Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: rozgrzewa się i jest problem

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 JTD

Domyślnie rozgrzewa się i jest problem

Witam wszystkich mam taki problem z moją alfą że po rozgrzaniu do 90 stopni jeszcze przez chwile jest git po nie długim czasie zaczyna mrygać ciśnienie oleju, dam mu gazu i przestaje, po opadnięciu obrotów do 1000 znów mryga. czy jest to spowodowane tym że mam wycieki oleju i raz na 2 tygodnie 1 litr muszę dolać??
    Oraz drugie pytanie zaświeciła mi się kontrolka wtryskiwaczy ale autko normalnie chodzi nie ma z nim problemów myślicie że to wina przepływomierza, czy jakiegoś innego ustrojstwa??

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Kontrolka ciśnienia olej zaświeca się gdy masz zbyt niskie jego ciśnienie. Jeśli nie jeździsz poniżej minimum to raczej nie powinna się świecić, no chyba, że masz zajeżdżony silnik lub problem z pompą oleju (co doprowadzi do zajeżdżenia silnika).

Kontrolka z wtryskiem odpowiada za wiele rzeczy. Podepnij auto pod kompa to pewnie czegoś się dowiesz.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Alucard30
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    2.4 JTD ++

Domyślnie

Pojawiająca się kontrolka oleju na niskich obrotach przy rozgrzanym silniku = kończąca się pompa oleju.
    Przez chwilę masz git, bo olej zagrzewa się wolniej niż płyn w silniku.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Skocz do mecha bo załatwisz silnik (szczególnie jeśli masz TS-a).

Mieszka w
    Legnica
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 JTD

Domyślnie

sorry chłopaki nie jeżdżę do żadnych diagnostyków czy mechaników, wszystko sobie robię sam.
    Zajade silnik moja wina sam go wymienię, nie mam czym podpiąć go do kompa tzn nie mam sprzętu
    z ciśnieniem oleju działo mi się jak go już kupiłem ale jak jade po autostradzie to nawet nie mrygnie i nie ważne czy jade pół godziny czy 3 godziny wystarczy że obroty mu zejdą do tysiąca i mryga

Użytkownik Rowerzysta Avatar Alucard30
    Mieszka w
    Mazowieckie
    Auto
    2.4 JTD ++

Domyślnie

Cytat Napisał maniutek1406 Zobacz post
    sorry chłopaki nie jeżdżę do żadnych diagnostyków czy mechaników, wszystko sobie robię sam.
    Zajade silnik moja wina sam go wymienię, nie mam czym podpiąć go do kompa tzn nie mam sprzętu
    z ciśnieniem oleju działo mi się jak go już kupiłem ale jak jade po autostradzie to nawet nie mrygnie i nie ważne czy jade pół godziny czy 3 godziny wystarczy że obroty mu zejdą do tysiąca i mryga
    To napiszę po raz kolejny, jadąc na obrotach ciśnienie rośnie (patrz budowę pompy oleju - ciśnienie wzrasta wraz z obrotami), a jak ona już niedomaga to przy wolnych obrotach (chodzi o zupełnie niskie jałowe ponizej 1000obr\min) ciśnienie spada tak nisko, aż się zapala kontrolka - co w dłuższej perspektywie doprowadzi do zatarcia silnika, a najpewniej panewki.

Użytkownik Fachowiec Avatar Rzmudzior
    Mieszka w
    wschód
    Auto
    145 1.4 TS '00, Fiat Croma 1.8 '07

Domyślnie

Możesz mieć przytkany syfem smok lub podgiętą miskę olejową. Tam bym zaczynał poszukiwania. Potem pompa oleju - zimny olej ma większą lepkość i na zimnym jest wyższe ciśnienie.
    Z Alfą jak z kobietą... Żyć trudno, a zabić szkoda

Alfa Romeo 145, Toyota Yaris, Fiat Croma
    https://makramomaniak.pl/

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    ES
    Auto
    33 SW

Domyślnie

Cytat Napisał maniutek1406 Zobacz post
    Jak wszystko robisz sam to skombinuj sobie manometr, wkręć go w miejsce czujnika i zweryfikuj czy ciśnienie faktycznie jest za niskie. Tzn. w tych samych warunkach, co lampka mrugała. Czujniki często padają, a może też być źle dobrany i zapalać lampkę na desce, mimo dobrego ciśnienia. Plus przeprowadź pomiary na wysokich obrotach i rozgrzanym oleju - tego czujnik nie zweryfikuje, a to właściwie najważniejsze, żeby nie zatrzeć motoru!

PierwszyMistrz
    Gość

Domyślnie

Zacznij od wymiany oleju i filtra.

Jesli masz mozliwosc usun wycieki.

Dla silnika z duzym przebiegiem niskie cisnienie oleju na biegu jalowym jest calkowicie normalne, znaczenie bardziej niebezpieczne jest zapalenie sie cisnienia oleju na wysokich obrotach.

Mieszka w
    Legnica
    Auto
    alfa romeo 156 2.4 JTD

Domyślnie

witam panowie czy są jakieś zestawy naprawcze pompy olejowej??
    Wczoraj wszedłem pod autko okazało się że przy okazji z miski jak sie rozgrzewa to wypluwa olej, cały alternator już mam w oleju, to jakaś masakra, przy okazji jeszcze podcieka z przepływomierza oleju(chodzi mi o to gdzie się filter wkręca ;p ) czy jakoś tak ;p .
    Nie mam już siły do tego złomu tylko pieniądze mnie ten syf kosztował bo to sprzęgło przeguby a to a tamto mogłem go od razu na złom po ciąć jeszcze bym zarobił na tym i kupił jakieś inne mniej awaryjne auto.....