Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Temat: [159] Proszę o pomoc przy wyborze silnika

Użytkownik Alfa i Omega Avatar mar0s
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 SW 2.0 JTDm

Domyślnie

Kolego, to jest dyskusja, która zmierza do nikąd. Dla Ciebie 8v nie jest słabym silnikiem, dla innego jest. Najlepiej się przejechać i sprawdzić - proste.

Ja mam w rodzinie 8v i jak miała jeszcze 120 km (obecnie ma +160), to była strasznym mułem w porównaniu do mojego ówczesnego auta (Astra G 2.2 DTI). Generalnie uważam, że 120 km do tak ciężkiego samochodu to zdecydowanie za mało, aby np. swobodnie i bezpiecznie wyprzedzać na naszych drogach. Nie jeździłem co prawda 150 km, ale mam okazję jeździć podkręconym o 40 km 8v i różnica jest druzgocąca. Biorąc pod uwagę fakt, iż 1.9 16v ma często "gifty" mocy, mogę założyć, że teraz 8v jeździ tak jak 16v. Moim zdaniem 150 KM to minimum do AR 159. Wynika to przede wszystkim z masy samochodu.

Pozdrawiam
    202 KM / 410 Nm powered by CINSOFT

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 8V 120 km

Domyślnie

ja się poddaje

Artur G.
    Gość

Domyślnie

No to dobrze, tyle mowy i silnikach diesla ...
    A ja jeśli pozwolicie, wypowiem sie pytająco korzystając z okazji założonego tematu (może sie przyda założycielowi )
    Nie chcę diesla i zdania nie zmienię ...
    interesuje mnie tylko pb, bez lpg. ale ...
    Myślę intensywnie na zakupem Lancii Delta III 1.4 pb 120 lub 150 KM. Mógłbym i 1.8 200 KM ale znaleźć taką to sztuka. Zostaję przy 1.4, najlepiej 150 KM.
    Jestem wieloletnim miłośnikiem Lancii (miałem kilka) i jestem intensywnie na Lancia Klub Polska.
    Ale mam do Lancii alternatywę, czyli AR 159 tylko w wersji pb poza 2.2. Duzo czytam alfaholików ale pewnie i tak jestem z wiedza do tyłu.
    Krótko, czy jesteście zadowoleni z AR 159 w wersji pb?, czy 140 KM daje radę? czy podświetlenie wskaźników jest wrednie (dla mnie) czerwone? czy wskazania komputera są w j. polskim? i wiele innych ...
    Tak, zejście z jaguara 231 KM i 4x4 na marne 140 KM to szok, ale minęła mi 40-ka i czas zwolnić, też na drodze... hmm, Lancia czy Alfa? o to jest pytanie ...a może ups.... Fiat Croma po lifcie ....

Użytkownik Znawca Avatar szewi
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Odpowiedz jest prosta: alfa.
    140 nie daje rady - to za slaby silnik do tego auta dodatkowo wybor przy zakupie jest zaden. Bierz 1.9jts jak nie chcesz dizla. W 2.2 jts masz najwiekszy wybor z benzyn.
    Czerwone podswietlenie jest ok, ale biale tez sie zdarza i wg mnie ciekawiej to wyglada. Mozesz dostosowac jego intensywnosc.
    Na wyswietlaczu komunikatow po Polsku nie uraczysz.
    Ps. Jestes zaprzeczeniem obiegowej opinii ze po 40 to sie kupuje czerwone ferrari :-)
    Ostatnio edytowane przez szewi ; 23-05-2013 o 20:18

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 SW 2.4 JTDm

Domyślnie

kończąc temat, skończyło się na 2.4 od Tomka krk. Budzet mocno nadszarpnięty, teraz pozostaje mi wybrać swoje ulubione dziecko I tylko jedno pójdzie na studia...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Gary
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    159 TI

Domyślnie

Cytat Napisał vvmkrkw Zobacz post
    kończąc temat, skończyło się na 2.4 od Tomka krk. Budzet mocno nadszarpnięty, teraz pozostaje mi wybrać swoje ulubione dziecko I tylko jedno pójdzie na studia...
    gratulacje! alfa z pewnego zrodla, wiec nie powinno byc z nia wiekszych problemow.
    A dzieci wyslij na puliczna uczelnie i tylko niech drugiego kirunku nie wybieraja