Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: [166] problem z nawiewem alfa 166 pomocy

henekl
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał blackalfa166
    henekl, mam rozumieć że tam w układzie zarówno wysokiego jak i niskiego ciśnienia są takie urządzenia sprawdzające poziom tych czynników ? :-)
    Miałem ten sam problem co kolega gdy wieżdzałem tyłem na podiast po zjechaniu i zgaszeniu silnika w celu zapłacenia za usługę po ponownym zapaleniu wyskoczył komunikat i nawiew nie działał zapytałem mechanika co jest grane , a on kazał podiechać przodem i zgasić silnik po ponownym zapaleniu było wszystko ok .
    Mechanik powiedział że mam niski poziom czynnika w układzie klimy .
    kilka krotnie wyskakiwał mi ten komunikat wystarczyło podiechać na jakiś podiazd i jest ok .
    Po uzupełnieniu czynnika wszystko jest okej nic nie wyskakuje , a co do klimy to nie wiem jak to działa , starałem się coś podpowiedzieć z własnego doświadczenia aby nie ponośić dodatkowych kosztów przez inne osoby .
    Każdy wie ile kosztuje nerwów grzebanie w elektryce , a jeszcze przy gdybaniu co jest .

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

kurde problem pojawia mi sie coraz czesciej i coraz trudniej jest to ominac , obawiam sie ze do zimy moge zostac bez nawiewu
    gdy przelaczam zakrez dmuchania tzn np na nogi lub na szybe slysze takie cykanie pod deska rozdzielcza i jakies szmery szumy jakby sie cos przelaczalo.
    pozatym gdy wyleci mi ten komunikat i gdy zgasze auto i ponownie odpale to nic to nie daje musze zmieniac pozycje nawiewu musze gasic auto z 10 razy czekac po 5 minut az wyleci komunikat inaczej nie zadziala

kmito
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał SYSUNIAdq
    , obawiam sie ze do zimy moge zostac bez nawiewu
    Może regulator/rezystor dmuchawy świruje?
    Na każdym biegu dmuchawa nie działa?

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

tak na kazdym w kazdej pozycji dmuchania na kazdym biegu.
    zadziala dopiero po okolo 5 do 10 odpalen auta i kilkunastokrotnej zmianie pozycji dmuchania i wlaczaniu i wylaczaniu wszystkich opcji dmuchawy

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

To może być postępująca degradacja elementów elektronicznych w silniku nawiewu. Są z nim czasem problemy, bo zawiera błędy konstrukcyjne.

Użytkownik Romeo Avatar blackalfa166
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 166 3.0 V6 1999; AR 166 3.0 V6 2002; JEEP Grand Cherokee V8 5.9 1998; Cadillac Seville STS

Domyślnie

henekl, miałeś zwykły zbieg okoliczności ... w ar166 nie ma niczego co bada i informuje o braku czynnika

SYSUNIAdq
    Gość

Domyślnie

posiedzialem chwile przy tym ogrzewaniu i doszedlem do tego ze ogrzewanie jako calosc reaguje na zmiane nawiewu np szyba nogi auto itd wszystko sie zmienia ok temperatura takze dziala zmienia sie z cieplego na zimne itd jedynie z czym problem to z dmuchaniem bo czuc tylko delikatne dmuchanie podczas jazdy autem ale to wiadomo w kazdym aucie bedzie delikatnie dmuchac jak sie jedzie i teraz koledzy gdzie szukac przyczyny bo na moj chlopski rozum to cos z dmuchawa tak jak to zasugerowal jeden z alfaholikow
    teraz tylko pytanie co moze byc nie tak zasilanie dmuchawy czy te elementy dmuchawy i gdzie dokladnie sie ona znajduje ta dmuchawa bo z latwoscia mozna wtedy sprawdzic za pomoca miernika czy prad do niej dochodzi czy nie z gory dzieki

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

Wiecie gdzie znajduj się się ten zielony rezystor dmuchawy ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,AR 147TI 1.6 TS 06r.

Domyślnie

jeżeli chodzi o rezystor od nawiewu kabiny to w 166 takiego nie ma, siedzi tam silnik bezszczotkowy sterowany elektronicznie.
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6