Witam Koledzy. Alfa przegoniona po autostradzie 17kmx2 wypaliła dpf-a do 30% z 93% - ikony wypalania nie było. Pozdrawiam
Witam Koledzy. Alfa przegoniona po autostradzie 17kmx2 wypaliła dpf-a do 30% z 93% - ikony wypalania nie było. Pozdrawiam
Dzieki temu tematowi udało sie odratować DPF'a.
Dokładnie sprawa wygladała tak że zapchało go w 77%, przez co komputer przeszedł w stan awaryjny (kontrolka silnika). Wykaskasowanie bledy skutkowało jego ponownym wyswietleniem przez co nie bylo mozliwosci rozgrzania auta, gdyz w trybie awaryjnym max. obroty to ok 3tys. Wiec po serwisowym wypaleniu (zeszło do 65%) przegonilismy auto na trasie (30 km na 3-ce) i stan zapchania zszedł do 13%. Warto wyciorac czasami dziada![]()
To teraz zmień olej i będziesz mógł się cieszyć jazdą![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
olej wymieniony po serwisowym wypalaniu, po jezdzie chyba juz nie trzeba, prawda ?
Po jeździe nie![]()
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Mam takie może głupie pytanie ale nie znalazłem nigdzie odpowiedzi. Czy można podczas jazdy mieć auto podpięte pod komputer i monitorować przebieg procesu wypalania filtra w FES'ie?
Można, dlaczego nie? Jeżeli Ci się tylko uda zmusić auto do wypalania filtra podczas jazdy z komputerem, w sensie będą warunki ku temu.![]()
Ja w ten sposób wypalałem ( z podpiętym kompem ), zapchany DPF w 106% więc się nawet nie zastanawiałem tylko z podpiętym sobie pojechałem. Nie rozumiem podejścia "gonić" auto do wypalenia, jaki jest w tym sens? Czy ktoś wyrywa zęba bo może go kiedyś boleć? Raz jeden odpaliło mi się wypalanie w korku, to jest po prostu masakra (chodzi o jazdę). Już lepiej zjechać na pobocze i poczekać na postoju aż skończy wypalać oraz bez żadnych problemów można śmiało śmigać dalej. Najczęściej tryb wypalania załącza mi się w trakcie "stówki" i powyżej (mam na myśli równomierną jazdę), komputer odczytuje to jako jazdę w trasie i odpala procedurę. W życiu bym nie odpalił z FES'a aby zobaczyć jak się wypala. Moje zdanie jest krótkie, jeżeli kogoś DPF przerasta powinien sobie go wyciąć i nie zajeżdżać niepotrzebnie Alfy.![]()
piszecie ze czuc smrodek czy ten smrodek to zapach ropy ?
Zapach spalin, dość intensywny.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10