Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Lancia Delta II HPE 2.0 Turbo

Domyślnie

Mam prośbę i pytanie czy ktoś z kolegów z Zielonej Góry mógłby mi pomóc w tym tygodniu w pobieżnym sprawdzeniu autka, które chcę tam kupić od 'handlarza', (Brera 2.4) - jestem z klubu alfapomorze (z Gdańska) i nie mogę tam w tym tygodniu dojechać i sam sprawdzić... prośba ogromna o info na priva

wjot
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Za 34 tysiące nie dostaniesz dobrej 159 z przebiegiem 110 tysięcy, z automateme (co oznacza 1.9 JTDm 150KM albo 2.4 200KM), z rocznika 2008, która nie będzie wymagała wpakowania trochę kasy - będziesz akurat przed wymianą rozrządu, przed koniecznością wywalenia klap z kolektora ssącego, co w połączeniu z wymianą oleju w silniku i skrzyni da dokładkę c.a. 2000 PLN. To już masz 36. Piszesz - że chcesz mieć skórzaną tapicerkę - to tym bardziej będzie ciasno cenowo, bo 110 tysięcy to relatywnie nieduży przebieg dla 159-ki i te auta swoje wtedy kosztują. U mnie ostatnia 159, z podobnym przebiegiem, ze skórzaną tapicerką, z 2007 roku, poszła za prawie 38 tysięcy - i to bez większych problemów z kupującymi. I szczerze Ci powiem - że przy tym budżecie absolutnie nie kierowałbym się młodym rocznikiem, ani teoretycznie niskim przebiegiem - trzeba kupić auto, które technicznie nie będzie sprawiało problemów. JAk Ci w Q-tronicu nie daj boże poleci sterownik skrzyni (co się dzieje niezmiernie rzadko, ale niestety się dzieje) - to za używkę zapłacisz c.a. 1500 PLN.
    Tomek,
    Nie zrozumieliśmy się - ja właśnie celuję w manuala, nie automat. Odpowiedz mi proszę ze swojego punktu widzenia (pomoże mi to zaplanować wydatki, bo w wakację będę się rozglądał za autem, prawdopodobnie u Ciebie).

Jaką 159, manual, 1.9 JTD 150KM, w skórze, ABS, ESP, ASR dostanę u Ciebie za powiedzmy 30 000zł? Mówię o cenie całkowitej, tzn. po zrobieniu od razu u Ciebie rozrządu, klap kolektora, EGRu i wywaleniu DPFa ?
    Chodzi mi o auto w dobrym stanie, nie zajechane i dość przyzwoicie utrzymane wizualnie, gdzie nie będę musiał w ciągu najbliższych miesięcy po zakupie szykować kasy na dwumas+sprzęgło, czy całe zawieszenie.. Na jaki przebieg się muszę szykować za takie pieniądze?
    Wiem, że kolega dał chyba 36k za takie autko ze 150 000 przebiegu u Ciebie.
    Ostatnio edytowane przez wjot ; 23-04-2013 o 14:01

mickry
    Gość

Domyślnie

a ja mam pytanie, czy jtd siedzącie w fiacie bravo są tą samą jednostką co w 159? ktoś coś wie na temat 1,4 t-jet?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar sqb
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD 16V 140 KM 2003 r.

Domyślnie

Cytat Napisał bami159 Zobacz post
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C28800425.html
    jeszcze z przed autodetalingu
    niski przebieg
    Widziałem jeszcze jak stała we Włoszech- zajechana tak że zastanawiałem się jak tak w ogóle można. Chłopaki się postarali- nie ma co.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał wjot Zobacz post
    Tomek,
    Nie zrozumieliśmy się - ja właśnie celuję w manuala, nie automat. Odpowiedz mi proszę ze swojego punktu widzenia (pomoże mi to zaplanować wydatki, bo w wakację będę się rozglądał za autem, prawdopodobnie u Ciebie).
    Jaką 159, manual, 1.9 JTD 150KM, w skórze, ABS, ESP, ASR dostanę u Ciebie za powiedzmy 30 000zł? Mówię o cenie całkowitej, tzn. po zrobieniu od razu u Ciebie rozrządu, klap kolektora, EGRu i wywaleniu DPFa ?
    Chodzi mi o auto w dobrym stanie, nie zajechane i dość przyzwoicie utrzymane wizualnie, gdzie nie będę musiał w ciągu najbliższych miesięcy po zakupie szykować kasy na dwumas+sprzęgło, czy całe zawieszenie.. Na jaki przebieg się muszę szykować za takie pieniądze?
    Wiem, że kolega dał chyba 36k za takie autko ze 150 000 przebiegu u Ciebie.
    Dostaniesz taką powiedzmy z 2007 roku, z przebiegiem na pewno powyżej 150 tysięcy kilometrów, po pakiecie typu rozrząd/filtry/olej. Bez żadnego szałowego wyposażenia typu ksenony, przy dużej dozie szczęścia uda się trafić auto z tapicerką skórzaną - ale to naprawdę przy dużym farcie. Niestety wraz ze schodzeniem ceny do pułapu 30 tysięcy złotych i niżej coraz więcej typowych "defektów" będziesz musiał zaakceptować - typu odpryski po kamieniach na masce, sprzęgło i dwumasówka które BYĆ MOŻE dość szybko się skończą, bo będą jeszcze pierwszego montażu, itp. To jest takie "coś za coś" - albo kupujemy tani egzemplarz na starcie i zakładamy, że będzie wymagał inwestycji - ale te inwestycje robisz DLA SIEBIE i wiesz, ze potem masz nową dwumasę, nową turbinę, albo kupujesz droższy model, który ma duży przegląd serwisowy już za sobą.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

wjot
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Dostaniesz taką powiedzmy z 2007 roku, z przebiegiem na pewno powyżej 150 tysięcy kilometrów, po pakiecie typu rozrząd/filtry/olej. Bez żadnego szałowego wyposażenia typu ksenony, przy dużej dozie szczęścia uda się trafić auto z tapicerką skórzaną - ale to naprawdę przy dużym farcie. Niestety wraz ze schodzeniem ceny do pułapu 30 tysięcy złotych i niżej coraz więcej typowych "defektów" będziesz musiał zaakceptować - typu odpryski po kamieniach na masce, sprzęgło i dwumasówka które BYĆ MOŻE dość szybko się skończą, bo będą jeszcze pierwszego montażu, itp. To jest takie "coś za coś" - albo kupujemy tani egzemplarz na starcie i zakładamy, że będzie wymagał inwestycji - ale te inwestycje robisz DLA SIEBIE i wiesz, ze potem masz nową dwumasę, nową turbinę, albo kupujesz droższy model, który ma duży przegląd serwisowy już za sobą.
    Ok, to ostatnie pytanie i nie zawracam Ci więcej głowy.

Jeśli miałbyś do sprzedania w dobrym stanie AR 159, 1.9 JTD 150KM, +/- 170 000km, w skórze, ze zrobionym już u siebie kolektorem, rozrządem, DPFem i EGR, która ma dobre sprzęgło, dwumas, skrzynię, zawieszenie - nie ma usterek - to ile byś za nią chciał?
    Tak jak mówie - z wyposażenia interesuje mnie przede wszystkim kiera multifunkcyjna, klima automat 2 strefowa oraz ABS, ESP, ASR no i ta skóra. Ksenony, czujniki, tempomat - nie są dla mnie takie ważne.

Pytam, bo ciężko mi porównać Twoje autka wystawione na aukcjach. Przykładowo - wystawione masz autko z 2008,1.9 150KM, 110 000km, w automacie, za 34 000 PLN.

Można by wnioskować, że takie samo autko w MANUALU, z przebiegiem 160 000, powinienem wyrwać bez problemu za 30 000PLN.

Tylko, że do tego jeszcze dochodzi rozrząd, kolektor, DPF itd. - bo z tym chce mieć spokój od razu.
    Ostatnio edytowane przez wjot ; 23-04-2013 o 21:29

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Ok, to ostatnie pytanie i nie zawracam Ci więcej głowy.
    Jeśli miałbyś do sprzedania w dobrym stanie AR 159, 1.9 JTD 150KM, +/- 170 000km, w skórze, ze zrobionym już u siebie kolektorem, rozrządem, DPFem i EGR, która ma dobre sprzęgło, dwumas, skrzynię, zawieszenie - nie ma usterek - to ile byś za nią chciał?
    Tak jak mówie - z wyposażenia interesuje mnie przede wszystkim kiera multifunkcyjna, klima automat 2 strefowa oraz ABS, ESP, ASR no i ta skóra. Ksenony, czujniki, tempomat - nie są dla mnie takie ważne.
    Takie auta oscylują w granicach 34-37 tysięcy złotych. Tu naprawdę wiele zależy od mnóstwa detali.

Pytam, bo ciężko mi porównać Twoje autka wystawione na aukcjach. Przykładowo - wystawione masz autko z 2008,1.9 150KM, 110 000km, w automacie, za 34 000 PLN. Można by wnioskować, że takie samo autko w MANUALU, z przebiegiem 160 000, powinienem wyrwać bez problemu za 30 000PLN. Tylko, że do tego jeszcze dochodzi rozrząd, kolektor, DPF itd. - bo z tym chce mieć spokój od razu.
    A kto Ci powiedział, że za Q-Tronica dostaniesz więcej, niż za auto ze skrzynią manualną?
    To z 2008 roku - to jest 2008 rejestracja, 2007 produkcja. Wersja Progression bez dodatków. Gdyby to był pełny 2008 rok, ze skórą - bez problemu sprzedaję to za mniej więcej 38 tysięcy złotych. Gdyby miała skrzynię manualną - tak samo. Gdyby miała 160 tysięcy przebiegu - cena będzie być może o 2 tysiące niższa. Wszystko zależy od tego, jak te 160 tysięcy odcisnęło się np. na tapicerce skórzanej. 160 tysięcy zrobione w trasach mniej niszczy auto, niż 110 tysięcy zrobione w mieście. Dlatego NIE MA TU jednoznacznej odpowiedzi - jaki rocznik, z jakim przebiegiem, za ile kupisz.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Jeśli miałbym coś doradzić to dziś zrezygnowałbym ze skóry (159 to moje pierwsze auto ze skórą i chyba ostatnie), czujnika deszczu (byłem zakochany w tej funkcji, ale nie w wykonaniu AR), zmierzchu, zapachu. Za to na pierwszym miejscu u mnie są tempomat i reflektory ksenonowe. Jeśli miałbym ograniczony budżet to właśnie w ten sposób bym ustawił priorytety. ESP i klima 2 strefowa to praktycznie standard (myślę, że 95-99% aut ma, jeśli nie ma to faktycznie bym na taką nie popatrzył). Ach, jeszcze czujniki parkowania uważam za obowiązkowe, ale to jest jedna z tych rzeczy, którą za niewielkie pieniądze można dołożyć niefabryczne (podobnie jak złącze do mp3 czy dobry zestaw głośnomówiący)

BTW. przy autach o przebiegu 150-180 kkm loterią jest to czy turbina lub sprzęgło dwumasowe się wysypie. Auto może być dopieszczone, wyserwisowane, a sprzęgło klęknie po 5 tys. km. Bo zwykle właśnie w granicach 150-200 kkm trzeba je zmieniać. Chyba, że auto jest świeżo po tych wymianach, to wtedy mamy to z głowy. Lekko licząc 5 tys. zł warto mieć odłożone na przykre zdarzenia, które mogą wystąpić w ciągu pierwszego półrocza.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 23-04-2013 o 22:47

Korba
    Gość

Domyślnie

witam, od paru tygodni czytam ten temat, oglądałem również na Armii Krajowej u TomkaKRK jeden samochód i zdążyłem już sobie ogarnąć dokładnie to czego chcę. Poszukuję 159 sportwagon 1.9 120 KM, preferowana po lifcie. Zwracam się z prośbą o ocenę, może ktoś widział te dwie Alfy, które mi wpadły w oko.
    pierwsza to:
    http://www.gumtree.pl/cp-samochody-o...bose-477457904
    natomiast druga:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-ext...C28134282.html
    Czy ich ceny wskazują na realność stanu z opisów, ew. tak jak wyżej pisałem, czy ktoś może je kiedyś widział na żywo.
    Dziękuję za zainteresowanie sprawą i ewentualną pomoc.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 1,9 JTDM 150 KM

Domyślnie

ta druga to nie 2008 rok