownia , diagnostyka , chip , naprawy itp ) Gliwice
george11 - też dieselka ogarnie ( ale bardziej mechanicznie , ale komp i kable też ma ) Piekary Śląskie
cinek - www.cinsoft.pl ( hamownia , diagnostyka , chip , naprawy itp ) Gliwice
george11 - też dieselka ogarnie ( ale bardziej mechanicznie , ale komp i kable też ma ) Piekary Śląskie
Witam
Mnie ostatnio dopadł MCSFPodłączyłem pod kompa i pokazał jedynie błąd P0235. Turbo raz działa, raz nie. Wczoraj jechałem, pedał w podłogę i pomimo braku komunikatu na desce MCSF, to auto powoli się zbierało. Po odpaleniu jak chodzi " na luzie" to też kontrolka się zapala..i gaśnie, i tak ciągle. Na chwilę podjechałem do mechanika, psikał czymś na tę "gruszkę" na dole i dociskał tamten bolec, który powoli się podnosił po docisku. Mam w środę podjechać dopiero. Powiedział, że może być trochę zabawy z tym. EGR mam zaślepiony i wyłączony w kompie. Zacząć od wymiany czujnika ciśnienia? W 1,9JTD 115km 8v to chyba ten będzie pasował http://allegro.pl/czujnik-cisnienia-...159256435.html ? Mechanik powiedział, że to najpewniej ten czujnik. A jeśli to nie on, to mówi, że chętnie się dowie co na forum piszą, żeby zrobić
Także liczę na wsparcie
2 dni już nie wyprzedzam, nie wiecie jak to jest...
![]()
Panie i PanowieJak już pisałem jaaaakiś czas temu też miałem z MCFS problem ... wyczyszczony EGR - chciałem zaślepić ale jak był zaślepiony to cały czas błąd się wyświetlał... ale po wyczyszczeniu EGR'a działa tak jak powinno. Jak narazie 2 dni jeżdżenia i kilka razy butowałem Swoją Alfę Romeo 156 1.9JTD M-JET 140 KM - i nic się nie dzieje
Pozdrawiam.
Wezmę się jutro za czyszczenie tego czujnika własnoręcznieRaz Bella ma moc, raz nie - czyli trochę chyba jakby to nie wyglądało na całkowicie padnięty czujnik.
Jedno pytanie, lepiej kupić używkę Boscha gdyby jednak czujnik był do wymiany http://allegro.pl/suzuki-ignis-czujn...167270431.html czy nowy, ale innej firmy zamiennik za ~130zł ?
edit:
...i jeszcze czy do tego mogę użyć uniwersalnego rozpuszczalnika?
Ostatnio edytowane przez DonARello ; 25-04-2013 o 17:32
Powiem tak używany jeden już masz, po co ci drugi używany?
AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
AR156 1.6TS 2000
Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)
Benzyna ekstrakcyjna będzie bezpieczniejsza i na pewno przyda się jeszcze do innych celów.
Pędzelek i benzynka - i jedziesz... co do zamiennika ... jeżeli chodzi o silnik i ważniejsze podzespoły ja w zamienniki się nie bawię - bo po prostu to się chrzani i musisz kupić kolejny a kupisz oryginał i wyrzucasz 1/3 kasy nie potrzebnie do śmieci![]()
OK! Wszystko jasne panowie, dzięki![]()
Ten czujnik jest pokryty żelem. Nie radzę go traktować benzyną ekstrakcyjną.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Ja tu chciałbym dodać coś od siebie. "motor engine control faliure" wyskoczył przez ( prozaicznie) za słabe cisnienie na pompie wtryskowej , ale uwaga uwaga była to przyczyna syfu który nazbierał sie w baku , podcisnienie pompki zasysajacej paliwo zasysało i brud który sie tam przez 11 lat nazbierał. Czyczenie baku całkowicie sciągneło problem.
Jednakowo jak wyżej sama pompka w baku może być już zuzyta i podawac małe cisnienie na pompe wtryskowa .
Czasami tez zbiera sie syf na filterku papierowym w srodku wkladu pompki znajdujacej sie w baku, wystarczy wyjac wklad , usunac filtere, i włożyc wklad razem z pompka spowrotem. Nie radze czyscic filterka i wkladac go spowrotem, lub wkladac nowego, zmieli wam go i wypluje do srodka najlepiej go usunac. Tak samo proponuje zrobic przy wymianie wkladu pompki paliwa.
NIe wiem czy podobne sugeste pojawily sie poprzednio ciezko przejrzec az 90 stron. Jednak jak komus pomoże to bede szczesliwy.
Pamietajcie "motor control system faliure" zaczynamy szukac od poczatku czyli bakunajlepiej odrazu tam zajrzec.
Generalnie dobrze jest tez miec kabelek vaiken i multi ecu scan, odpowiednie cisnienie na pompie to okolo 500 bar dobrze jest to srpawdzic przed przystapieniem do diagnozy.
pozdro!
ps. nie taki syf przez systemy wezykow i dodatkowych filtrow nie przejdzie do silnika, uzywajcie tez dodatkow do diesla nawet w lato , parafina i woda wkurwia zycie silnika, no i nie zapomnijcie co 10 tys wlac dodatek do comon raila/wtryskow
u mnie problemy zniknely a silnik 1.9 jtd 115hp smiga po cwierc miliona kilometrow jak zdrow
- - - Updated - - -
turbina do regeneracji / wymiany niestety ;/, z tego conapisales ewidentnie sie sypie
Ostatnio edytowane przez b.wojciech ; 26-04-2013 o 08:11