Strona 8 z 24 PierwszyPierwszy 123456789101112131415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 232

Temat: Chcę kupić ale się boję

Użytkownik Ogier
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 było

Domyślnie

Co najciekawsze wiekszość aut budowana jest z tycj samych elementów poza karoseria, czy slinkikiem, elektroniką wiekszość, elementów jest standardowa takie jak wtryskiwacze, pompy pompy wtryskowe, zawory egr, amory itp to sie nie zmienia, same elementy maja nawet tą samą charakterystykę róznią się np obudową która została dostosowana do danego modelu, gdyby nie to były by zamienne między sobą.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Co Ty za głupoty pieprzysz?! Jeździsz z autem do mechanika czy weterynarza - bo już zacząłem się zastanawiać! Pytam kolejny raz: co jest w alfie takiego niezwykłego, czego nie mogą mechanicy ogarnąć??
    No to już raczej pytanie do większości mechaników zwłaszcza tych z poza większych miast czemu na widok Alfy zamykają warsztat i udają że ich nie ma.

Cytat Napisał omron8 Zobacz post
    Ludzie w kosmos latają, a ten pisze, że mechanik nie potrafi naprawić samochodu za kilka tysięcy... Bo co? Bo jest bardziej skomplikowany od golfa czy a3?
    Jakiś powód jednak jest.
    Moja Bella

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Bo w tych gównianych samochodzikach ciągle się coś psuje! Zrobi jedno, posypie się drugie i będzie płacz, że to mech spier.ł.
    Wypowie się ktoś, co to za kosmiczne technologie fiat zastosował w alfie? Już nie pierwszy ani nie drugi raz takie coś czytam, a na moje pytania nikt nie odpowiada... Czym niby różni się odkręcenie śruby w alfie od odkręcenia śruby w polo?

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

niczym ,z mechanikami jest taki problem że jak ma szarpac się z wahaczami w alfie to woli poszarpać wahacze z passata bo robi to częściej i pójdzie mu szybciej

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Chodzi chyba oto, że co niektórzy próbują wyjaśnić gównowatość alfy właśnie zaawansowaną techniką w niej zainstalowaną - której oczywiście nie ma (mówię o czasach pod skrzydłami fiata). Przestańcie w końcu myśleć, że alfa to takie mniejsze ferrari bo to po prostu ładniejszy fiacur. Naprawdę nie ma problemu ze znalezieniem instrukcji rozmontywania/zmontowywania kilkunastoletnich silników. Nie wierzycie? Przeszukajcie forum. Nie mówię już nawet o kompach na których pracują warsztaty - dla ułatwienia jeszcze wyskakuje jakie narzędzia są potrzebne i ile czasu zajmie robota. No i oczywiście są po polsku.

Czekam na odpowiedź...

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

jest wiele takich opinii na tym forum : TS nie jest awaryjny tylko zaawansowany technicznie,padające panewki to wina niskiego stanu oleju i kręceniu pod czerwone pole . O alfę trzeba dbać bardziej niż o inne auto żeby była bezawaryjna w sumie z nieznanych szerzej przyczyn,walące zawieszenie to nie wina producenta tylko dróg,paliwożerne silniki 1.6 są takie bo mają sportowy charakter

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    156 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Tez nie moge zrozumiec wypowiedzi niektorych ludzi z forum. Samochod jest samochodem to nie fizyka kwantowa. Kazdy ma podobna budowe i jesli ktos zna sie na mechanice nie powinien miec problemow z naprawa czy to toyota vw czy alfa. Moj mechanik na wejsciu mi powiedzial zebym kupowal alfe i przyjezdzal do niego. A naprawde nie jest kims nadzwyczajnym choc rozne wynalazki juz u niego widzialem. W mojej bylej 166 3.0 wyciagal skrzynie i jakies tam inne pierdoly robil, i nie bylo wiekszych problemow. No moze poza potrzeba wyspawania specjalnego klucza do odkrecenia rozrusznika bo jedna sruba nie chciala sie odkrecic. Pamietam ze pozniej smial sie ze mnie iz ma specjalny klucz do naprawy alfa romeo. byla to trzynastka w krztalcie odwroconej litery "J". Jesli ktos ma troche pomyslunku to naprawi wszystko, alfy nie sa ani troche ciezsze w usuwaniu usterek niz zadna inna marka.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar FerraEnzo
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta 2.0 jtdm (170cv)

Domyślnie

Cytat Napisał jarek1986 Zobacz post
    jest wiele takich opinii na tym forum : TS nie jest awaryjny tylko zaawansowany technicznie,padające panewki to wina niskiego stanu oleju i kręceniu pod czerwone pole . O alfę trzeba dbać bardziej niż o inne auto żeby była bezawaryjna w sumie z nieznanych szerzej przyczyn,walące zawieszenie to nie wina producenta tylko dróg,paliwożerne silniki 1.6 są takie bo mają sportowy charakter
    Właścicielu 4 Alf...nie nazwę Cie alfaholikiem choć użytkujesz to forum. W sumie nie wiem po co, chyba żeby siać propagandę jaka ta alfa jest zła i w ogóle, ale kupiłem już 4 bo nie stać mnie na A3 albo A6...jej no tez mi jest smutno.
    Zrozum - są ludzie, którzy mogą jeździć Golfem, Audi a3, Civiciem, Mazda 3 czy jakimś innym kompaktem, który bije na głowę jakością i BEZAWARYJNOŚCIĄ nasze Alfy, ale im się do jasnej cholery te auta nie podobają ! Capito? Skrzypi, nie wybiera nierówności, dużo pali, ma słabo spasowane elementy etc...ale ja uwielbiam moją ALFĘ!!
    Uwielbiam scudetto, te światła, najładniejszą trójramienną kierownice, zegary, fotele, linie boczną - uwielbiam patrzeć na ten samochód. Czujesz to? Chyba nie...ja za to czuje ogromne rozgoryczenie wynikające z konieczności jazdy beznadziejną alfa z racji braku kasy na wymarzoną a6 w tdi. Ehhhh...chłopie srasz do własnego koryta.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto

Domyślnie

Skrzypi, nie wybiera nierówności, dużo pali, ma słabo spasowane elementy etc...ale ja uwielbiam moją ALFĘ!!
    No to napisz to być może przyszłemu użytkownikowi a nie pisz, że ktoś "sra do własnego koryta". No ale w sumie Twoja wypowiedź pasuje do większości osób na tym forum. Grunt to naopowiadać wszystkim głupot o bezawaryjności tej awaryjnej marki, a wieczorami siedzieć w garażu lub pod blokiem (jak ktoś niema garażu) i naprawiać truchło. "Niech inni męczą się jak ja".
    BRAWO!! Postawa godna pochwały!

- - - Updated - - -

Zrozum - są ludzie, którzy mogą jeździć Golfem, Audi a3, Civiciem, Mazda 3 czy jakimś innym kompaktem, który bije na głowę jakością i BEZAWARYJNOŚCIĄ nasze Alfy
    Zrozum, że to nie obchodzi założyciel wątku!
    Kuwa zacznijcie używać głowy do myślenia a nie tylko do ciągnięcia!

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Zrobil sie maly offtop, ale widze, ze wiekszosci ludzi tutaj jezdzi samochodami 10lat+, jakim cudem w takich samochodach cos sie ma nie psuc w dobie "mody na psucie", to nie sa merce z 70-80 roku, gdzie w instrukcji nie uwzgledniono w ogole awarii silnika... Tak juz jest, kupujesz samochod, konczy sie gwarancja i samochod zaczyna sie sypac, normalna rzecz, niezaleznie czy jezdzisz alfa, vw, mercem, bmw... To samo masz np. Z ubraniami, ile ludzi chodzi jeszcze po ulicach "staromodnie", w ubraniach co chyba jescze kupili za PRL'u, a teraz ? Kupisz spodnie w super extra galerii, dwa miechy i rozprute "od chodzenia", chcac nie chac, wywaliles wlasnie 150zl i musisz kupic nowe... Z samochodem to samo, nic nie trwa wiecznie, nie wiem ludzie widzac "alfa romeo" oczekuja od tego bezawaryjnosci, super precyzji bo "alfa romeo", a juz mowilem wczesniej ja jezdze cale zycie fiatami i dla mnie alfa romeo to FIAT, zawsze cos trzeszczy, piszczy, stuka, a gadajac z znajomymi to zagladaja do serwisu nie wiele rzadziej niz ja... Nie tak dawno jak wczoraj na fb kolega mi pisal zbuwlersowany, ze jechal z znajomymi golfem z 2000 roku, przy stacji przycisnal sprzeglo, jak pizglo pompa, to tylko zostawil plame na drodze i tyle bylo go widac, tu nie ma reguly, samochod to samochod, kazdy sie psuje, ale tez nie warto robic z alfy romeo nie wiadomo jakiego ferrari i takze "ile to kosztuje", jak nie raz jade samochodem i widze co ludzie robia z tymi autami to mi sie noz w kieszeni otwiera, a potem placz "ALFA SIE PSUJE", skoro np. Obok shella w Zorach jest "nierownosc" na skrzyzowaniu, miejscowi to wiedza, zeby nie jechac szybciej, ale co chwile widze jakiegos "idiote", ktory ryje podwoziem... Alfa to samochod jak kazdy inny, tylko nie mozna sadzic, ze siedzi sie w najlepszym samochodem na swiecie i przyciskac gaz na kazdej mozliwej prostej... Dalej, jak u mnie jedzie sie na Jastrzebie jest znak 70km/h, ja tam jade alfa max 60, zwalniajac do 50 z dbalosci o zawieszenie, a nie raz jakas inna alfe po prostu obok mnie smignie, przeciez to jest strzal w stope, nie mowiac o tym, ze w moim fiacie sedici mam przejechane 25tys km i mam przednie zawieszenie do wymiany przez nasze cudne drogi...

Alfa romeo to samochod jak kazdy inny i nie nalezy z niego robic "nadsamochodu"...
    Ostatnio edytowane przez Mongoose ; 07-05-2013 o 08:40