Witam! Mam pytanie czy ktoś próbował wymienić turbo w 2.4 Jtd 136km na turbo od wersji 175km? Duże modyfikacje trzeba przeprowadzić?
Witam! Mam pytanie czy ktoś próbował wymienić turbo w 2.4 Jtd 136km na turbo od wersji 175km? Duże modyfikacje trzeba przeprowadzić?
Zupełnie inne turbiny, nie podejdzie.
Ale o ile trochę czaję diesle to wersja 136KM jedyna nie ma zmiennej geometrii??? Chyba nawet od wersji cf2 się różni a co dopiero od poliftowwej. To chyba niemożliwa albo karkołomna operacja.
Wersja 136KM ma zmienną geometrię, sam taką mam. Tyle tylko, że sterowanie łopatkami jest w samej turbinie a w późniejszych wersjach czuwa nad tym sterownik silnika. Turbinę inną założyć się da zawsze, tylko to już jest spawanie kolektorów i trzeba to jeszcze wysterować jakoś. A żeby poważniej zwiększyć moc w tej wersji trzeba by jeszcze zmienić wtryskiwacze i pompę wysokiego ciśnienia pewnie.
136km również ma zmienną geometrie tylko sterowaną przez ciśnienie że strony zimnej.
Marek, wszystkie turbiny w 166 miały zmienną geometrię.
Wersja 136 KM jako jedyna miała mechanicznie (podcisnieniowo przez zimną stronę turbiny) sterowaną gruszkę.
W a co do podejścia innej turbiny do wersji 136, to niestety nic innego nie podejdzie - pozostaje tylko regeneracja, kupno nowej albo używanej.
Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI
/Grzesiek
Wersja 136 KM , ma actuator (gruszkę ) nadciśnieniową ,która jest bezpośrednio połączona z obudową aluminiową turbosprężarki ,natomiast nowsze wersje mają actuator podciśnieniowy ,sterowany przez pierburg ,który dostaje impuls z komputera . Generalnie jest to problem do przeskoczenia ,ale muszę zobaczyć jak wygląda sprawa podłączenia do kolektora wydechowego i do tłumika .........mam takie turbiny ,tak więc porównam i dam znać ........
Zmiana ECU, wiązki, pewnie zmiana kolektora wydechowego i kilku dupereli i się da. Pytanie tylko czy opłacalna taka robota?