Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Temat: Stukanie w silniku 2.4 jtd

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Zafira b 1.9 120

Domyślnie

Ja mam taki podobny dźwięk tyle że w vectrze i cyka nieszczelny kolektor wydechowy. Dźwięk też jest dość głośny. Może akurat coś Cię to naprowadzi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pawel2910
    Auto
    Były: 156 2.4 JTD 02r. AR 159 2.4 JTDM 06r. Jest: Giulietta QV 12r.

Domyślnie

No dobra tylko jak najlepiej sprawdzić takowy kolektor? W poniedziałek będę coś działał przy samochodzie bo mam chwile wolnego, dodam, że ten dźwięk często zmienia się, jednego dnia stuka, drugiego bardziej w brzęczenie podchodzi ciężko dźwięk zlokalizować bo po całym silniku roznosi się, wczoraj byłem prawie pewien, że tłok mi wypaliło bo znalazłem filmik na yt i dźwięk był podobny, ale kurcze dzisiaj odpalam auto i dźwięk jest zupełnie inny. W poniedziałek zacznę od zrzucenia paska wielorowkowego.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar odrobina156
    Mieszka w
    Ropczyce
    Auto
    Stelvio Sprint MY 2020 Blue Misano Lancia Ypsilon Platinum 1.3 mje

Domyślnie

Cytat Napisał pawel2910 Zobacz post
    No dobra tylko jak najlepiej sprawdzić takowy kolektor? W poniedziałek będę coś działał przy samochodzie bo mam chwile wolnego, dodam, że ten dźwięk często zmienia się, jednego dnia stuka, drugiego bardziej w brzęczenie podchodzi ciężko dźwięk zlokalizować bo po całym silniku roznosi się, wczoraj byłem prawie pewien, że tłok mi wypaliło bo znalazłem filmik na yt i dźwięk był podobny, ale kurcze dzisiaj odpalam auto i dźwięk jest zupełnie inny. W poniedziałek zacznę od zrzucenia paska wielorowkowego.
    Jeśli przy odpalaniu trzęsie Ci budą tak jakby miało ją rozerwać to całkiem mozliwe, że tłok - też to przerabiałem. Wydaje mi sie, że u mnie jak tłoka zatarło było duzo głosniej niż u Ciebie jednak.

Auto

Domyślnie

Budą trzęsie u mnie od dawna bo dwumas jest rozklekotany, ale z przyjściem tego hałasu nic się nie zmieniło w sposobie odpalania. Dwumasa raczej tak nie hałasuje w rytm silnika
    Kolego odrobina156 a jakie jeszcze miałeś objawy i czy wymieniałeś silnik czy remontowałeś stary?

Mieszka w
    Ropczyce
    Auto

Domyślnie

Budą trzęsie u mnie od dawna bo dwumas jest rozklekotany, ale z przyjściem tego hałasu nic się nie zmieniło w sposobie odpalania. Dwumasa raczej tak nie hałasuje w rytm silnika
    Kolego odrobina156 a jakie jeszcze miałeś objawy i czy wymieniałeś silnik czy remontowałeś stary?
    W moim przypadku zdecydowałem sie na najdroższe, ale i najpewniejsze rozwiązanie czyli kompleksowy remont W sumie objawów żadnych nie miałem poza tym ciężkim odpalaniem i wstrząsami z tego wynikającymi. Po odpaleniu to już niemiłosierny stukot metaliczny:/ jeśli chodzi o dymienie, spalanie, temperatura, jazda i dynamika wszystko było ok. Mimo wszystko mam nadzieję, że u Ciebie to nie tłok się zatarł, a jakaś inna pierdoła wini. Płynu chłodniczego Ci nie ubywa?

Auto

Domyślnie

U mnie auto pali dobrze, płyn chłodniczy delikatnie ubywał zimą, ale chłodnica okazała się delikatnie nieszczelna bo po otwarciu termostatu parowało spod maski. A co byś sugerował gdyby płyn chłodniczy gdzie indziej znikał?

Mieszka w
    Ropczyce
    Auto

Domyślnie

U mnie auto pali dobrze, płyn chłodniczy delikatnie ubywał zimą, ale chłodnica okazała się delikatnie nieszczelna bo po otwarciu termostatu parowało spod maski. A co byś sugerował gdyby płyn chłodniczy gdzie indziej znikał?
    Mi też troche ubywało zanim tłoka zatarło, ale niby uszczelka nie była wypalona. Chłodnica była i jest ok.

Auto

Domyślnie

Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu i zrobiłem próbę przelewową z racji tego, że alfa zaczęła stukać pomyślałem, że to może przez wtryskiwacze, najlepsze w tym wszystkim, że jak auto rozgrzeje się to dźwięk stukania zmienia się może nawet w mocniejsze stukanie. Próba przelewowa trwała mniej więcej 4 min i wg. mnie wyszło niezbyt pozytywnie
    1 cyl.- 56 ml
    2 cyl.- 34 ml
    3 cyl.- 44 ml
    4 cyl.- 34 ml
    5 cyl.- 40 ml
    Stukanie w silniku dochodzi właśnie bardziej z 1 cylindra może to faktycznie wtryskiwacz? Tak czy siak zapewne będzie trzeba je zrobić, ale czy wszystkie?