Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

lukaszlz
    Gość

Domyślnie

Tak na zakończenie dnia coś wesołego na sen:http://alfa-auto.otomoto.pl/alfa-rom...C29090653.html i słowo OKAZJA heheh

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    to kriswina i chyba wlasnie od Tomka hahahaha wiec nie szukaj jakiś innych cudow z faktura tylko bierz co chcesz alfe 159 od kriswina bierz
    Tak, kupiona od Tomka.
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał DNX Zobacz post
    czytalem juz wczesniej ale dzieki za przypomnienie

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    BMW E90 - operacja Afla Romeo zawieszona.

Domyślnie

Cytat Napisał karmal Zobacz post
    Cytat Napisał R-Y Zobacz post
    Witam wszystkich,

Upatrzyłem sobie taką Alfę:

http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-jas...C28942473.html

co o niem myślicie ??
    Proszę o info.
    Pozdrawiam.

mysle ze auto wyjechalo bez vat. A jako drugie auto w rodzinie to masz opla corse lub fiata punto
    sorry ale chyba nie do końca rozumiem....

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał R-Y Zobacz post
    sorry ale chyba nie do końca rozumiem....
    Na tym forum zwykło się narzekać na każde ogłoszenie. Każdy samochód na pewno był bity, ma skręcony przebieg oraz miał jakiś przekręt na akcyzie i Vacie. Do każdego ogłoszenia tutaj podanego pojawiają się takie uwagi. Nie ma znaczenia czy auto jest najtańsze czy najdroższe spośród podobnych aut w tym roczniku. Nie ma znaczenia czy auto jest z rąk prywatnych czy od handlarza, czy ma udokumentowany przebieg czy nie. Nie ma znaczenia czy są jakiekolwiek przesłanki do takich stwierdzeń.

Wracając do przedmiotowej AR159 2.4 z pierwszego rocznika z dość wysoką ceną to uważam, że trudno się do czegoś przyczepić.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 24-05-2013 o 09:39

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Na tym forum zwykło się narzekać na każde ogłoszenie. Każdy samochód na pewno był bity, ma skręcony przebieg oraz miał jakiś przekręt na akcyzie i Vacie. Do każdego ogłoszenia tutaj podanego pojawiają się takie uwagi. Nie ma znaczenia czy auto jest najtańsze czy najdroższe spośród podobnych aut w tym roczniku. Nie ma znaczenia czy auto jest z rąk prywatnych czy od handlarza, czy ma udokumentowany przebieg czy nie. Nie ma znaczenia czy są jakiekolwiek przesłanki do takich stwierdzeń.

Wracając do przedmiotowej AR159 2.4 z pierwszego rocznika z dość wysoką ceną to uważam, że trudno się do czegoś przyczepić.
    A ja Ci powiem tak - często gęsto trafiają do mnie do "przeglądu PO zakupie" Alfy ludzi, którzy je kupili naprawdę bardzo kierując się sercem, a mało rozumem...
    Ostatnia naprawa modelu 2.4 Q4 przekroczyła kwotę 10 tysięcy złotych. Parę pierdołek - skrzynia, sprzęgło, dwumasówka, wysprzęglik, rozrząd, kolektor, płyny, klocki hamulcowe. Auto z taniego zmieniło się na auto w cenie raczek powyżej rynkowej (50 tysięcy za 2.4 Q4 z 2007 roku to żaden szał cenowy nie jest). Teraz walczymy z ciężko odpalającą 1.9 120KM, w której widać, że ktoś już coś usiłował grzebać - wymienione wtryski (wszystkie), nie zakodowane, łapa od silnika nie dokręcona, DPF - wg kompa wypalał się co 32 km (!!!). Auto odpala po 20 sekundach kręcenia, stawiając za sobą zasłonę dymną... W teorii wszystkie parametry silnika podglądane FES-em - wzorowe. Punktu zaczepienia więc nie ma. A to oznacza, że w praktyce trzeba podmieniać poszczególne elementy, aż się trafi na to, co faktycznie powoduje takie dziwne anomalie.
    Kolejny "zakup roku" - "lekko" zalana 159 z 2010 roku, ze śmiesznie małym przebiegiem. Od c.a. pół roku właściciel usiłuje toto uruchomić - auto stało w wodzie po dach, więc koszty doprowadzenia takiego wózka do kultury są astronomiczne i nigdy nie wiadomo, która centralka nagle w trakcie eksploatacji odmówi posłuszeństwa. No ale zakup był "okazyjny". Na tyle okazyjny, że za te same pieniądze kupiłby teraz 159-kę z tego samego rocznika, z wyższym przebiegiem, ale bez przygód...
    Część osób, które chciały spać spokojnie, wykupując gwarancję na auto używane, obudziło się z przysłowiową "ręką w nocniku", gdy wszystkie roszczenia gwarancyjne zostały odrzucone. Wszystko dzięki bardzo sprytnie skonstruowanym warunkom likwidacji szkód - pozwalają one na nie uznanie praktycznie wszystkich awarii jako podlegających naprawie gwarancyjnej. Bo ja nie wiem, co się w aucie musi stać, żeby awaria nie wynikała z:
    - zużycia eksploatacyjnego
    - wady materiałowej (wady produkcji)
    oraz by auto nie mogło samodzielnie dojechać do serwisu. Ale to jest w ogóle temat na zupełnie oddzielny wątek (który się wkrótce pojawi )
    Nie bez powodu np. w Niemczech, gdzie rynek moto ma o wiele większą "tradycję" niż w Polsce i przede wszystkim ludzie dysponują tam innym kapitałem - auta pewne, z gwarancją, które można w ciemno kupować, są niewiarygodnie wręcz drogie. Przeciętny Polak dostaje palpitacji serca idąc na zachodzie do komisu przysalonowego i patrząc na kartki z cenami. Podobna sytuacja jest w Belgii, Holandii, Włoszech, itp - przy czym tam ceny przy salonach są deczko niższe (mniejszy popyt na używki, bo kraje dalej od dawnego bloku wschodniego, który jest głównym źródłem zbytu auto-trupów).
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 24-05-2013 o 09:59
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    Super wypowiedź
    A ta Alfa ? Co powiecie ?
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-2-4...C29215771.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

Ernest już sprzedajesz swoja??Dlaczego??

Użytkownik Rowerzysta Avatar kriswin
    Mieszka w
    Kraśnik
    Auto
    AR 159 1.9JTDm 2008r.

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    .....Nie bez powodu np. w Niemczech, gdzie rynek moto ma o wiele większą "tradycję" niż w Polsce i przede wszystkim ludzie dysponują tam innym kapitałem - auta pewne, z gwarancją, które można w ciemno kupować, są niewiarygodnie wręcz drogie. Przeciętny Polak dostaje palpitacji serca idąc do komisu przysalonowego i patrząc na kartki z cenami.
    Dokładnie, kiedy jeździłem kilka razy, aby kupić coś dla siebie do Niemiec, to często spotykałem się z tym, że kiedy zapytałem o dany samochód, Niemiec odpowiadał, że "to nie dla Pana" (za mały przebieg - za wysoka cena, takich Polacy nie kupują).
    Myślałem, że mnie obraża. Ale mina Niemca gdy jednak kupiłem - bezcenna

Dlatego większość handlarzy (nie dziwię się) nie kupi samochodu z niskim przebiegiem, idealnego technicznie oraz z salonową jakością karoserii za cenę, za którą mógłby łatwo sprzedać w Polsce, bo takich okazji nie ma!!! Więc skąd biorą się takie ceny w Polsce w tych "igiełkach"

Nie dziwię się - dlatego, że większośc kupujących patrzy na przebieg jaki widnieje na liczniku i to jest wyznacznikiem stanu samochodu w Polsce,
    więc jeśli to zwiększa szansę na sprzedaż samochodu to jak na wstępie - nie dziwię się.

Wystarczy popatrzeć na ceny np. u Tomka, które są adekwatne do stanu i porównać inne oferty.....jednak bardzo dużo sprzedających trafiło na okazje podczas zakupu.
    Ostatnio edytowane przez kriswin ; 24-05-2013 o 10:17
    "Jeśli celujesz w nic, zawsze trafisz!"

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    A ja Ci powiem tak - często gęsto trafiają do mnie do "przeglądu PO zakupie" Alfy ludzi, którzy je kupili naprawdę bardzo kierując się sercem, a mało rozumem...
    Czym innym jest wykazanie konkretnych wad konkretnego egzemplarza, a czym innym jest rzucanie w ciemno: "przebieg na pewno kręcony", "na pewno bity", itp. Czepiam się czepiania bez powodu. Inna sprawa, że niestety większość samochodów w Polsce jest kombinowana, niedoinwestowana, przywożona jako trup i pudrowana do sprzedaży. Ale tego w tej konkretnej ofercie nie było widać. Tego zwykle na zdjęciach nie widać i trzeba niestety obejrzeć, często zapłacić za przegląd (trzeba też mieć szczęście, żeby osoba robiąca przegląd znała bolączki konkretnego modelu), by dowiedzieć się co w trawi piszczy.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 24-05-2013 o 10:14