Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Nigdy
    Mieszka w
    Okolice Oświęcimia
    Auto
    159 Sportwagon 2.4JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Cytat Napisał tomex_187 Zobacz post
    w przeliczeniu prawie 80000zl, ale nie ma co przeliczac, w Danii nie moge sie poruszac samochodem na polskich tablicach, wiec tylko tu moge dokonac zakupu, niestety ;/
    1.9jtd 0-100 9.4
    2.4jtd 0-100 8.4sec....
    1.9jtd ubezpieczenie tansze i ekspolatacja.... juz sam mam wode z mozgu
    80k To w PL dostaniesz za połowę tej ceny. Nie możesz kupić tu auta, przetransportować je do Danii i tam rejestrować? Nie wierzę że nie ma takiej możliwości. Przemyśl to, miast kupować na łapu capu auto które jest akurat dostępne i które w dodatku nie bardzo Ci odpowiada. Co do pojemności to zdecydowanie polecam 2.4. Nie będziesz żałować.

Topss odpryskami bym się nie martwił. Ja jeżdżę swoją pół roku i przybyło ich niestety już kilka. Tak dzieje się gdy autem tłucze się sporo po autostradach, często prędkościami delikatnie odbiegającymi od ustawowo dozwolonych

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Dania ma bardzo specyficzne przepisy. Nie można tam mieszkać i jeździć autem zarejestrowanym poza DK (bardzo wysokie kary). Opłaty związane z przerejestrowaniem auto z PL do DK są na poziomie 2/3 wartości auta w Danii.

Inna sprawa, że widząc ten poziom cen w Danii od razu wiadomo dlaczego auta ściągnięte z Danii musi mieć jakieś wady.

Użytkownik Ogier Avatar stefek
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Auto
    159 1.9 JTDM SW

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Inna sprawa, że widząc ten poziom cen w Danii od razu wiadomo dlaczego auta ściągnięte z Danii musi mieć jakieś wady.
    Dlaczego ma mieć wady? Mam 3 auta sprowadzone z Danii w tym obecną alfę, auta przeważnie kupione za mniejszą wartość jak na rynku polskim. Auta te są pewne (jedno użytkuję od 5 lat, zero problemów), bezwypadkowe i w ogóle w super stanie.
    Eksportując auto z Danii otrzymujesz zwrot podatku równowartości 63% zakupu auta, więc nie wiem dlaczego się tego obawiać

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał djstefan Zobacz post
    Dlaczego ma mieć wady? Mam 3 auta sprowadzone z Danii w tym obecną alfę, auta przeważnie kupione za mniejszą wartość jak na rynku polskim. Auta te są pewne (jedno użytkuję od 5 lat, zero problemów), bezwypadkowe i w ogóle w super stanie.
    Eksportując auto z Danii otrzymujesz zwrot podatku równowartości 63% zakupu auta, więc nie wiem dlaczego się tego obawiać
    Skoro otrzymuje się zwrot tego podatku to wszystko staje się jasne. Myślałem, że tak nie jest. W takim razie to co pisałem o wadach samochodu importowanego z Danii nie jest prawdą.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-05-2013 o 10:16

rezerve
    Gość

Domyślnie Dwie AR 159 na oku...

Cześć wszystkim ...holikom

Zastanawiam się nad zakupem AR 159. Mam parę pytań, które mam nadzieję pomogą mi podjąć decyzję. Mam na oku dwie 159-tki:

1. Wersja 1.9 - 150KM 2009 (kupiony 2010) z przebiegiem 50kkm
    2. wersja 2.4 - 200KM 2009 z przebiegiem 170kkm

są w podobnej cenie (1. - 47 tys. 2. - 49 tys.). Różnice w wyposażeniu są takie, że 1. ma ksenony i nawigacje. Obie są w automacie.

Pytania jakie mi się nasuwają to czy ceny są odpowiednie do przebiegu i rocznika?
    Czy warto brać pod uwagę wyposażenie w ksenony i nawigację? Akurat radio można zawsze zastąpić dowolną stacją multimedialną jak ktoś lubi więc na to bym nie patrzył. Natomiast ksenony...jeździłem do tej pory samochodem z ksenonami i powiem szczerze, że wrażenia w nocy są naprawdę dobre. A o lampach zwykłych w AR 159 nie słyszałem dużo dobrego...

Dzięki z góry za pomoc

Topss
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piotrekkr Zobacz post
    Trzeba Ci wiedzieć, że Q4 to bardzo droga w utrzymaniu opcja jeśli trafi się na zaniedbany egzemplarz.
    Czy jest koś na forum kto użytkuje auto w podobnej konfiguracji, tj. 210km + Q4 + manualna skrzynia
    bardzo chętni spotkałbym się bądź porozmawiał przez telefon.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    zabrze
    Auto
    Audi S8 D2.... Alfa 159 SW 1,9JTDM 16v

Domyślnie

Cytat Napisał rezerve Zobacz post
    Cześć wszystkim ...holikom

Zastanawiam się nad zakupem AR 159. Mam parę pytań, które mam nadzieję pomogą mi podjąć decyzję. Mam na oku dwie 159-tki:

1. Wersja 1.9 - 150KM 2009 (kupiony 2010) z przebiegiem 50kkm
    2. wersja 2.4 - 200KM 2009 z przebiegiem 170kkm

są w podobnej cenie (1. - 47 tys. 2. - 49 tys.). Różnice w wyposażeniu są takie, że 1. ma ksenony i nawigacje. Obie są w automacie.

Pytania jakie mi się nasuwają to czy ceny są odpowiednie do przebiegu i rocznika?
    Czy warto brać pod uwagę wyposażenie w ksenony i nawigację? Akurat radio można zawsze zastąpić dowolną stacją multimedialną jak ktoś lubi więc na to bym nie patrzył. Natomiast ksenony...jeździłem do tej pory samochodem z ksenonami i powiem szczerze, że wrażenia w nocy są naprawdę dobre. A o lampach zwykłych w AR 159 nie słyszałem dużo dobrego...

Dzięki z góry za pomoc
    nno tak dziwne ze sa jeszcze tacy na swiecie co wierza w 4 letnie diesle i 50 przebiegu jakies 12 tys na rok...... macie racje ktos doplaca duzo kasy za diesla zeby smigac nim do marketu bo do kosciola to tego pakietu 12 tys rocznie moze zabraknac.......

- - - Updated - - -

chyba ze druga opacja auto bylo mocno rozbite i dlugo stalo..... potem je ktos dlugo sztukowal ...... wtedy przebieg moze byc realny ...

rezerve
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    chyba ze druga opacja auto bylo mocno rozbite i dlugo stalo..... potem je ktos dlugo sztukowal ...... wtedy przebieg moze byc realny ...
    jest to i podejrzane ale i do sprawdzenia przez odpowiedniego mechanika. tak mi sprawdził w Warszawie mechanik samochód przed zakupem, że skutecznie mnie do zakupu zniechęcił...

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał tomekzabrze Zobacz post
    macie racje ktos doplaca duzo kasy za diesla zeby smigac nim do marketu
    Widziałeś cennik nowych 159? Wiesz jaka w 2008 była różnica w cenie pomiędzy nową 1.9 JTS, 1.9 JTDm 8v i 16v? Praktycznie pomijalna (114.900, 112.900, 117.900 - to ceny SW, oczywiście bez rabatu). Biorąc pod uwagę opinię o silnikach JTS trudno było nie wybierać JTDm.

Po drugie - powyższa oferta to najdroższa 159 JTDm z 2009 obecnie na rynku w Polsce. Cytuję: "Samochód posiadam od nowości. Jestem jego pierwszym i jedynym właścicielem.[...] Przebieg auta to 50 tys. kilometrów. Jest to przebieg oryginalny potwierdzony książką serwisową. ". To jest do zweryfikowania. Jeśli okaże się prawdą to nie widzę powodów do tego, żeby w tą prawdę nie uwierzyć.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 05-05-2013 o 10:31

rezerve
    Gość

Domyślnie

Wszystko fajnie i pięknie ale głównie zastanawiam się nad tym czy warto kupić AR o mocniejszym silniku 2.4 czy też 1.9 150km ale z mniejszym przebiegiem i ksenonami?