Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Bagażnik w sedanie - ograniczniki (odbojniki)

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 1.9 JTDm & 2.0 Cougar ;-)

Domyślnie

Ile alf, tyle wersji ;/ Co do siłowników to problem z nimi jest taki, że mają one plastikowe główki (przynajmniej wszystkie te co ja miałem tak miały) i w każdym siłowniku, prędzej czy później ta główka się rozsypuje pod wpływem ciężaru otwieranego bagażnika, a potem odginają się te blaszki. No nic, będę musiał kogoś w Koszalinie dorwać z taką Alfą i się przyjrzeć jak to jest u innych, a wiele ich nie ma... najprędzej chyba z drogówką trzeba się spotkać, oni tam jednego sedana mają

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Przerabiałem temat siłowników.Mam już trzeci komplet. Musisz podjechać do warsztatu blacharskiego i odgiąć te blaszki. Potrzeba naprawdę konkretnych obcęg do tego. Oryginalne siłowniki przez jakiś czas są w stanie same utrzymać klapę ale zamienniki jak już blaszki są wygięte wytrzymują kilka otwarć. Mimo wszystko teraz klapę otwieram bardzo ostrożnie.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Randall (lub ktoś komu ten bagażnik się normalnie otwiera i wyhamowuje przed dotknięciem ograniczników) - mógłbyś zrobić filmik (np. komórką) jak ci się otwiera ten bagażnik? Oraz o sprawdzenie co tam za siłowniki macie? Oryginały czy jakieś zamienniki mocniejsze?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar matysek_alf
    Mieszka w
    Domaradz/ Stuposiany [RBR]
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm 16v '06

Domyślnie

A jak szeroko Wam się otwiera ten bagażnik? Bo u mnie w sumie nie dochodzi do tych ograniczników a klapa powiedzmy, że jak się otworzy to ma kąt rozwarty i zatrzymuje ją siłownik. A drugie pytanie, to czy po naciśnięciu na pilocie otwarcia bagażnika, na ile on się Wam otwiera? Bo u mnie ledwo puści zamek i tyle (około 1cm). No i pomimo siłowników muszę klapę otwierać ręcznie, tzn podnieść ją do końca bo siłowniki jej nie podniosą. I widać że klapa była regulowana na tych śrubach co są na górze.
    Ostatnio edytowane przez matysek_alf ; 04-06-2013 o 12:43

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 8V 120 km

Domyślnie

To nie mercedes czy audi klape trzeba dźwignąć w AR tylko puszcza zamek

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Mogę nagrać filmik, ale u mnie te blaszki blokujące klapę też są już odgięte i musze ręką przystopować żeby klapa nie zatrzymywała się na siłownikach więc raczej to bez sensu. Co do uchylania się klapy to tak powinno właśnie być, że po naciśnięciu przycisku podniesie się o ten 1-2cm, tylko po to żeby móc włożyć tam palce.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Zapytałem, dlatego że z ciekawości przyjrzałem się w innych moich autach jak to jest rozwiązane, np. w fordzie Cougarze... to jest coupe gdzie jest naprawdę wielki bagażnik z szybą do podniesienia i... wystarczy lekko podnieść bagażnik, i potem klapa unosi się sama, powoli wyhamowując gdy dochodzi do pełnego uniesienia. Natomiast w alfie, przynajmniej u mnie, nie ma tego delikatnego wyhamowywania - tylko z pełną siłą otwiera do końca, przez co właśnie z czasem łamią się te plastikowe końcówki siłowników oraz odginają się blaszki. Więc teraz albo mam jakieś złe siłowniki, chociaż wymiałem niedawno na nowe - albo projektant AR 159 tego dnia gdy ustalali jak zaprojektują bagażnik w sedanie musiał być nieźle wcięty i wszyscy tak mamy...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Łukasz.L.
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    159 JTDm 1.9 16V

Domyślnie

Cytat Napisał lukaszzz Zobacz post
    Natomiast w alfie, przynajmniej u mnie, nie ma tego delikatnego wyhamowywania - tylko z pełną siłą otwiera do końca, przez co właśnie z czasem łamią się te plastikowe końcówki siłowników oraz odginają się blaszki. Więc teraz albo mam jakieś złe siłowniki, chociaż wymiałem niedawno na nowe - albo projektant AR 159 tego dnia gdy ustalali jak zaprojektują bagażnik w sedanie musiał być nieźle wcięty i wszyscy tak mamy...
    heh, na to wychodzi, że albo był wcięty albo na mega kacu, bo ja też tak mam
    Pozdrawiam serdecznie

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

U mnie wygląda to tak - https://dl.dropboxusercontent.com/u/...6-13-09-38.mp4
    Nic nie uderza, nic nie haczy, nic się nie wygina.
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Randall
    Auto
    159 1.9JTDm 16v

Domyślnie

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	klapa1.JPG
Wyświetleń:	141
Rozmiar:	72.9 KB
ID:	98088

O i tutaj właśnie zaznaczyłem te blaszki blokujące klapę żeby nie otwierała się nadmiernie. U kolegi działają jak trzeba, nie są odgięte.