Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Czyszczenie przepływomierza ???

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał Intruz Zobacz post
    a spray do mycia gaźników sie nada do umycia przepływki?
    Pewno, że "nie nada" ! Jest żrący i po jakimś czasie przepływomierz pójdzie do śmieci. Powierzchnia wystająca w kanale ma układ zalany specjalnym żelem ochronnym, który potraktowany takim żrącym środkiem odejdzie do krainy wiecznych łowów. Z resztą to samo będzie w przypadku propozycji autora tego wątku. Tyle, że po dłuższym czasie. Efekt jest taki, że po czyszczeniu jest pięknie i cudownie, a po miesiącu lub dwóch zaczynają się wskazania maks 600, 800, a z rury sadzi sadzą jak z komina kamienicy w centrum Krakowa Wtedy już czyszczenie nie pomaga.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    Pewno, że "nie nada" ! Jest żrący i po jakimś czasie przepływomierz pójdzie do śmieci. Powierzchnia wystająca w kanale ma układ zalany specjalnym żelem ochronnym, który potraktowany takim żrącym środkiem odejdzie do krainy wiecznych łowów. Z resztą to samo będzie w przypadku propozycji autora tego wątku. Tyle, że po dłuższym czasie. Efekt jest taki, że po czyszczeniu jest pięknie i cudownie, a po miesiącu lub dwóch zaczynają się wskazania maks 600, 800, a z rury sadzi sadzą jak z komina kamienicy w centrum Krakowa Wtedy już czyszczenie nie pomaga.

Więc czymmożna wyczyścić przepływke? Izopropanolem? Czy lepiej nie bawić się w czyszczenie tylko kupić nową?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Do twojego dobra przepływka to koszt około 130 zł. Izopropanol za 1 litr... ja kupowąłem po chyba 12 zł. Tylko nie żaden spray, a po prostu butelka. Jedno i drugie to żaden koszt. Ale przy czyszczeniu jest więcej zabawy, jakże dużo emocji i zawsze można posiąść jakąś wiedzę. A to mnie osobiście bawi W końcu jednak i tak kupiłem przepływkę
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

the_molka
    Gość

Domyślnie

na zapytanie o osiągi to powiem tyle że przestał kopcić

@sdero co do emocji to mogę powiedzieć że w przypadku alfy nie było, ale jak czysciłem w lagunie 1 to i owszem dotknięcie pendzelkiem kosztowało mnie 250zł za nowa przepływkę (czytaj używaną) dlatego wszelkie rady by niczym nie dotykać i suszć powietrzem sprężonym o małym ciśnieniu jak najbardziej potwierdzam! swoją droga zmywacz do klocków kager kosztował mnie 9zł, sprawdził się znakomicie, bo przed czyszczeniem drucik był czarny po czyszczeniu metalicznie czysty i błyszczący

@zwol4 do mercedesa vaneo 1,7cdi jest identyczna co prawda nie zamieniałem ale obudowa i wygląd identyczne - nie porównywałem oznaczeń!
    Ostatnio edytowane przez the_molka ; 23-04-2013 o 22:15

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Kiedyś robiłem pomiary wkładek przepływomierzy (bo wszyscy sikali pod siebie wykrzykując, że tylko Bosch i nic więcej ). Do tego potrzebowałem dokumentację z wykresami harakterystyk i wartościami. Jest to dostępne w necie jako pdf-y. Faktycznie rodzajów jest tylko kilka i jak zauważyłem nic się nie dzieje jeśli umieścimy wkład z większym zakresem pomiarowym. Byle nasza wartość graniczna się w nich zawierała, bo rozdzielczość pomiaru jest taka sama. Nie mniej faktem jest, że niektóre tańsze podróbki wykonane są z czujnikiem nie hot-film ale hot-wire. I ich bezwładność pomiaru jest na tyle do D, że czasami są gorsze od tego który wymieniamy. Ale z tego co rozmawiałem z przedstawicielem pewnej znanej firmy, to jest już praktycznie nie spotykane, bo technologia stała się i łatwo dostępna i co najważniejsze tania. Więc wykonuje się je w takiej samej technologii jak oryginał.
    Mam przepływomierz o zakresie do 1300 mg/w za 127 zł. zamiast za 350 zł +... i nie jest to Bosch

- - - Updated - - -

Cytat Napisał the_molka Zobacz post
    na zapytanie o osiągi to powiem tyle że przestał kopcić
    To powinno poprawić się spalanie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kołobrzeg
    Auto
    147

Domyślnie

Witam, podłączę się pod temat, chciałbym wymienić pzepływomierz w mojej AR147 1.6 ale niw wiem jak otworzyć te opaski metalowe, które są zaciskowe, ma ktoś może wskazówki jak je otworzyć, żeby je póżniej zamknąć? Nigdy takich nie otwierałem, tylko te na śrubę.

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Mniej więcej taka opaska?

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	opaska-przegubu-impergom_2079_k.jpg
Wyświetleń:	223
Rozmiar:	9.2 KB
ID:	114802

Podważyć trzeba śrubokrętem środek opaski, oba końce się ze sobą zazębiają. A jak chcesz spiąć to obcęgami (kombinerkami też można ale trudniej).

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wador
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 Sportwagon 1.9 JTD CF2

Domyślnie

Witam ja też założyłem tańszy przepływomierz i powiem że jestem nawet bardzo zadowolony

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał wador Zobacz post
    Witam ja też założyłem tańszy przepływomierz i powiem że jestem nawet bardzo zadowolony
    A możesz jakąś jego charakterystykę zrobić? Opis jest przyklejony na dole w dziale ogólnym 147/156/166/GT.

Użytkownik Romeo Avatar Grand231
    Mieszka w
    Rybarzowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9mJTD 16 V 150 KM

Domyślnie

Założyłeś Maxgeara ?.