Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Skrzypiące fotele

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał alfagt19jtd Zobacz post
    w poprzednim GT z 2004 roku skrzypiały gąbki (fabryczne wytłoczki) trąc o metalowe elementy stelaży foteli
    producent dobrał gąbkę o złych parametrach - skrzypiała nawet jak się ją pocierało palcem

po rozebraniu foteli elementy metalowe stelaży stykające się z gąbkami zostały okl
    ejone plastrem opatrunkowym
    - takim białym sprzedawanym w rolkach w aptekach - skrzypienie wyeliminowane
    Kolego a duzo jest zabawy zeby rozebrac fotele , bo jak dobrze zrozumiałem to ściągałes skórę z fotali tak?Mozesz napisac co i jak z góry dziękuje i Pozdrawiam

alfagt19jtd
    Gość

Domyślnie

tapicer rozbierał i składał, ja tylko oklejałem stelaże

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Cytat Napisał drift-r Zobacz post
    U mnie też to skrzypi ale zawsze zapominam czymś podkleić.
    a ja dopiero w sobotę zauważyłem, że u mnie też to potrafi zaskrzypieć, ale dopiero chyba teraz. Jak jeżdżę z moją drugą połówką to nigdy nic nie skrzypiało, a kolega zapiął się pasem i mu coś tam skrzypiało od pasa.

Użytkownik Romeo Avatar redek83
    Mieszka w
    Raszyn
    Auto
    Inny

Domyślnie

U mnie skrzypi fotel kierowcy w miejscu stykania sie skóry oparcia ze skórą na podłokietniku. Zastanawialem sie nawet czy tego nie smarować czymś ale chyba bede musial pomyslec o jakiejs bezbarwnej taśmie.
    STOP CIOTOM DROGOWYM
    Było>> 166 2.4 JTD '99 >> GT 1.9 JTD '05 >> Jaguar X-Type 2.5 '03 >> Laguna 2 FL 1.9 DCI '05>>
    Jest>> Passat B6 2.0 TSI 200KM '07 ver. USA

Użytkownik Embrion Avatar Zbinio
    Mieszka w
    Gniezno
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD - była; Brera 2.0 JTDm jest

Domyślnie

Czytając kolegów posty zauważyłem, że przytoczone spostrzeżenia co do przyczyn skrzypienia tapicerki pokrywają się z moimi.
    Ja też w tym zakresie miałem problem. Zauważyłem, że jak odseparuje plastikowy uchwyt do mocowania pasów od skóry to skrzypienie ustępuje. Dlatego osłoniłem plastikowe uchwyty, wykorzystując do tego osłonki stosowane na pasy, zapinane na rzepy. Ponadto zauważyłem, że podłokietnik niesymetrycznie ułożony jest w stosunku do fotela kierowcy. Jak się do niego zbliży, to też potrafi zaskrzypieć. To udało mi się wyregulować i ustawić tak, aby nie stykał się z żadnym z foteli. Pomimo tych zabiegów zauważyłem, że jak naduszę mocniej na piankę boków siedziska to też odzywa się skrzypienie. Myślę, że jest to efekt który opisano wcześniej - czyli tarcie pianki o stelarz.
    W alfie GT jest sporo dupereli które człowieka wkurzają, ale drobnym zabiegiem można je definitywnie wyeliminować. Jak kupiłem dwa lata temu GT, to powiedziano mi że podczas jazdy potrafi odzywać się tylna półka. I rzeczywiście, wielokrotnie coś z tyłu wpadało w drgania, zwłaszcza przy nierównościach, hamowaniu etc. Postanowiłem to wyeliminować. Przyjrzałem się dokładnie półce, wyczaiłem słabe punkty i poprzyklejałem przezroczyste rzelki. W pierwszej chwili myślałem, że rozwiązałem problem, ale drgania znowu sie pojawiły. Kombinowałem dalej, z zawiasami półki, z tylnym oświetleniem przy szybie etc. Nic nie pomogło. Aż w końcu zrobiłem test drodowy przy niedomkniętej klapie bagażnika. O dziwo drgania niby z tylnej półki ustąpiły. Jak się okazało to zawias tylnej klapy powodował takie nieprzyjemne wibracje. Nasmarowałem go smarem grafitowym i problem definitywnie znikł. Od razu się w niej lepiej poczułem . Takie są już te nasze alfunie .

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Zbinio dobry post napisales, napewno to pomoze innym!!!

Użytkownik Romeo Avatar Abidibi1509
    Mieszka w
    Świecie
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM

Domyślnie

Warto dodać, że producent wymyślił własne rozwiązanie (najwidoczniej) z tymi wpięciami do pasów, bo na wpięciu pasażera zauważyłem, że są przyklejone z dwóch stron takie cienkie plastry materiałowe. Jak napisałem wyżej- pewnie ma to zastosowanie, ale podczas jazdy bez wpiętych pasów, bo jak pasażer mi się zapiął to zaczęło delikatnie grzechotać

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Czy fotele poliftowe z 2002 roku pasują do przedliftowych mocowań?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Tak pasuja
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Użytkownik Embrion Avatar muzycom
    Auto
    nie Alfa :(

Domyślnie

Witam!

Temat dość dobrze mi znany. Praktycznie w każdym aucie coś skrzypi niezależnie od producenta. Uchwyty napoi, skóra, uszczelki itp.

Zwykle problem się pojawia przy kontakcie skóry z innym materiałem, ale skóra trąca o skórę też potrafi skrzypieć. Producenci robią specjalne mapy danego modelu i wiadomo na produkcji gdzie występują problemy. Miejsca takie są przesmarowywane najczęściej środkami zapobiegającymi skrzypieniu. Są lekarstwa na różne problemy:

Metal/szkło/guma/skóra/plastiki w formie kremu, płynów, transparentne, widoczne w świetle UV itp.

Gdyby coś było potrzeba z tego typu środków piszcie śmiało.