Strona 5 z 24 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 232

Temat: Chcę kupić ale się boję

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Wiele osób mówi, że Alfa Romeo to po prostu Fiat i ja się w tym zgadzam, co do wykonania... Niektórym strasznie przeszkadza to, ze coś piszczy, szarpie, klekocze, tu coś lata itd itp... Ja jezdzac całe życie fiatami po przesiadce na alfe po prostu czuje się jak w domu, wiec w zadnym wypadku nie zaliczylbym tego do WAD samochodu...

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

jest w tym trochę racji

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

A ja pozwole sobie trochę zamącić w teorii kupowania zadbanych i drogich Alf.
    W moim odczuciu wszystko zależy od tego jak długo kolega zamierza autem jeździć.
    Niestety są sytuacje, gdzie kupujemy droższe auto w przeświadczeniu o jego dobrej historii serwisowej a okazuje się, że cena była wyższa dla zmylenia.
    Jeśli ktoś chce pojeździć dłużej autem to czasami warto kupić auto troszkę zaniedbane, w "promocyjnej" cenie i wyprowadzić je na prostą na początku eksploatacji. A potem po prostu cieszyć się jazdą. Oczywiście nie mówię o aucie zawiniętym 3 razy wokół drzewa. Ale konieczność wymiany zawieszenia czy polakierowania drzwi to nie tragedia a pozwala naprawdę dużo urwać z ceny. Poza tym umówmy się, nie kupujemy nowego auta a 10-letnie.
    Bawią mnie czasami ludzie kupujący 15-letnie auto i szaleją z miernikiem lakieru, skacząc jak małpy dookoła samochodu i robią wielkie oczy jak okaże się,że drzwi były malowane albo szpachlowane.
    Poza tym kup 156 2.5 V6. Pali od ch..a,ale to jest dopiero radość z korzystania z auta

Użytkownik Embrion
    Auto
    Afla Romeo 147 1.6TS 105 Progression '2007

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    siewen jak nie widzisz różnicy miedzy jakością montażu a uzytymi materiałami to ciężko dyskutować.Materiały 147 ma jedne z lepszych w klasie ale montaż jest bardzo przeciętny. I fajne są te historie " nie wiem jak twoja ale moja alfa nie trzeszczy" ,ja to mam pecha ,mam 4 alfę jeździłem chyba z dwudziestoma i każda ,niezależnie od modelu ustepuje jakością montażu ,może sztywnością nadwozia ,wyciszeniem i odizolowaniem pracy zawieszenia od konkurencji z klasy premium jak audi,bmw czy mercedes,smutne jest także to że ustepuje wyraźnie takim markom jak vw czy ford nawet. Oczywiście każda moja alfa w momencie zakupu także była taka jak bym chciał,ale ten stan zawsze trwał zbyt krótko niż powinien.Może inaczej uzytkuje auto niż wy wszyscy
    jarek1986 byłbyś dobrym politykiem, bo przeinaczasz wszystko jak leci Najpierw pisałeś, że twierdzę, że Alfa jest lepsza od Focusa chociaż nic takiego nie napisałem. Teraz twierdzisz, że nie czaję różnicy między jakością montażu, a użytymi materiałami. Dyskusja jest zatem bezcelowa, bo nic Ci nie poradzę, że w oparciu o własne doświadczenia widzę dobre materiały i dobrą jakość montażu w swojej 147. Kupowałem w swoim życiu już parę ładnych używanych samochodów i w jednym oglądanym egzemplarzu wnętrze wyglądało jakby miało się rozsypać, a w drugim identycznym modelu, jakby wyjechało właśnie z fabryki. Ciągle jednak nie zauważasz, że ja piszę o swoim samochodzie, który został wyprodukowany pod koniec 2007 r. i poprzedni - jeden - właściciel dbał o samochód, nie żałował na niego pieniędzy i nie był "majsterkowiczem". Przyznasz, że to jest główna miara sukcesu, że auto nie wygląda jak kurpiowska wycinanka w środku i mechanicznie jest w perfekcyjnym stanie.
    Porównujesz Alfę do Audi, BMW czy Merca i jeszcze piszesz, że nawet ustępuje jakością VW czy Fordowi. Rozumiem, że porównujesz swoje 166. Może i 166 nie dorównuje jakością materiałów i montażu takim autom jak Audi A6, BMW 5 czy Mercedes E, ale chyba dobrze wiesz, że te auta są wyznacznikami jakości w swojej klasie, zwłaszcza Audi. Te koncerny ścigają się między sobą w użytych materiałach i ich spasowaniu, bo dobrze wiedzą, że zawsze będą często porównywani. Nawet Lexus nie dorównuje jakością do "niemców" ze swojego segmentu. Porównaj jednak niemieckie kompakty z tych samych lat do 147. Uważasz, że Golf w 2004 roku miał lepszą jakość materiałów i wykończenia od 147 z tego samego roku zwłaszcza po FL? W porównaniu (2003 r) Alfy 147 z BMW3 Compact i Audi A3 na moto.pl, Alfa jakością wnętrza zremisowała z BMW z lekką przewagą tego drugiego - wygrało A3 co w ogóle nie zaskakuje. 147 w 2004 przechodziła lifting gdzie poprawiono materiały i jakość montażu, a w 2007 przeprowadzono kolejny drobny lifting, który także obejmował sprawy związane głównie z jakością wnętrza i jakimiś pierdółkami na zewnątrz. W google jest sporo materiałów opisujących zmiany jakościowe 147. Był to ważny model dla Alfy produkowany bardzo długo i dlatego starali się nadążać za rynkiem.
    Napisałeś żeby Now kupił sobię inną Alfe np. 166 No to trzeba było tak od razu, a nie pisać, że ktoś kto go namawia do 147 wypisuje głupoty.
    A propos 166, to Clarkson podczas testu tego auta w Top Gear nie stwierdził, że 166 ma dużo gorszej jakości wnętrze niż BMW 5 i sam by wybrał 166 zamiast BMW czy Audi, bo to inna bajka i inne wrażenia z jazdy. I właśnie to wyróżnia Alfy na tle innych marek, a nie fakt, że szczeliny między plastikami we wnętrzu mają 1,5mm,a nie 1mm...

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

znowu gadasz od rzeczy jakość a materiały wszystko razem ,audi w każdym modelu od a3 po a8 (plastiki na słupkach B z plastiku jak z chińskiej zabawki) ma materiały takie sobie (tragiczny spód deski w a4 i a6,schowek z plastiku który się rysuje,farba na przyciskach która złazi,ale smutne jest to że audi z 99 roku po 5 latach jazdy po Polsce jest bardziej zwarta i przyjemna w jeździen niż alfa z 2005 roku po roku w Polsce . A alfą wprowadzając każdy model obiecywała wysoką jakość ,nie mówili swoim klientom ,nie przyjmujcie się że nasze auta będą po 3 latach rozklekotane bo przecież są " z innej bajki i dają inne wrażenia z jazdy " ( ciekawe jakie inne są te wrażenia swoją drogą? ). A co do Clarksona to miałby inne zdanie gdyby się po Polsce przejechał 5 letnim audi a 5 letnią alfą. A powiedz mi jakie to materiały poprawiono po liftingu? Bo ja tam żadnej poprawy nie widzę,zastosowano inny plastik na desce (moim zdaniem na minus ) i zmieniono boczki dając im parę poprzecznych pasków,to jest ta zmiana jakościowa? Wyciszono drzwi aby nie rezonowały? Odesparowali zawiechę żeby po wjechaniu w dziurę nie było jebnięcia nawet na 15 calowej feldze? Zrobili takie szyny żeby fotel się nie kiwał ? Nie ? To nic ten lifting nie przyniósł oprócz zmiany wyglądu zewnętrznego.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 03-05-2013 o 18:20

Now
    Gość

Domyślnie

Witam dzisiaj ponownie.

Panowie. Spokojnie. Nie ma zanczenia czy ALFA dorównuje któremuś z markowych niemców.

Chcę tylko Waszych podpowiedzi, rad a nie sporów.

Każdy z facetów w tym kraju jest fachowcem i niech tak zostanie.

Znalazłem coś takiego jeszcze - może ktoś mi podpowie co o niej myśli.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-sli...C28990146.html

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał Now Zobacz post
    Witam dzisiaj ponownie.

Panowie. Spokojnie. Nie ma zanczenia czy ALFA dorównuje któremuś z markowych niemców.

Chcę tylko Waszych podpowiedzi, rad a nie sporów.

Każdy z facetów w tym kraju jest fachowcem i niech tak zostanie.

Znalazłem coś takiego jeszcze - może ktoś mi podpowie co o niej myśli.

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-sli...C28990146.html
    Hehe jestem ciekaw gdzie gość widzi chrom pakiet i multimedialna kierownice, poza tym mam wrażenie że cena jest coś podejrzanie niska

Now
    Gość

Domyślnie

No kierownica zwykła to widzę. Cena - atrakcyjna ( chyba )

Użytkownik Znawca
    Auto

Domyślnie

bardzo ładnie się prezentuje ,cena mega atrakcyjna ,ciekawe gdzie ma gnizado 12 v w bagażniku ? Chyba jak wyjmie żarówkę i podłączy się na krótko

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 było

Domyślnie

Ciekawe zdanie na koncu opisu atua, modelowo jest to rocznik 2004 heh lol, czyli co z grodnia 2003 czy jak