Temat: Zakup Alfy 166

Użytkownik Znawca Avatar viader
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa 166 FL 2,4 jtdm 20V, 159SW 1,75 TBI TI

Domyślnie

Tak, wiem. Czytałem i te dobre opinie i te złe. W każdym razie oferują miernik lakieru, podpięcie pod komputer i stację diagnostyczną, więc trochę lepiej jak u pierwszego handlarza. Fakt też, że mają auto w możliwie najlepszej konfiguracji, pakiecie Ti wraz z felgami torra 18", oraz czarnym metalikiem co jest moją wymarzoną konfiguracją. Ale oczywiście trzeba być ostrożnym.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    buuaahahaha tego nie słyszałem
    W marcu 2010 dzownilem do nich i takie informacje uslyszalem. Powiem szczerze ze moim zdaniem kit. Po prostu polska to kraj dizli i dlatego sprowadzaja tylko dizle. Sprzedac benzyne jest owiele ciezej dlatego takowych nie sprowadzaja.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Niestety gdy gore bierze rozsadek kupujemy dizla. Polska to kraj dizli, samochody z tymi silnikami sprzedaja sie nieporownywalnie lepiej niz benzyna czy benzyna z gazem. Ja niebardzo lubie jazde dieslem ale niestety samochod sluzy mi do jazdy nei do zabawy i niefajnie zostawiac polowe wyplaty na stacjach benzynowych. Przerabialem to z trzylitrowka. Poza tym dawidmk7 zobaczysz co bedzie gdy bedziesz chcial sprzedac swoja vke. Szlag bedzie Cie trafial ze masz zadbany egzemplarz kazdy zachwala mowi ze marzenie a telefonow brak. Powtorze... Przerabialem to z trzylitrowka .

Użytkownik Romeo Avatar dawidmk7
    Mieszka w
    Łaziska Górne
    Auto
    166 2.5 V6 Distinctive 00r.

Domyślnie

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Poza tym dawidmk7 zobaczysz co bedzie gdy bedziesz chcial sprzedac swoja vke
    Doskonale o tym wiem. Ale zawsze miałem benzyne i nigdy nie sprzedawałem auta dłużej niz miesiąc, więc to kwestia szczęścia. A zobacz ile diesli stoi po komisach i niszczeje od roku albo dłużej...
    Na szczęście ani myślę sprzedawać mojej V-ki

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Ja nie sprzedawalem auta dluzej niz 5 dni nigdy a z alfa bujalem sie 3 miesiace. Fakt ze chcialem godne pieniadze bo samochod byl super utrzymany i wystawiajac go byl praktycznie najdrozszy na allegro, neistety z ceny musialem stopniowo zejsc i dopiero wtedy zaczeli ludzie dzwonic. Ale tak jak powiedziales... Naprawde wieeeeele zalezy od szczescia. Bardzo wiele!

Użytkownik Romeo Avatar Mandziel
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    147 & 166

Domyślnie

Słoneczka kochane tak zadbana jak moja pomimo, że deisel no wiadomo nie ma kręcenia jak w 4c lub 8c ( sam wolę charakterystykę diesla od vki ) idzie na pniu - wychodzę z założenia, że każde zadbane autko bez względu na silnik idzie momentalnie - wiem co mówię, moje cukiereczki schodziły jak malinka zawsze, dwa trzy dni i po autku !!! No ale się nie dziwę sam bym chciał kupować od takiego świra jak ja saloon !!!

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Niestety gdy gore bierze rozsadek kupujemy dizla. Polska to kraj dizli, samochody z tymi silnikami sprzedaja sie nieporownywalnie lepiej niz benzyna czy benzyna z gazem. Ja niebardzo lubie jazde dieslem ale niestety samochod sluzy mi do jazdy nei do zabawy i niefajnie zostawiac polowe wyplaty na stacjach benzynowych.
    Koszty eksploatacji V6(LPG) vs JTD porównywalne, paliwo wychodzi niemal tak samo (11 - 20 LPG vs 6-10 ON), funkcjonalnie diesel ma 2 przewagi: zasięg na jednym tankowaniu i brak koła w bagażniku
    Czyli wychodzi na to, że decydująca jest łatwość odsprzedaży.. biorąc pod uwagę, że sprzedaję auto średnio co 5 lat, jestem w stanie się poświęcić
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał Mandziel Zobacz post
    Słoneczka kochane tak zadbana jak moja pomimo, że deisel no wiadomo nie ma kręcenia jak w 4c lub 8c ( sam wolę charakterystykę diesla od vki ) idzie na pniu - wychodzę z założenia, że każde zadbane autko bez względu na silnik idzie momentalnie - wiem co mówię, moje cukiereczki schodziły jak malinka zawsze, dwa trzy dni i po autku !!! No ale się nie dziwę sam bym chciał kupować od takiego świra jak ja saloon !!!
    Tez jestem zdania ze zadbane auta schodza szybko. Niestety z V6 alfy tak nie jest i sam sie o tym przekonalem. Pewny bylem ze samochod sprzedam szybko nawet pomimo wysokiej ceny bo jak na swoj wiek byl po prostu w zajebistym stanie. Nic nie trzeba bylo dokladac nawet rozrzad byl zrobiony, zawieszenei przod tyl na czesciach trw. A tu szok przez trzy tygodnie zero telefonow.
    EDIT:
    Teraz podpatrzyzlem sobie na twoja alfe mandzel... Mialem bardzo podobna... Tez Blu Ontario, szary srodek tylko na felgach speedline i skora a nie drewno w srodku. Tomaz jako posiadacz i v6 i jtd powiem tak: diesel nie ma zadnej przewagi nad vka. Naprawde zasieg i miejsce w bagazniku to nic przy mocy i zakresie obrotow jakie masz w v6. Radocha z jazdy w dieslu jest zadna porownujac do vki. Przejechalem dieslem juz 10kkm i dalej nie przywyczailem sie do jego charakterystyki. Minely prawie 3 lata odkad sprzedalem 166 i bardzo czesto do neij wracam myslami. Ten samochod to byla po prostu magia. Niestety mieszkam na zadupiu i niechcac wydawac pol wyplaty na paliwo trzeba by bylo zalozyc gaz a u mnie w miejscowosci nie zaufalbym nikomu w tej kwestii. Dlatego jezdze dieslem. Mowiac szczerze gdyby pojawila sie jakas 166 od klubowicza w super stanie z juz zalozonym lpg to z miejsca wystawiam swoja na sprzedaz choc trafil mi sie teraz naprawde niezawodny egzemplarz (przez rok i 10kkm wymienione przednie gorne wahacze, koncowka drazka i drazek keirowniczy, tyle).
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 03-06-2013 o 04:58

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Koszty eksploatacji V6(LPG) vs JTD porównywalne, paliwo wychodzi niemal tak samo (11 - 20 LPG vs 6-10 ON), funkcjonalnie diesel ma 2 przewagi: zasięg na jednym tankowaniu i brak koła w bagażniku
    To jedyna przewaga. Reszta to mentalność ludzi i zwykłe widzimisię.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Tomaz jako posiadacz i v6 i jtd powiem tak: diesel nie ma zadnej przewagi nad vka. Naprawde zasieg i miejsce w bagazniku to nic przy mocy i zakresie obrotow jakie masz w v6.
    No właśnie przede wszystkim zakres obrotów
    A jaką masz moc JTD? Może z programem na 220KM 2.4 byłoby w miarę porównywalne, aczkolwiek jazda często przypomina kolejkę górską: albo lecisz głową do przodu, albo walisz w zagłówek

<edit>
    Uwielbiam te gadki o profanacji V6...
    Koleś u którego robiłem gaz przerabia takie wozy, że moja alfa to pikuś. Najlepszym hitem było V10 Dodga RAM, takie samo jak w Viperze
    Jakoś właściciele BMW R6, Mercedesów V8, Hond V6 itd. itp. nie czuli się sprofanowani, ale przecież V6 Busso to święta świętość.. idziecie popatrzeć na niego przed snem?
    Ostatnio edytowane przez tomaz ; 03-06-2013 o 12:58
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html