Ja mam taki podobny dźwięk tyle że w vectrze i cyka nieszczelny kolektor wydechowy. Dźwięk też jest dość głośny. Może akurat coś Cię to naprowadzi.
Ja mam taki podobny dźwięk tyle że w vectrze i cyka nieszczelny kolektor wydechowy. Dźwięk też jest dość głośny. Może akurat coś Cię to naprowadzi.
No dobra tylko jak najlepiej sprawdzić takowy kolektor? W poniedziałek będę coś działał przy samochodzie bo mam chwile wolnego, dodam, że ten dźwięk często zmienia się, jednego dnia stuka, drugiego bardziej w brzęczenie podchodzi ciężko dźwięk zlokalizować bo po całym silniku roznosi się, wczoraj byłem prawie pewien, że tłok mi wypaliło bo znalazłem filmik na yt i dźwięk był podobny, ale kurcze dzisiaj odpalam auto i dźwięk jest zupełnie inny. W poniedziałek zacznę od zrzucenia paska wielorowkowego.
Budą trzęsie u mnie od dawna bo dwumas jest rozklekotany, ale z przyjściem tego hałasu nic się nie zmieniło w sposobie odpalania. Dwumasa raczej tak nie hałasuje w rytm silnika
Kolego odrobina156 a jakie jeszcze miałeś objawy i czy wymieniałeś silnik czy remontowałeś stary?
W moim przypadku zdecydowałem sie na najdroższe, ale i najpewniejsze rozwiązanie czyli kompleksowy remontW sumie objawów żadnych nie miałem poza tym ciężkim odpalaniem i wstrząsami z tego wynikającymi. Po odpaleniu to już niemiłosierny stukot metaliczny:/ jeśli chodzi o dymienie, spalanie, temperatura, jazda i dynamika wszystko było ok. Mimo wszystko mam nadzieję, że u Ciebie to nie tłok się zatarł, a jakaś inna pierdoła wini. Płynu chłodniczego Ci nie ubywa?
U mnie auto pali dobrze, płyn chłodniczy delikatnie ubywał zimą, ale chłodnica okazała się delikatnie nieszczelna bo po otwarciu termostatu parowało spod maski. A co byś sugerował gdyby płyn chłodniczy gdzie indziej znikał?
Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu i zrobiłem próbę przelewową z racji tego, że alfa zaczęła stukać pomyślałem, że to może przez wtryskiwacze, najlepsze w tym wszystkim, że jak auto rozgrzeje się to dźwięk stukania zmienia się może nawet w mocniejsze stukanie. Próba przelewowa trwała mniej więcej 4 min i wg. mnie wyszło niezbyt pozytywnie
1 cyl.- 56 ml
2 cyl.- 34 ml
3 cyl.- 44 ml
4 cyl.- 34 ml
5 cyl.- 40 ml
Stukanie w silniku dochodzi właśnie bardziej z 1 cylindra może to faktycznie wtryskiwacz? Tak czy siak zapewne będzie trzeba je zrobić, ale czy wszystkie?