Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Otwieranie bagaznika a alarm wersja sedan

Bartek_P
    Gość

Domyślnie

To tym bardziej by się alarm nie włączył. Włącza się bo właśnie ten czujnik widzi że jest klapa otwarta. A przy opcji otwarcia bagażnika z pilota nie powinien się rozbroić , a po zamknięciu uzbroić. Ale nie wiem co może być przyczyną, alfy nigdy nie robiłem. Poszperam w wolnej chwili

Kayrol
    Gość

Domyślnie

Czyżby ? otwierasz bagaznik z pilota. uchyla się .. czujnik nadal nie podał ze bagaznik otwarty, otwierasz klape i zaczyna wyć... to jest alfa ... miałem ten problem w passacie tyle ze alarm nie był taki głupi jak w alfie.

Bartek_P
    Gość

Domyślnie

JAk pisałem , nie robiłem alfy. Pierwsze co przychodzi do głowy to sprawdzenie czujnika.

Kayrol
    Gość

Domyślnie

ajednak.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

powróce do tematu, bo trzebaby to w końcu rozwiązać różne problemy z alarmem nie działającym tak jak powinien.

czujnik od pokrywy bagażnika wydaje się działać OK - w MESie widziałem poprawnie stan otwarcia/zamknięcia bagażnika. Równiż gdy zamykam z pilota gdy bagażnik jest otwarty, to Alfka jak zwariowana mruga szybko kierunkowskazami.

Inna sprawa o której wspomnę to sygnalizacja po zamknięciu z pilota(i aktywowaniu alarmu). Alfka mignie kierunkowskazami tak jak to powinna, ale co natomiast jest dziwne, to że syrena czasem wyda dźwięk: podwójne piknięcie (w ciągu pierwszytch powiedzmy 20sek, nigdy nie od razu po zamknięciu), innym razem nie wyda żadnego dźwięku.W instrukcji nic nie piszą o pikaniu. Wie ktoś co to znaczy?

Tak jest w każdym razie od kiedy ją kupiłem 3.5 roku temu, raz z piknięciami, innym razem bez.

Ostatnie parę dni mam jeszcze inne problemy z tym alarmem. Parokrotnie każdego dnia włącza się syrena na 25sek. Kierunkowskazy nie migają podczas gdy alarm wyje(a chyba powinny gdyby to faktycznie centralka alarmu zauważyła jakieś naruszenie). Po rozbrojeniu, w przypadku faktycznego naruszenia czujnika i włączenia się alarmu, dioda od alarmu (ta na przedniej szybie) powinna dalej mrugać i sekwencją wskazywać który czujnik wywołał alarm. U mnie po rozbrojeniu zaraz po wyciu syreny nic nie mruga, czyli tak jakby nie było alarmu.
    Skoro zarówno kierunkowskazy nie mrugają gdt wyje syrena jak i dioda nie wskazuje na żaden alarm zapisany w pamięci, to zaczyna mi wyglądać na problem samej syreny, która ot tak sobie zaczyna chyba wariować.

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z podobnym przypadkiem i coś mógłby podpowiedzieć?

Jak wróci ładna pogoda, i będę miał czas, to chciałbym sprawdzić wszystko z instrukcją montażową, ewentualnie wszelkie podłącznia do instalacji zlutowałbym - wg instrukcji wygląda mi to na jakieś marne złączki. Może te moje problemy to jakiś banał w stylu niepewne połącznie (pamiętam z Lanosa rozgałęzienia masy robione na zaciskach, niezłe jaja miałem z pracą silnika do czasu zanim nie zlutowałem wszelkich rozgałęzień).

BTW. właśnie zaobserwowałem że przy otwartej masce alarm normalnie mi się uzbraja, a chyba powinien dawać znać że coś nie halo? w przypadku otwartego bagażnika czy drzwi od razu wściekle mruga kierunkowskazami.