Jedni przyjmują, inni nie.
Nie będziemy się rozwodzić na ten temat, bo nam dojdzie 10 stron słodkiego pitu pitu.
Jedni przyjmują, inni nie.
Nie będziemy się rozwodzić na ten temat, bo nam dojdzie 10 stron słodkiego pitu pitu.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Przeczytaj sobie przepisy konsumenckie odnośnie warunków zwrotu towarów oraz przepisy Kodeksu Cywilnego na temat gwarancji i rękojmi. Na towar zakupiony na odległość masz 10 dni na zgłoszenie chęci zwrotu bez podania przyczyny. Towar musi być nie użyty (w stanie w jakim został dostarczony) aby możliwy był zwrot. Inaczej kupiłbyś sobie majtki, pochodził w nich z dwa dni albo dłużej i oddałPo kilku takich zakupach i zwrotach sprzedający miałby stare, sprane, wyblakłe i bóg wie w jakim jeszcze stanie majtki na magazynie.
Ustawa z dn. 2 marca 2000 r. "O ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" w związku z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady nr 97/7/WE z dnia 20 maja 1997 r., dotyczącą ochrony konsumentów w umowach zawieranych na odległość własnie umożliwia taki zwrot i mówi o jego warunkach.
Natomiast jak przedmiot został użyty, to już obejmują go przepisy o rękojmi lub gwarancji. Zależy na co się zdecydujesz. Gwarancja jest rzeczą umowną i można ja skrócić, zrezygnować z niej lub zrobić w niej zapisy wyłączające. Możesz też wykonać uprawnienia zapisu "niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową" (Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego, stanowiąca implementację dyrektywy nr 1999/44/WE.) lub rękojmi bez względu na zapisy gwarancji (art. 579 k.c.) o ile jesteś przedsiębiorcą (rękojmia obecnie nie obejmuje zakupu konsumenckiego. Dla konsumentów zastąpił ją wcześniej wymieniony przepis "niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową" ).
Tak, że to co piszesz to nie jest oszukiwanie klienta ale po prostu pomyliłeś zwrot towaru (nieużywanego w sprzedaży na odległość) z instytucją gwarancji, która z zasady nie ma w swoim zamyśle zwrotu lecz przywrócenie do stanu z momentu zawarcia umowy. Z punktu widzenia prawa towar użyty nie podlega zwrotowi o ile umowa nie stanowi inaczej. A wątpię abyś znalazł takiego frajera, który zgodzi się na zwrot używanego towaru (za wyjątkiem "szrotowców" np. italcar.pl )
Przepraszam za OT. Ale możne to się komuś przyda.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Nic nie pomyliłem.
Znam te wszystkie przepisy które tu podajesz. Dla nas konsumentów najważniejsza jest obecnie Ustawa z dnia 27 lipca 2002r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego.
Ona nam daje największe uprawnienia.
I na jej podstawie gdyby mi ta przepływka padła np. do pół roku od zakupu to bym skutecznie wyegzekwował zwrot kosztów jej zakupu plus koszty jej montażu w aucie plus koszty przesyłki:-)
Wiem też, że gwarancja jest dobrowolną deklaracją producenta. Ale skoro dużymi literami sprzedawca na Allegro obwieszcza wszem i wobec, że ta przepływka jest objęta dwu letnią gwarancją, a ja się muszę sam doszukać w ukrytych dalej paragrafach, że to jednak nieprawda, bo gwarancji po założeniu jej do auta nie ma wogóle, to mam prawo nazywać to nieuczciwością. Powinien tego dużego emblematu z gwarancją nie zamieszczać bo CELOWO wprowadza w błąd. Albo od razu powinien napisać że daje gwarancję na przepływkę pod warunkiem że nie będziemy jej używali.
Ostatnio edytowane przez syfon ; 23-05-2013 o 14:01
Owszem pomyliłeśW sklepie jest napisane:
"Towar elektryczny/elektroniczny (przewody, cewki, świece zapłonowe, czujniki itp) nie podlega zwrotowi po jego montażu lub użyciu, prosimy o kontakt z handlowcem w przypadku chęci zwrotu zamówionej części elektrycznej/elektronicznej. "
Czyli nie można ich oddać na warunkach odstąpienia w ciągu 10 dni od umowy bez podania przyczyny ponieważ towar został już UŻYTY. Natomiast gwarancja trwa 2 lata i w ramach jej można naprawiać sprzęt, a nie oddawać bo komuś się nie podoba. Gwarancja jest odpowiedzialnością za wady. Wszystko jest zgodnie z prawem. Źle zinterpretowałeś to co jest w zapisie (zwrot i gwarancję).
Dobra, koniec, bo zacieramy temat.
P.S. Dla nas konsumentów ważne są wszystkie te przepisy za wyjątkiem rękojmi. I nie wyegzekwujesz kosztów montażu. To nie podlega gwarancji nawet logicznie to biorąc. Nie kupowałeś rzeczy z usługą jej montażu ale sama rzecz.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Witam, jest ktoś w stanie potwierdzić ze na 100% wkład z przepływki max gear podejdzie do oryginalnej obudowy przepływki BOSCH?
Podejdzie, tylko po co tak kombinować. Plastik Boscha jest lepszy ? Czy chodzi o znaczek Bosch ?
Chodzi o to że śruby zaśniedziałe, nie mogę przepływki wykręcić.
Nowej pokrywy dostać nie mogę więc przełożę sam czujnik.
Dziękuję za odpowiedź![]()
To na 99% pasuje. Jak robiłem pomiary dla porównania, to z tego co pamiętam właśnie pomyliłem obudowy.
Postaram się to potwierdzić w tym tygodniu
Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2
Witam, to i ja spytam bo moja przepłwywka po wybuchu kolektora zupełnie umarła mam obudowę 0 280 218 019 alfa 156 1,6 TS z roku 99r. W tej obudowie mam wkładkę F 00C 2G2 061. Na allegro nie znalazłem wkładki o takim numerze. Czytając temat widzę, że wkładki max gear są warte uwagi. Jaki inny numer wkładki mogę zastosować ? bo jak wspomniałem F 00C 2G2 061 nie mogę nigdzie znaleźć.